DierenPark Amersfoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DierenPark Amersfoort
Siberische tijgers: Kira met een jong
Siberische tijgers: Kira met een jong
Geopend 22 mei 1948
Locatie Amersfoort, Nederland
Oppervlakte 14 ha
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 21′ OL
Lid van EAZA, NVD
Thema Exotische diersoorten
Themagebieden: Savanne, Nacht, Stad der Oudheid
Website

DierenPark Amersfoort is een dierentuin, gelegen aan de westzijde van Amersfoort, aan de rand van het bosgebied Birkhoven.

Geschiedenis[bewerken]

De dierentuin is op 22 mei 1948 opgericht door de heren Tertoolen en Knoester. Aanvankelijk was het een heel klein park met een aap, een kraagbeer, een kameel en wat kinderboerderijdieren. In de jaren daarna kwamen de eerste roofdieren en in 1956 de olifanten Indra en Rani. In 1960 ging de leiding van het dierenpark over in de handen van de dochter van een van de oprichters en haar echtgenoot, het echtpaar Vis-Tertoolen. Toen arriveerden ook de eerste chimpansees. In 1979 werden twee spierwitte leeuwtjes geboren, maar bij het opgroeien bleken ze toch een normaal gekleurde vacht te krijgen. In 1982 werden zeven jachtluipaarden geboren. In 1988 onderging het park een aanzienlijke uitbreiding. De Ark van Amersfoort werd geopend en het savannegebied werd aangelegd. Het park heeft thans een oppervlakte van ca. 14 ha; er leven meer dan honderd verschillende diersoorten en er komen per jaar ongeveer 650.000 bezoekers. Dierenpark Amersfoort is vooral in trek bij gezinnen met jonge kinderen. Er is veel gedaan om het jonge bezoekertjes naar de zin te maken. Niet in de laatste plaats door drie speeltuinen.

Themagebieden[bewerken]

Giraffen

In het park zijn een aantal themagebieden aangelegd. In het oog springen:

  • De Savanne, geopend in 1989.
hier leven o.a. giraffen in een "mannengroep" en grevy-zebra's (Equus grevyi), maar ook sitatoenga's en helmparelhoenders.
  • De Stad der Oudheid, geopend in mei 1999.
hier wonen o.a. kamelen, mantelbavianen, kaalkopibissen, vale gieren (de eerste jonge vale gier werd geboren op 23 april 2003), en de Siberische tijgers.
  • De Nacht, geopend in 2003.
Herfst in de Japanse tuin
in dit themagebied heerst de sfeer van een tropisch regenwoud bij nacht. Nadat men even aan de duisternis is gewend, vallen er allerlei nachtdieren waar te nemen uit Australië, Zuid-Amerika en Afrika, zoals de voskoesoe, de luiaard en de doeroecoeli's, of nachtaapjes.
  • Het DinoPark, geopend in 2007.
Via een 700 meter lang wandelpad kan men hier langs 70 replica's van dino's lopen. De grootste dino is 14 meter hoog.
  • Japanse tuin
  • De Grote Wildernis
De Grote Wildernis is een uitbreidingsgebied achter in het dierenpark dat in verschillende stappen opgebouwd lijkt te worden. In 2014 opende Snavelrijk als begin van je expeditie in de grote wildernis. Deze expeditie werd in 2015 uitbreid met de Expeditie Rivier, hier kunnen bezoekers door middel van een trapboot dieren bekijken.

DinoPark[bewerken]

In 2006 heeft het DierenPark er 6,5 hectare bos bijgekregen, waarvan 3 hectare inmiddels voor het DinoBos gebruikt wordt. Het is de bedoeling dat deze tentoonstelling voor een periode van 3 jaar blijft staan, waarna wordt gekeken of dit blijft of dat er iets anders op deze plek gebouwd gaat worden. Dit is afhankelijk van het aantal bezoekers dat het DinoBos extra naar het park zal trekken. De verwachting is dat er 20% meer bezoekers zullen komen.

Op de rest van de grond komt onder andere een uitbreiding van het parkeerterrein. Het was verder de bedoeling dat er een nieuw chimpanseeverblijf zou gaan komen met chimpansees uit het proefdierencentrum in Rijswijk. De bouw van het verblijf zou gefinancierd worden door de regering. Door protesten van actievoerders tegen de uitbreiding was de bouw zo vertraagd dat de einddatum van medio 2008 niet gehaald kon worden en de chimpansees nu permanent gehuisvest zijn in het Safaripark Beekse Bergen.

Het Rijk der Reuzen[bewerken]

Buitenverblijf van de olifanten in DierenPark Amersfoort. Vlnr: Indra, Kina, Kyan, Khine War War

Op 31 oktober 2008 maakte het DierenPark bekend[1] te beginnen met de bouw van een nieuw olifantenverblijf, het "Rijk der Reuzen". Het binnenverblijf werd in 2009 geopend. Het buitenverblijf is op 6 juni 2010 geopend.[2] De kudde olifanten van het DierenPark zijn daarmee de bewoners van een leefomgeving met het grootste binnenverblijf (750 vierkante meter) van Nederland en een buitengebied (3300 vierkante meter) met vijver. Het binnenverblijf is qua formaat tevens het op twee na grootste van Europa.

De ruimte is geschikt voor een grote kudde olifanten. In oktober 2015 bestaat de groep uit twee volwassen dames (Khine War War en Indra), twee kalfjes (Kina en Kyan, dochter en zoon van Indra) en een man (Maurice).

Interessante diersoorten[bewerken]

Siberische tijger (Panthera tigris altaica)
Op 27 juni 2006 werden twee jonge tijgertjes geboren: Laslo (♂) en Laila (♀). De moeder was de driejarige Kira. Deze kwam in maart 2004 vanuit Dierenpark Emmen naar Amersfoort om een fokpaar te vormen met Tientsie. De Siberische tijgers leven in De Stad der Oudheid. Tientsie is op 4 januari 2007 overleden. Juli 2007 zijn Laslo en Laila verhuisd naar Dierenrijk Europa om plaats te maken voor kater Ilya, die afkomstig is uit de Marvell Zoo (Hampshire, Engeland.)
Op 26 maart 2008 werden er opnieuw twee tijgertjes geboren. Eén jong is kort na de geboorte overleden, van de ander is op 10 april 2008 het mannelijke geslacht vastgesteld. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van dit mannetje en daar is de naam Yegor Zov uitgekomen.
Op 12 maart 2010 is tijgerin Kira overleden als het gevolg van nierfalen en een tumor.[3] Eind 2010 is Yegor Zov verhuisd naar Zweden en is er een jonge tijgerin gearriveerd uit Leipzig Zoo, Angara genaamd.
In DierenPark Amersfoort zijn als eerste in de Benelux witte siberische tijgers te zien. Het begon met een paartje dat al snel twee jongen kreeg, Trixie en Maxi. Niet lang na de geboorte is de moeder overleden en in april 2007 is Trixie verhuisd naar Frankrijk. Vader Brooklyn woont nu nog met zijn andere dochter in "De stad der oudheid".
Chimpansee (Pan troglodytes)
De groep chimpansees in DierenPark Amersfoort staat onder leiding van Mike (geboren: 13 maart 1965). Hij woont al sinds zijn tweede jaar in Amersfoort. Hij is door een trainer van circusdieren gebracht, omdat hij geen kunstjes wilde doen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat zijn oudste zoon Cees (1979) de nieuwe leider zou worden, maar dat werkte niet. In 2006 is er een nieuwe man geïntroduceerd: Sepp (9) uit Duitsland. Mike is inmiddels gesteriliseerd om inteelt te voorkomen en de nog jonge Sepp moet later de nieuwe leider worden en voor nakomelingen gaan zorgen. De verhouding tussen Sepp en Cees is slecht en er is besloten voor Cees een plek in een andere dierentuin te zoeken. Op 1 december 2008 is Cees vertrokken naar de dierentuin in München. Helaas is het daar niet goed gegaan met Cees. Diezelfde week werd hij ernstig ziek en hebben ze hem in moeten laten slapen. Ook met Sepp is het niet goed gegaan. Op maandagochtend 8 december is hij dood in zijn binnenverblijf aangetroffen.
Het oudste vrouwtje is Sonja; zij is een jaar ouder dan Mike. Zij is op 14 december 2011 overleden. Zij is 47 jaar geworden. Samen met de vrouwtjes Sjors, Kokkie en Sjimmie vormden zij de basis van de chimpanseegroep. Sjimmie is inmiddels van ouderdom overleden en op 31 augustus 2009 werden de verzorgers aangenaam verrast door de onverwachte geboorte van een chimpanseebaby. Het is een mannetje, Wingu genaamd, de moeder is Willie.
Vrouwtjesolifant Indra toen ze 6 jaar oud was
Aziatische olifant (Elephas maximus)
in 1956 kwamen Indra en Rani uit Birma (tegenwoordig: Myanmar) naar Amersfoort. Net als de 3 oudste dames, Khine War War, Chit Mi Mi en Jula waren zij oorspronkelijk werkolifanten. In 1993 kwam het mannetje Sammy naar Amersfoort. Hij werd in 1992 in Parijs geboren. Omdat mannetjesolifanten veel privacy nodig hebben is voor hem in maart 2004 een apart gebied ingericht, waarbij ook de ruimte voor de dames en de op 5 april 1999 geboren Indra (dochter van Khine War War) is vergroot en opgeknapt. Als het mannetje (Sammy) aangeeft dat hij bij de vrouwtjes wil gaat het hek tussen de verblijven open in de hoop dat Sammy voor nakomelingen zorgt. De jongste dame van de groep (Indra) was drachtig, maar zij heeft haar kalf, dat op 3 april 2007 rond 23:00 ter wereld kwam, meteen vertrapt. Op 15 oktober 2007 is Sammy naar Diergaarde Blijdorp verhuisd en hiervoor is Alexander uit de ZOO Antwerpen in de plaats gekomen. Dit alles om Khine War War, Chi Mi Mi, Jula of Indra zwanger te maken. De planning was dat Sammy na een half jaar terug zou komen naar Amersfoort, maar begin 2008 is besloten dat Alexander het hele jaar nog in Amersfoort zal blijven. 30 oktober 2009 werd bekendgemaakt dat Sammy op 17-jarige leeftijd is overleden in de Belgische dierentuin Paradisio waar hij sinds een halfjaar verbleef. Op 10 november 2009 is er om 5:30 uur in de ochtend een olifantje geboren. Het is een meisje en ze is Kina genoemd, wat "kleintje" betekent. De moeder van Kina is Indra. Op 5 juli 2011 vond er een olifantenruil plaats.[4] Bul Alexander verhuisde van Amersfoort naar Münster Zoo en bul Chamundi kwam vanuit Münster naar Amersfoort. Opvallend is dat beide bullen maar één stoottand hebben. Helaas botert het (nog) niet tussen de dames en Chamundi, zoals ook te zien is op een filmpje.[5] Ruim drie jaar na de geboorte van Kina kreeg Indra op 1 november 2012 opnieuw een kalf, ditmaal een jongetje.[6]
Indische neushoorn of Pantserneushoorn (Rhinoceros unicornis)
Sunanda als ze bijna 4 jaar oud is
Sinds september 2001 leven er Indische neushoorns in Dierenpark Amersfoort. In eerste instantie waren het twee jonge mannetjes: Daan (afkomstig uit Diergaarde Blijdorp, Rotterdam) en Zimon (afkomstig uit Planckendael, België). In oktober 2004 werd Daan geruild met een jong vrouwtje, Sarasvati (roepnaam "Saar").[7] Saar is op 12 februari 2000 geboren in Stuttgart en op 2-jarige leeftijd verhuisd naar Madrid. Daan ging naar Madrid en Saar kwam naar Amersfoort in de hoop dat er na een paar jaar jongen zouden komen. Dat lukte echter niet, het kwam nooit tot een goede paring, waarna de hulp van Duitse experts werd ingeroepen. Beide neushoorns zijn onderzocht en bij Saar is vervolgens het maagdenvlies ingeknipt. Een paar dagen erna kwam het tot de eerste succesvolle dekking. Na maanden van tegenstrijdige uitslagen kwam tot grote vreugde van de medewerkers eindelijk het lang verwachte bericht dat Saar drachtig was. Na een draagtijd van ongeveer 16 maanden is op 19 november 2011 een kalf geboren (meisje) en deze heeft op 15 december de naam Sunanda gekregen (kind van de zon). De naam is bedacht door de openbare basisschool "de Gondelier" uit Amersfoort.
Siamang (Symphalangus syndactylus)
deze gibbonsoort trekt vooral de aandacht door de luide "zang", die vooral in de ochtend ten gehore wordt gebracht, en die tot op grote afstand te horen is. De man Waigana komt uit de dierentuin van Zürich, de vrouw Ella uit Krefeld. In 2002 is het eerste jong geboren, in 2006 het tweede en in april 2008 een derde jong.
Afrikaanse leeuw
Er woont een groep van 2 leeuwen in Amersfoort. Een leeuwin: Sabari en een leeuw. Leeuw Sambu, die in Amersfoort geboren werd, is begin 2008 van ouderdom overleden. Eind april 2008 is er een nieuwe leeuw gearriveerd: Tonga, afkomstig uit safaripark Stukenbrock. Het is niet de bedoeling dat er met deze leeuwen gefokt wordt.
Beren
Vanaf het begin waren er kraagberen in de dierentuin. Later kwamen er ook nog bruine beren in de dierentuin. Tussen hun verblijven is een tunnel waardoor de twee aanwezige steppevossen, broer en zus, in beide verblijven konden komen. Op 8 februari 2010 verhuisde de laatste kraagbeer, Ledna, naar Dierenrijk in Mierlo. Daar kreeg ze gezelschap van 2 andere kraagberen. Haar oude verblijf is nu voor de rode neusberen. Ook het steppevosje is naar Dierenrijk verhuisd. Met de bruine beren mag niet meer gefokt worden. De ondersoort van de bruine beren is niet bekend, omdat hun voorouders al lang in een dierentuin leefden, en ze te vaak gekruist zijn met andere ondersoorten. DierenPark Amersfoort heeft 4 bruine beren: oma, dochter, en 2 zonen.

Overige diersoorten[bewerken]

Hieronder volgt een overzicht van de diersoorten uit de collectie van Dierenpark Amersfoort. De lijsten zijn onvolledig.

Zoogdieren[bewerken]

Roofdieren
Slurfdieren
Onevenhoevigen
Evenhoevigen
Tenreks en Springspitsmuizen
Knaagdieren
Primaten


Vogels[bewerken]

Roofvogels en uilen

Loopvogels

Kraanvogelachtigen

Ooievaarachtigen

Hoendervogels

Watervogels

Overige vogels


Reptielen[bewerken]

Krokodillen

Slangen

Hagedissen

Schildpadden


Amfibieën

Vissen


Ongewervelde dieren[bewerken]

Bereikbaarheid[bewerken]

DierenPark Amersfoort ligt aan de westkant van Amersfoort, aan de rand van bos Birkhoven.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanaf NS-station Amersfoort rijdt buslijn 70 naar het DierenPark.

Voor automobilisten is het DierenPark met borden vanaf de A1 en A28 bereikbaar.

Externe link[bewerken]