Veiligheidsregio Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veiligheidsregio Utrecht: impressie van het landschap en indeling van gemeenten (2017)

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is de veiligheidsregio die geografisch samenvalt met de Nederlandse provincie Utrecht. Een veiligheidsregio is een samenwerkingsverband van de hulpverleningsdiensten op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Wet Veiligheidsregio's. De kerntaken zijn brandweerzorg, rampen- en crisisbestrijding, risicobeheersing en geneeskundige hulpverlening in de regio. De voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht is de burgemeester van de gemeente Utrecht.

Regioprofiel[bewerken]

Risico's[bewerken]

Terrein[bewerken]

 • Vrijkomen van gevaarlijke stoffen: tien bedrijven vallen onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen.
 • Overstromingsrisico: Het meeste land ten westen van Utrecht ligt onder zeeniveau, met een complex afwateringssysteem. Rivieren zoals de Nederrijn en Lek kunnen wateroverlast veroorzaken bij hoge waterstanden. Ook bij droogte kunnen problemen ontstaan, getuige de veenkade doorbraak bij Wilnis in 2003 in het noordwesten van de regio.
 • Natuurbrand: De rand van de Utrechtse heuvelrug is dichtbevolkt. Het gebied kent in tijden van droogte gevaar voor bos- en heidebranden.

Infrastructuur[bewerken]

Sociaal-fysiek[bewerken]

Incident tijdens een evenement:

Instanties[bewerken]

  • Zeist: Diakonessenhuis Zeist
 • Defensie:
  • Defensielocaties rondom Utrecht, Soesterberg, Amersfoort, Huis ter Heide en Doorn
  • De regio valt onder het Regionaal Militair Commando Noord, Havelte

Organisatie Veiligheidsregio Utrecht[bewerken]

Het algemeen bestuur van de VRU is samengesteld uit burgemeesters van de 26 Utrechtse gemeenten. De veiligheidsregio heeft een dagelijks bestuur van vijf leden. De commissaris van de Koning, de Coördinerend functionaris, de Regionaal Militair Commandant Noord, de Politiechef Eenheid Midden-Nederland en de directeur/bestuurder van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht zijn genodigden van het algemeen bestuur. De (coördinerend) dijkgraaf en de hoofdofficier van justitie nemen deel aan het algemeen bestuur. De algemeen directeur VRU is de secretaris van zowel het algemeen als het dagelijkse bestuur.

De VRU heeft – sinds de regionalisering van de brandweer in 2010 – circa 2200 medewerkers in dienst waarvan 1540 vrijwilligers. Het directieteam van de VRU heeft de dagelijkse leiding over de organisatie.

De geregionaliseerde brandweer is georganiseerd in drie werkgebieden met 67 brandweerposten:

 • Werkgebied 1: Rijn & Venen Noord, Rijn & Venen Zuid, Binnensticht en Lekstroom
 • Werkgebied 2: Utrecht
 • Werkgebied 3: Eemland en Heuvelrug

Externe link[bewerken]