Sharon Dijksma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sharon Dijksma
Sharon Dijksma (2015)
Sharon Dijksma (2015)
Algemene informatie
Volledige naam Sharon Alida Maria Dijksma
Geboren 16 april 1971
Geboorteplaats Hoogkerk
Functie Wethouder in Amsterdam
Sinds 30 mei 2018
Partij PvdA
Politieke functies
1994-2007
2010-2012
2017-2018
Lid Tweede Kamer
2007-2010 Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2012-2015 Staatssecretaris van Economische Zaken
2015-2017 Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu
2018-heden Wethouder in Amsterdam
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Sharon Alida Maria Dijksma (Hoogkerk, 16 april 1971) is een Nederlands politica. Namens de Partij van de Arbeid (PvdA) is zij sinds 30 mei 2018 wethouder verkeer en vervoer van de gemeente Amsterdam.[1]

Eerder was zij staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het kabinet-Rutte II, staatssecretaris van Economische Zaken in dat kabinet en staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV en in meerdere periodes Tweede Kamerlid.

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

Na het behalen van haar vwo-diploma op het Kamerlingh Onnes College studeerde ze achtereenvolgens rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurskunde aan de Universiteit Twente, maar voltooide beide opleidingen niet.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Dijksma begon haar politieke carrière bij de Jonge Socialisten, waar ze van 1991 tot 1992 als algemeen secretaris in het bestuur zat en vervolgens tot 1994 voorzitter was.

Tweede Kamerlid[bewerken | brontekst bewerken]

1994-2007[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 werd zij als drieëntwintigjarige gekozen als Kamerlid, op dat moment de jongste ooit (vanaf 2008 is dat Farshad Bashir). Op 17 mei dat jaar werd ze beëdigd als lid. Ze hield haar maidenspeech bij de interpellatie over het gebruik van afvalstoffen als blendmiddel voor mariene dieselolie.[2] lIn de Tweede Kamer hield ze zich bezig met Onderwijs en Sociale Zaken. Vanaf 2003 was zij woordvoerster Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking.

Na het vertrek van Marijke van Hees als voorzitter van de PvdA, stelde Dijksma zich in 2001 verkiesbaar als partijvoorzitster. Het partijcongres van de PvdA koos evenwel voor Ruud Koole.

Vanaf 26 oktober 2004 was Dijksma de vicefractievoorzitter van de PvdA, als opvolgster van Jeltje van Nieuwenhoven. In 2005 bracht ze een initiatief-notitie uit over de invoering van gratis openbaar vervoer. In maart 2006 kwam ze in het nieuws toen ze het thuisblijven van een hoogopgeleide vrouw 'kapitaalvernietiging' noemde en ervoor pleitte om deze vrouwen een deel van de kosten van hun opleiding te laten terugbetalen. Nadat hierop kritiek kwam stelde ze in een reactie dat het haar er vooral om ging dat deze vrouwen hun studieschuld aflossen. In hetzelfde interview sprak ze de ambitie uit om na nieuwe verkiezingen een plek in het kabinet te krijgen.

2010-2012[bewerken | brontekst bewerken]

Na de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009, waar de PvdA 4 van de 7 zetels verloor, gaf Dijksma leiding aan een werkgroep die onderzoek verricht naar de oorzaak van het zetelverlies. Op 2 juli 2009 publiceerde ze haar conclusies, die middels een interne nieuwsbrief naar alle partijleden werden verstuurd. Haar kritiek op de campagne was hard. Dijksma kwam tot de conclusie dat het ongeveer aan alles ontbrak in de campagne, namelijk een heldere boodschap, een goede strategie, een gevoel van urgentie, geld, politieke sturing en overtuiging.[3] In hetzelfde rapport stelde zij voor om de lijsttrekker voortaan te kiezen volgens het Amerikaanse model van primaries. Op bijeenkomsten zouden mensen die op een bepaalde partij willen stemmen inspraak krijgen bij het aanwijzen van de lijsttrekker. De kandidaat-lijsttrekker zouden hun programma dan moeten verdedigen op openbare bijeenkomsten.[4]

Dijksma werd op 17 juni 2010 opnieuw lid van de Tweede Kamer. Op 17 januari 2012 verliet Dijksma tijdelijk de Tweede Kamer vanwege zwangerschapsverlof. Zij werd in eerste instantie vervangen door Myrthe Hilkens, die echter na het vertrek uit de Tweede Kamer van Job Cohen een vaste zetel kreeg. John Leerdam nam haar plaats in, maar werd later vervangen door Margot Kraneveldt. Dijksma nam op 8 mei 2012 haar plaats als Kamerlid weer in.

Dijksma was in 2012 kandidaat om burgemeester van Nijmegen te worden. Hoewel de voordrachtscommissie haar bovenaan de voorkeurslijst zette, koos de gemeenteraad van Nijmegen voor de CDA'er Hubert Bruls.[5]

Op 26 april 2012 maakte Dijksma aan haar fractie bekend dat ze zich niet verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012.[6] Bij haar afscheid als Kamerlid op 20 september 2012 was Dijksma de jongste nestor ooit van de Tweede Kamer.

2017-2018[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 stond Dijksma als vierde op de kandidatenlijst en werd ze verkozen voor een derde periode.

Medio mei 2018 werd bekend dat Dijksma wethouder in Amsterdam zou worden; haar portefeuille werd verkeer en vervoer en water en luchtkwaliteit. Voor deze functie verhuisde zij met haar gezin van Enschede naar de hoofdstad.[7]

Staatssecretaris van Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Dijksma ruilde op 22 februari 2007 haar Tweede Kamerlidmaatschap in voor dat van staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV (belast met primair onderwijs en kinderopvang). Zij bleef in functie tot 23 februari 2010, toen het PvdA-smaldeel het vertrouwen in het kabinet opzegde. In 2007 presenteerde ze de Kwaliteitsagenda Primair Onderwijs Scholen voor morgen. Daarin stond vooral verbetering van het taal- en rekenonderwijs centraal. Ook wijzigde zij de Wet kinderopvang, waardoor er een nieuw stelsel van gastouderopvang kwam. De subsidie voor thuisopvang werd geschrapt, maar gastouderschap op het adres van de gastouder of het adres van de ouders van het kind bleef bestaan. Gastouders moesten wel voortaan aan een opleidingseis en kwaliteitseisen voldoen. De maximumprijs werd verhoogd van vier naar vijf euro per uur.

Staatssecretariaten in Kabinet-Rutte II[bewerken | brontekst bewerken]

Haar afscheid in de politiek bleek slechts van korte duur. Op 18 december 2012 werd Dijksma staatssecretaris van Economische Zaken, als opvolger van Co Verdaas, die opstapte door een affaire omtrent declaraties. Dijksma hield zich als staatssecretaris vooral bezig met landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Volgens dagblad Trouw was voor belangenorganisaties zoals Dierenbescherming, duidelijk te merken dat er sinds de komst van Dijksma op dit terrein een andere wind waaide.[8]

Nadat Wilma Mansveld op 28 oktober 2015 aftrad als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, werd Dijksma op 3 november 2015 haar opvolgster.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Dijksma is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters. Ze woonde lang in Enschede, maar sinds 2018 in Amsterdam.

Zie de categorie Sharon Dijksma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
B.J. (Bruno) Bruins
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2007-2010
Opvolger:
H. (Halbe) Zijlstra
Voorganger:
J.C. (Co) Verdaas
Staatssecretaris van Economische Zaken
2012-2015
Opvolger:
M.H.P. (Martijn) van Dam
Voorganger:
W.J. (Wilma) Mansveld
Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu
2015-2017
Opvolger:
S. (Stientje) van Veldhoven