Grottenaquarium Valkenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grottenaquarium Valkenburg
Grottenaquarium Valkenburg
Geopend jaren vijftig
Gesloten Maart 2014
Locatie Trichtergrubbe, Valkenburg (Limburg)
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 50′ OL
Website

Het Grottenaquarium Valkenburg was een van de toeristische attracties te Valkenburg in Nederlands Limburg. Het aquarium werd in 1954 ingericht in de ondergrondse Trichterberggroeve. De ingang bevond zich aan de Trichtergrubbe, een zijweg van de Cauberg.

Het was een gangenstelsel met grotten waarin diverse aquaria waren gesitueerd. Er waren onder andere kaaimannen, kogelvissen en axolotls te zien. Ook waren er amfibieën en reptielen te zien. De grotten zijn net als de andere grotten in Valkenburg kalksteengroeves waaruit in het verleden mergel werd gewonnen. Er heerst een constante temperatuur van ongeveer 20 graden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1950 werd er in de Slangenberggroeve in Geulhem door Pierre Marquet het initiatief genomen om in het ondergrondse gangenstelsel een grottenaquarium in te richten, het grottenaquarium Aqua Fauna. Een voormalige zakenpartner van Marquet kopieerde dit idee en opende ongeveer gelijktijdig in de Trichterberggroeve eveneens een grottenaquarium die ging concurreren met het ondergrondse aquarium in Geulhem. Marquet uitte openlijk verwijten richting de zakenpartner, waarna een rechtszaak volgde wegens aantasting van de goede naam.[1]

Door de gunstige ligging kon het aquarium in Valkenberg meer toeristen trekken dan het aquarium in Geulhem.[2]

Op zaterdag 15 maart 2014 deden politie en dierenbescherming een inval in het Grottenaquarium, waarbij dode en verwaarloosde dieren werden aangetroffen. De nog levende dieren werden in beslag genomen en elders ondergebracht. De eigenaar van het aquarium was kort ervoor overleden, waarna de dieren geen verzorging meer kregen.[3] Daarna is het grottenaquarium definitief gesloten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Grottenaquarium Aqua Fauna
  2. AQUA FAUNA: een unieke bezienswaardigheid met wetenschappelijke betekenis in ZUID-LIMBURG, Erbij, zaterdag 29 maart 1958
  3. Dode en verwaarloosde dieren in Grottenaquarium Valkenburg, website L1.nl