Kamertemperatuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met kamertemperatuur wordt de gangbare leeftemperatuur in een woonkamer of laboratorium bedoeld. De exacte hoogte verschilt afhankelijk van de context.

Wonen[bewerken]

Tegenwoordig geldt in Noordwest-Europa een woontemperatuur van rond de 18°- 20° Celsius[bron?] als normaal. Ouderen kiezen doorgaans een wat hogere temperatuur. Milieu- en financiële overwegingen spelen een rol bij de voorkeur voor lagere temperaturen.

Conservering[bewerken]

Levensmiddelen die "bij kamertemperatuur" bewaard kunnen worden, hoeven niet in de koelkast, al is een te warme opslag (in de zon, bij de kachel) eventueel ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit. De kamertemperatuur voor wijn is 18°C, dat stamt uit de tijd dat men niet zo warm leefde.

Wetenschap en Techniek[bewerken]

Kamertemperatuur is afhankelijk van het vakgebied en het historische tijdvak verschillend vastgelegd. Hier is de definitie relevant, omdat natuurkundige en de scheikundige processen veelal een temperatuurafhankelijk verloop hebben. Gangbare definities zijn 25°C en 20°C. Lagere temperaturen worden vooral in oudere literatuur genoemd.

Zie ook[bewerken]