Dierenbescherming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term dierenbescherming staat voor alle menselijke inspanningen die ten doel hebben te voorkomen, dat dieren onnodig leed aangedaan wordt. Deze inspanningen worden veelal in verenigings- of stichtingsverband verricht.

Ontstaan en variatie dierenbeschermingsorganisaties[bewerken]

De oudste en bekendste Nederlandse organisatie die zich vooral met dierenleed van individuele dieren bezighoudt is de Dierenbescherming, zoals de "Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren" in de volksmond genoemd wordt. Zij werd opgericht in 1864 en hield zich in eerste instantie bezig met huisdieren zoals paarden, honden en katten en daarna met andere nuttige dieren.

Een vergelijkbare organisatie is de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren te Amsterdam. Deze werd opgericht in 1867. In Vlaanderen is de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming (uit 1975) een belangrijke organisatie, maar net als in Nederland bestaan hier al veel langer en nog veel meer organisaties die zich met dierenbescherming en dierenwelzijn bezighouden. De oudste organisatie in België is de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming (1863).

Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen organisaties die zorgen maken over het welzijn van individuele dieren, zoals in Nederland de Dierenbescherming of het Belgische GAIA en organisaties die zich richten op het milieu van diersoorten in het wild, zoals de Nederlandse vereniging Natuurmonumenten en het Vlaamse Natuurpunt. Deze laatste rekent men meestal tot de natuurbescherming.

De milieubeweging houdt zich bezig met bescherming van het milieu, gewoonlijk met dat van de mens. Sommige organisaties houden zich zowel met individueel welzijn als met milieu of natuur bezig, zoals Vogelbescherming Nederland en de Faunabescherming. Anderen richten zich op vivisectie zoals de Stichting Proefdiervrij.

Naast de regionale en de nationale, zijn er ook internationale organisaties zoals de World Animal Protection.

Bekende internationale organisaties die zich meer richten op de bescherming van de natuur of het milieu in het algemeen, maar als onderdeel daarvan ook bepaalde diersoorten belichten, zijn het WNF met hun acties voor het behoud van de panda en Greenpeace die zich verzet tegen de walvisvaart.

Activiteiten[bewerken]

De dierenbeschermingsorganisaties zetten zich op verschillende manieren in voor het welzijn van dieren. Veel activiteiten zijn gericht op betere wetgeving, betere inspecties en een groter bewustzijn bij het publiek. Ook zijn er veel praktische activiteiten. Bekend zijn de dierenasiels. Veel afdelingen van de Dierenbescherming hebben bovendien een dierenambulance. Sommige organisaties zoals het Nederlandse Dierenbevrijdingsfront voeren radicale acties uit, zoals het vrijlaten van pelsdieren. Naast de algemene dierenbeschermingsorganisaties zijn er verenigingen en stichtingen die zich het lot aantrekken van een diersoort of een groep diersoorten. Voorbeelden uit Nederland zijn de Hondenbescherming en de Zeehondencrèche.

Nederlandse beschermingsorganisaties[bewerken]

Organisaties, die zich toeleggen op de bescherming van dieren of diersoorten in Nederland, dan wel het tegengaan van dierenleed, zijn onder andere:

Belgische beschermingsorganisaties[bewerken]

Organisaties, die zich toeleggen op de bescherming van dieren of diersoorten in België, dan wel het tegengaan van dierenleed, zijn onder andere:

Internationale organisaties[bewerken]

Zie ook[bewerken]