Mineraal (geologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor andere betekenissen, zie Mineraal.
Kwarts, een mineraal dat bestaat uit kristallijne silica (SiO2).

Een mineraal is een in de natuur voorkomende stof die zichtbaar homogeen van structuur en samenstelling is.[1] Mineralen kunnen samengestelde of enkelvoudige stoffen zijn en de meeste hebben een vaststaande interne structuur in de vorm van een kristalrooster. Er zijn echter ook mineralen die geen kristalrooster hebben, maar wel homogeen van aard zijn. Zelfs kwik, een vloeistof, wordt als een mineraal gezien. De meeste mineralen ontstaan door geologische of biologische processen, hoewel ook daarop uitzonderingen bestaan.

De wetenschap die mineralen bestudeert wordt mineralogie genoemd. De mineralogie heeft raakvlakken met scheikunde, geologie en kristallografie: binnen al deze wetenschappelijke disciplines is er onderzoek naar de samenstelling en/of structuur van mineralen.

Met het blote oog (macroscopisch) kunnen mineralen onder andere herkend worden aan hun kristalvorm, kleur, streepkleur (de kleur die zij afgeven wanneer zij gekrast worden), hardheid, smeltgedrag, en associatie met andere mineralen. Deze klassieke macroscopische vorm van herkenning vergt veel ervaring en is niet altijd betrouwbaar. Microscopische herkenning biedt zekerheid en is bovendien veel nauwkeuriger. Enkele technieken waarmee mineralen nauwkeurig bestudeerd kunnen worden zijn polarisatiemicroscopie (lichtmicroscopie met gepolariseerd licht), röntgen-poederdiffractie, röntgenfluorescentiespectrometrie, elektronenstraal-microanalyse (elektronmicroprobe) en atomaire-absorptiespectrometrie. In sommige gevallen wordt infraroodanalyse toegepast.

Onderverdeling[bewerken | bron bewerken]

Mineralenbeurs.

Mineralen worden in Europa doorgaans in negen groepen verdeeld volgens de classificatie van Strunz. In de Verenigde Staten wordt de indeling volgens Dana voornamelijk gebruikt, waarbij mineralen in 78 groepen worden verdeeld. Elke groep uit de classificatie van Strunz omvat elementen of verbindingen met een specifieke structuur:

Eigenschappen[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Minerals van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.