Stichting AAP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Okko Reussien en zijn vrouw Riga vangen in hun huis te Amstelveen apen op die niet meer door mensen thuis gehouden kunnen worden. Ze hebben hiervoor de stichting Apen Adoptie en Protectie (AAP) opgericht. Polygoonjournaal 1973.
Apen-opvangcentrum vindt onderkomen in broeikas. Polygoonjournaal 1976.
StichtingAap1.JPG
StichtingAap2.JPG
Apen bij Stichting AAP

Stichting AAP is een organisatie die zich ten doel stelt uitheemse zoogdieren, met name apen, een goed onderkomen te bieden nadat zij illegaal Nederland zijn binnengesmokkeld of nadat particulieren de zorg voor deze dieren niet meer kunnen opbrengen. Veel andere dieren die bij AAP arriveren zijn afkomstig uit noodlijdende dierenparkjes, proefdierlaboratoria en circussen.

Stichting AAP is gevestigd op het landgoed De Kemphaan te Almere. De stichting maakt veel reclame om fondsen te werven. Ontvangers van Air Miles wordt verzocht deze te schenken aan Stichting AAP. Ook worden er jaarlijks veel lege cartridges en gebruikte mobiele telefoons ingezameld waarbij de vergoeding ten goede komt aan Stichting AAP.

De organisatie is opgericht in 1972 nadat het sinds de jaren 60 een trend werd om uitheemse dieren in huis te nemen als huisdier, met name apen. Maar aangezien deze dieren - die doorgaans jong werden aangeschaft - groter werden en volwassen gedrag gingen vertonen, werd het duidelijk dat ze niet geschikt bleken als huisdier. Ze werden meer en meer van de hand gedaan. Hierdoor ontstond de noodzaak om een goede opvang voor deze dieren op touw te zetten.

Het eerste opvanghuis was gevestigd in Amstelveen en was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke opvang. Maar voor de dieren die niet of moeilijk te herplaatsen waren werd uiteindelijk eind jaren 90 het zogenaamde AAP-pensioenplan ontwikkeld door de nieuwe stichting. Het plan houdt in dat deze dieren de rest van hun leven in de opvang blijven, maar wel op een daarvoor ontwikkelde plek, zoals de in 2001 geopende Apeneilanden in Almere. De stichting was rond de tijd van de verhuizing van Amstelveen naar Almere in 1996 uitgegroeid van een nationaal opvangcentrum tot een Europees opvangcentrum. Het uiteindelijke doel voor de overige dieren blijft overigens nog steeds: de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin.

In september 2006 begon Stichting AAP met het opnemen van apen uit het proefdierencentrum BPRC, dat krachtens de wet niet meer met mensapen mocht experimenteren.

Primadomus[bewerken]

Stichting AAP heeft een opvangcentrum, Primadomus, (terrein Rincón del Moro) bij Villena in Spanje gerealiseerd. Dit opvangcentrum is bedoeld voor de levenslange opvang voor gezonde, geresocialiseerde, niet herplaatsbare groepen primaten. Op 10 mei 2009 bracht Jane Goodall, een beroemde deskundige op het gebied van chimpansees, een bezoek aan het terrein. Op 24 november 2009 werd dit centrum officieel geopend.

Externe link[bewerken]