Zuid-Hollands Landschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) is een particuliere natuurbeschermingsorganisatie die op 12 juli 1934 is opgericht vanuit het Rotterdamse Havenbedrijf. De stichting heeft tot doel om het typische natuur- en cultuurlandschap van Zuid-Holland te beschermen. Het Zuid-Hollands Landschap is aangesloten bij de overkoepelende stichting LandschappenNL.[1]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een professionele organisatie met zo'n 40 medewerkers, ruim 200 vrijwilligers en ca. 51.000 donateurs / beschermers. De organisatie wordt geleid door de directeur ir. M.R. Houtzagers. Het bestuur van de stichting bestaat uit 9 leden met prof dr A. van de Zande als voorzitter. Het Zuid-Hollands Landschap is onderdeel van de Provinciale Landschappen. De stichting werkt intensief samen met Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het gaat daarbij om de verbinding tussen natuur, landschap en cultuurhistorie voor en door de inwoners van Zuid-Holland.

Natuurgebieden in beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zuid-Hollands Landschap beheert anno 2012 in totaal 4.200 ha aan natuurterreinen verspreid over de provincie. De meeste gebieden zijn verdeeld over de drie regio's: Kuststreek, Eilanden en Veenweiden.

Het Zuid-Hollands landschap heeft ruim 100 gebieden onder beheer waaronder:

Erfgoed en Groen[bewerken | brontekst bewerken]

De Groene Motor, deel van het Zuid-Hollands Landschap, werkt samen met Het Erfgoedhuis in het vrijwilligersplatform Zelf doen in Erfgoed en Groen'dat vrijwilligers in het erfgoed en groen ondersteunt met kennis, contacten en materiaal.

Bezoekerscentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Rockanje, op het eiland Voorne bevindt zich een bezoekerscentrum van Zuid-Hollands Landschap. Achter het bezoekerscentrum ligt het heempark "De Tenellaplas", dat in 1950 werd aangelegd door Cees Sipkes.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]