Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren is een van de oudste dierenbeschermingsorganisaties in Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

De vereniging werd gesticht in 1867 door de lijfarts van koningin Sophie, de eerste echtgenote van Willem III. Sophia was beschermvrouwe van de organisatie, die ook naar haar werd vernoemd. Tijdens de watersnoodramp in 1953 kreeg de Sophia-Vereeniging nationale bekendheid toen de organisatie veel dieren van de verdrinkingsdood redde. De aandacht van de Sophia-Vereeniging gaat van oudsher uit naar gezelschapsdieren en stadsdieren, maar de vereniging behartigde ook de belangen van dieren in de bio-industrie, proefdieren en circusdieren. Tegenwoordig richt ze zich alleen op huisdieren.

Aanpak[bewerken]

De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren heeft heden als doel de bescherming van huisdieren in Nederland. Daartoe geeft de vereniging onder meer voorlichting over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Daarnaast zet de vereniging zich met politieke lobby in voor beschermende wetgeving voor huisdieren en een strenge controle hierop.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]