Muzeeaquarium Delfzijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muzeeaquarium Delfzijl
Hunebed G5 in het Muzeeaquarium
Hunebed G5 in het Muzeeaquarium
Locatie Delfzijl, Zeebadweg
Type Natuurmuseum
Thema Archeologie, geologie, malacologie, scheepvaart, zeeaquarium
Personen
Directeur Cynthia Heinen-Huisjes
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur
Biologie

Het Muzeeaquarium Delfzijl is een museum in Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen, dat zich richt op de zee en de scheepvaart, in het bijzonder van Noord-Groningen bij de Eems, de Dollard en de Waddenzee. Het museum is ontstaan uit twee andere musea. Het oudste hiervan was het 'Handelsmuseum van Nationale en Overzeesche producten', opgericht in 1929 en vooral gericht op de scheepvaart en de flora en fauna van Nederlands-Indië. In 1960 werden daarnaast een zeeaquarium en een schelpenmuseum geopend in een oude bunker aan de Zeebadweg in Delfzijl-Noord, die deel uitmaakte van de Atlantikwall bij de zeedijk langs de Eemsmonding. Een aantal jaren later werd in dit pand ook het handelsmuseum ondergebracht.

In 2018 werd een nieuw museumgebouw betrokken.[1] Hierbij werd de bestaande schelpen- en stenencollectie versoberd en werd de rest van de objecten opnieuw ingedeeld.

Collecties[bewerken]

De collectie is verdeeld in een aantal gebieden:

Verhuizing[bewerken]

In september 2016 werd het museum tijdelijk gesloten. Het waterschap Noorderzijlvest verzwaart de zeedijk van de Eemsmonding en daarvoor moest het onderkomen van het Muzeeaquarium worden gesloopt. Het ernaast gelegen vroegere zwembad werd verbouwd tot een nieuw museumgebouw, waarvan ook de behouden gebleven bunker met het zeeaquarium deel uitmaakt. Op 1 juni 2018 werd het museum officieel heropend.[1]

Externe link[bewerken]