Vloeistof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het album van de rapgroep Opgezwolle, zie Vloeistof (album).
een flesje olijfolie
Moleculen in drie verschillende aggregatietoestanden.

Vloeistof is een van de aggregatietoestanden waarin stoffen kunnen voorkomen. In deze toestand is de stof vloeibaar, in de scheikunde ook wel afgekort met l (liquid). Afhankelijk van de temperatuur verandert de viscositeit van de stof van stroperig tot dun vloeibaar. Ook kan de stof bij zeer lage temperatuur supervloeibaar worden.

Door de oppervlaktespanning van een vloeistof te verlagen kan deze zeer dun uitlopen en bellen vormen.

Een vloeistof in een smalle buis kan afhankelijk van de soort vloeistof en het buismateriaal adhesie (capillaire werking) of cohesie vertonen.

Vloeistoffen worden op veel gebieden toegepast, als:

Er is slechts een beperkt aantal zuivere stoffen in de eerste plaats (dat wil zeggen: bij kamertemperatuur en onder druk van één atmosfeer) als vloeistof bekend. Hieronder vallen water, alcohol, aceton, kwik, koolstofdisulfide, benzeen en een aantal alkanen (van pentaan af tot en met hexadecaan). Een enkele stof met hoge viscositeit blijkt zich onverwacht toch als een vloeistof te gedragen, zoals asfalt of bitumen, aangetoond door het pekdruppelexperiment. Verder gedragen veel (thermoplastische) kunststoffen zich op grote tijdschaal als een vloeistof; een extreem voorbeeld daarvan is Silly Putty.