Leptoceratops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leptoceratops
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Reconstructietekening van Leptoceratops
Reconstructietekening van Leptoceratops
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Ceratopia
Familie: Leptoceratopidae
Geslacht
Leptoceratops
Brown, 1914
Typesoort
Leptoceratops gracilis
Afbeeldingen Leptoceratops op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Leptoceratops op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Leptoceratops (betekent 'klein', 'onbeduidend', 'slank' of 'mager' gehoornd gezicht) is een geslacht van primitieve Ceratopia uit het late Krijt, zo'n 70 tot 65 miljoen jaar geleden, dat in het gebied leefde van wat nu Noord-Amerika is. Beenderen zijn gevonden in Alberta, Canada en in Wyoming. Waarschijnlijk konden ze, net als bijvoorbeeld Iguanodon, staan en lopen op hun achterpoten, maar ze konden ook gewoon op vier poten lopen. Leptoceratops werd twee meter lang en woog tussen de 70 en 200 kilogram.

Ontdekking[bewerken]

Leptoceratops was het eerste kleine ontdekte lid van de Ceratopia en werd ontdekt in 1910 (en vier jaar later beschreven), door Barnum Brown in de Red Deer Valley in Alberta, Canada. Bij het eerste exemplaar ontbrak de schedel, maar er zijn later goed bewaard gebleven vondsten gevonden door CM Sternberg in 1947, waaronder een compleet fossiel met schedel. Er is later, in 1978, materiaal gevonden in de Bighorn Basin in het noorden van Wyoming.

De typesoort is Leptoceratops gracilis. In 1942 werd materiaal dat gevonden werd in Montana benoemd tot Leptoceratops cerorhynchos, maar later werd dit toegewezen aan een eigen geslacht, Montanoceratops .

Levenswijze en classificatie[bewerken]

Leptoceratops behoorde tot de Ceratopia (de naam is Oud-Grieks voor 'gehoornd gezicht'), een groep plantenetende dinosauriërs met een papegaaiachtige bek, die in Noord-Amerika en Azië leefde tijdens het Krijt. Leptoceratops wordt geclassificeerd in Protoceratopidae of in haar eigen familie Leptoceratopidae.

Leptoceratops was, net als alle andere leden van de Ceratopia, een herbivoor. Tijdens het Krijt waren er de eerste bloeiende planten, maar die kwamen niet overal voor. Waarschijnlijk at deze dinosauriër de meest voorkomende planten van de tijd: varens, palmvarens en coniferen. Leptoceratops gebruikte zijn scherpe snavel om planten af te bijten.

Bronnen, noten en/of referenties