Zuid-Hollands Landschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stichting Zuid-Hollands Landschap
Ontstaansdatum 12 juli 1934
Voorzitter ir. M.R. Houtzagers
Activiteiten Onderhouden van natuur en erfgoed
Actief in Provincie Zuid-Holland
Hoofdkantoor Olof Palmestraat 18 / 2616 LR Delft
Aantal werknemers 55
Ledenaantal 50.000 ("beschermers")
Motto Samen zorg dragen voor de natuur
Website https://www.zuidhollandslandschap.nl

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) is een particuliere natuurbeschermingsorganisatie die op 12 juli 1934 is opgericht. De stichting heeft tot doel om het typische natuur- en cultuurlandschap van Zuid-Holland te beschermen. Het Zuid-Hollands Landschap is aangesloten bij de overkoepelende stichting LandschappenNL.[1]

Oprichting en organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste pogingen om tot de stichting van het Zuid-Hollands Landschap te komen vonden in 1932 plaats toen vanuit Vereniging Natuurmonumenten door Pieter van Tienhoven aan de commissaris van de koningin gevraagd had of hij daaraan mee wilde werken. Het Instituut voor Stad en Landschap van Zuid-Holland besloot de resultaten van dit overleg niet af te wachten, gezien de in haar ogen urgente noodzaak tot zo'n organisatie te komen en richtte de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap in 1934 op, buiten Natuurmonumenten om. De eerste voorzitter werd de Rotterdamse bankier Karel Paul van der Mandele. Het initiatief werd door diverse andere vooraanstaande Rotterdammers gesteund [2] Het Zuid-Hollands Landschap is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een professionele organisatie met zo'n 55 medewerkers, ruim 400 vrijwilligers, 100 betrokken agrariërs en circa 50.000 donateurs die Beschermers worden genoemd. De organisatie wordt geleid door de directeur Michiel Houtzagers. Het bestuur van de stichting bestaat uit 9 leden met Adrie Papma als voorzitter. Het Zuid-Hollands Landschap is een van de Provinciale Landschappen. De stichting werkt intensief samen met Erfgoedhuis Zuid-Holland. Beide zoeken naar de verbinding tussen natuur, landschap en cultuurhistorie voor en samen met inwoners van Zuid-Holland.

Natuurgebieden in beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zuid-Hollands Landschap beheert anno 2021 4.756 ha aan natuurterreinen verspreid over de provincie. Het gaat om ruim 100 gebieden, waaronder:

Erfgoed en Groen[bewerken | brontekst bewerken]

De Groene Motor, deel van het Zuid-Hollands Landschap, werkt samen met Het Erfgoedhuis in het vrijwilligersplatform Zelf doen in Erfgoed en Groen dat vrijwilligers in het erfgoed en groen ondersteunt met kennis, contacten en materiaal.

Educatie en communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zuid-Hollands Landschap organiseert excursies, zet fietstochten uit en geeft een blad en nieuwsbrieven uit. Ook is er in Voornes Duin bij Rockanje het Bezoekerscentrum Tenellaplas. Achter het bezoekerscentrum ligt Heempark De Tenellaplas, dat in 1950 werd aangelegd door Cees Sipkes.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]