LandschappenNL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De stichting LandschappenNL is een koepelorganisatie voor de Nederlandse Provinciale Landschappen en de organisaties van Landschapsbeheer Nederland.

De Provinciale Stichtingen voor Landschapsbeheer bezitten, anders dan Provinciale Landschappen geen eigen terreinen. Ze onderhouden landschappen die bij anderen in eigendom zijn, assisteren bijvoorbeeld bij de snoei van hoogfruit en helpen bij agrarisch natuurbeheer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1920 en 1930 werden de toen 11 Provinciale Landschappen opgericht en beheren in de provincies vele natuurgebieden. In 1986 kwam Stichting Het Flevolandschap als 12e provinciale natuurterreinbeherende organisatie erbij. In 1976 werd het Landelijk Overleg Vrijwillig Landschapsbeheer opgericht, later hernoemd naar Landschapsbeheer Nederland. In de jaren 1980 werden er in het verlengde hiervan verschillende provincies natuur- en landschapsorganisatie opgericht om zorg te dragen voor een goed beheer van het Nederlandse landschap. In 1989 werd de stichting de 12Landschappen opgericht (voluit: Stichting Unie van Provinciale Landschappen) die voor de 12 Provinciale Landschappen de belangen behartigde op bovenprovinciaal, interprovinciaal en nationaal niveau.[1] Op 1 januari 2016 zijn de activiteiten van de 12Landschappen en van Landschapsbeheer Nederland overgegaan naar stichting LandschappenNL.

Aangesloten organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn (of waren) de volgende Provinciale Landschappen en Provinciale Stichtingen voor Landschapsbeheer, met tussen haakjes het oprichtingsjaar en de functie die de organisatie vervult: de organisaties met landschap zijn natuurterreinbeherende organisaties met terreinen in eigendom en de organisaties met landschapsbeheer richten zich op het beheer van terreinen van anderen. Enkele van de organisaties richten zich nadrukkleijk ook op materieel erfgoed zoals kastelen.

Drenthe

Gelderland

Groningen

Flevoland

Friesland

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]