Het Geldersch Landschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK)
Provinciaal Landschap
Ingang Geldersch Landschap
Algemeen
Doelstelling De aan GLK toevertrouwde bezittingen zo goed mogelijk beheren
Opgericht 16 april 1929
Hoofdkantoor Huis Zypendaal
Arnhem
In beheer 11.905 hectare natuur, 37 kastelen en landhuizen en 26.568 collectiestukken
Personen
Directeur-bestuurder Michel van Maarseveen
Medewerkers 136
Vrijwilligers 900
Beschermers 50.000
Overig
Kwartaalblad Mooi Gelderland
Bezoekers-centrum Bakhuis Leur
Website
Het Wekeromse Zand
Landgoed Staverden (RCE)
Landgoed Rozendaal (RCE)

Het Geldersch Landschap is een Nederlandse stichting, die tot doel heeft natuur en landschap in de provincie Gelderland te beschermen. Als Provinciaal Landschap maakt zij deel uit van de overkoepelende organisatie De 12 Landschappen die is opgegaan is in de stichting LandschappenNL.[1]

De stichting Het Geldersch Landschap is opgericht op 16 april 1929 door de toenmalige commissaris van de Koningin en de voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten. Met de nieuwe stichting wilden zij slagvaardiger in actie kunnen komen voor het behoud van natuur en landschap in Gelderland. Onder de naam Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) werkt zij samen met de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen, kortweg aangeduid als Geldersche Kasteelen, waarmee zij één personele organisatie hebben. Samen beschermen en beheren zij bijna 11.000 hectare van het landschap in Gelderland, waarvan 7.000 hectare bos, alsmede een groot aantal kastelen, historische landhuizen, ruïnes en boerderijen. Zeven kastelen en meer dan negentig procent van de terreinen zijn opengesteld voor publiek.

Gebieden en kastelen onder beheer van 'Geldersch Landschap & Kasteelen'[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Handboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Op onregelmatige tijdstippen verscheen en verschijnt een "handboek" van Geldersch Landschap en GLK, bedoeld voor donateurs (en anderen), waarin de (inmiddels meer dan 150) eigendommen worden beschreven:

  • 1969: Stichting het Geldersch LandschapHandboek Stichting Het Geldersch Landschap. Arnhem :Stichting Het Geldersch Landschap. 156 pag.
  • 1994: Dansen, Koos en Ton Roozen (red.)Gids voor de terreinen van Stichting Het Geldersch Landschap. Haarlem : Schuyt & Co. ISBN 90-6097-381-X. 271 pag.
  • 2003: van der Genugten, Ciska, Jorien Jas e.a.Mooi Gelderland:Handboek Geldersch Landschap, Geldersche Kasteelen. Arnhem : Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. ISBN 9066113693. 320 pag. (met cd-rom).
  • 2014: Sanders, Ine e.a. (projectteam)Beleef! Arnhem : Geldersch Landschap & Kasteelen.[2]. 313 pag. (met bijbehorende app 'Landschap en kastelen').

Tijdschrift[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1979 geeft het Gelders Landschap een tijdschrift uit.

  • 1979-2004: Gelders landschap.
  • sinds 2004: Mooi Gelderland, kwartaaltijdschrift.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

  • Snijders, Rien en Koos Dansen (1989) – Het Geldersch Landschap : 60 jaar bescherming van natuur en cultuur. Arnhem : Stichting Het Geldersch Landschap. In dit gedenkboek wordt een beschrijving gegeven van de ongeveer 75 natuurterreinen die Het Geldersch Landschap in 1989 bezat en beheerde.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]