Staatsbosbeheer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staatsbosbeheer
Terreinbord Staatsbosbeheer bij Utrechtse Heuvelrug
Terreinbord Staatsbosbeheer bij Utrechtse Heuvelrug
Oprichting 21 juli 1899
Hoofdkantoor Amersfoort
Sector natuurbeheer bosbouw
Website www.staatsbosbeheer.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Polygoonjournaal gemaakt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Staatsbosbeheer in 1949, dat een beeld geeft van de bosbouwactiviteiten in de jaren na de oorlog (01:54)

Staatsbosbeheer (SBB) is de grootste bos- en natuurbeheerder in Nederland. In opdracht van de rijksoverheid, maar grotendeels gefinancierd door subsidies van de provincies en met eigen inkomsten beheert Staatsbosbeheer omstreeks 270.000 hectare bos-, natuur-, en recreatiegebied. Daarnaast beheert het monumentale gebouwen in haar gebieden. In 2018 werkten bij SBB ruim 1200 betaalde medewerkers en meer dan 7000 vrijwilligers.

Staatsbosbeheer werd in 1899 opgericht om op woeste gronden bossen te ontwikkelen voor productiedoeleinden (bosbouw) en om zandverstuivingen tegen te gaan. Het hoofdkantoor was tot 1990 gevestigd te Utrecht, daarna in Driebergen en sinds 2016 in Amersfoort.

Naast bosbeheer zijn natuurbeheer en landschapsbehoud in het landelijk gebied belangrijke taken geworden. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de recreatieve functies van bos, natuur en landschap. In dat kader zijn er in de beheerde gebieden die zich daartoe lenen, wandel-, fiets- en kanoroutes, bezoekerscentra, natuurkampeerterreinen, zwemgelegenheden, surfstranden en watersportsteigers.

De organisatie werd in 1998 door de rijksoverheid verzelfstandigd. Het is nu een rechtspersoon met wettelijke taak (RWT). Voor de verzelfstandiging viel Staatsbosbeheer rechtstreeks onder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Na de verzelfstandiging is de organisatie binnen de kaders van de Wet verzelfstandiging Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor de eigen bedrijfsvoering. Onder de noemer Buitenleven verhuurt ze voormalige boswachterswoningen, werkschuren en boerderijen als vakantiewoning. Staatsbosbeheer werkt bij veel van haar activiteiten samen met andere organisaties en commerciële partijen. In 2019 werd Shell binnengehaald als belangrijke sponsor. De energiemaatschappij zal bijdragen aan de kosten van heraanplant die nodig is na het rooien van productiebossen met essen in verband met de essentaksterfte.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beheer ofwel in stand houden, herstellen en ontwikkelen van bossen, natuurgebieden en het landschap in de gebieden van Staatsbosbeheer.
  • Bevorderen van recreatie in zo veel mogelijk van haar gebieden.
  • Leveren van een bijdrage aan de productie van milieuvriendelijke en vernieuwbare grondstoffen, zoals hout.[1]

Verkoop[bewerken | brontekst bewerken]

Als reactie op overheidsbezuinigingen startte Staatsbosbeheer in 2013 met de verkoop van enkele terreinen. Niet lang daarna besloot de betreffende staatssecretaris dat dit niet de bedoeling was.[2] In 2019 werkte SBB, in het kader van het natuurbeleid van de provincie, mee aan ruilingen en aan- en verkoop van gronden in de provincie Gelderland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Staatsbosbeheer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.