Vogelbescherming Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vogelbescherming Vlaanderen is een Belgische natuurbeschermingsorganisatie. De organisatie was aanvankelijk de Vlaamse afdeling van het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels (KBVBV). Deze bond werd in 1922 opgericht als eerste nationale natuurbeschermingsvereniging in het land.

Vogelbescherming Vlaanderen vzw is op 28 juni 2002 als zelfstandige vereniging opgericht onder auspiciën van de KBVBV. De vereniging houdt zich bezig met:

  • Verbetering van de wetgeving voor bescherming van de natuur en vogels in het bijzonder.
  • Het beheer van een aantal natuurgebieden.
  • De coördinatie van een keten van opvangcentra voor vogels en wilde zoogdieren in nood, dat bijvoorbeeld bij olierampen in actie komt.
  • natuur- en milieueducatie.
  • De coördinatie van de activiteiten van een aantal werkgroepen, onder andere voor de bescherming van de kerkuil en de huismus.

Vogelbescherming Vlaanderen geeft sinds 1962 een blad uit Mens & Vogel dat vier keer per jaar verschijnt en in 2011 een oplage had van 18.500 exemplaren. De vereniging is gevestigd in Sint-Niklaas. Vogelbescherming Vlaanderen is geen partner van Birdlife International zoals Vogelbescherming Nederland. In België is de BirdLifepartner de natuurorganisatie Natuurpunt.

Hoewel de Vogelbescherming Vlaanderen zich in de eerste plaats met vogelbescherming bezighoudt, is ze bijvoorbeeld ook actief tegenstander van de jacht op de vos. Ze beschouwt de vos als een belangrijk dier in het ecosysteem.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]