Remvloeistof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Remvloeistofreservoir van automobiel

Remvloeistof is een hydraulische vloeistof die wordt toegepast in hydraulische remsystemen en hydraulische koppelingen bij auto's, motorfietsen en sommige fietsen.

De kracht op het rem- of koppelingspedaal (of handvat) wordt via de remvloeistof aan rem of koppeling doorgegeven. Dit werkt doordat vloeistof niet samendrukbaar (comprimeerbaar) is. Een vloeistof is niet samendrukbaar omdat er geen vrije ruimte tussen de moleculen zit. Elke samendrukkende kracht wordt daardoor direct doorgegeven.

Remvloeistof wordt ook wel aangeduid met remolie, maar is niet gebaseerd op petroleum, dat zou de rubber afdichtingen en remslangen aantasten. De meeste remvloeistoffen zijn gebaseerd op glycolethers.

Een belangrijke eigenschap van remvloeistof is dat die een hoog kookpunt heeft. Dat is nodig vanwege de hoge temperaturen die kunnen optreden bij de remmen. Als de vloeistof daardoor plaatselijk zou verdampen, dan zou dat de doorgifte van (rem)kracht belemmeren vanwege de wel-samendrukbare damp.

Remvloeistof (behalve DOT 5) is hygroscopisch, dat wil zeggen dat het water opneemt uit de lucht. Door de aanwezigheid van water wordt het kookpunt lager en kan er roestschade in het hydraulische systeem optreden. Om deze redenen moet de vloeistof periodiek worden vervangen. Meestal wordt eens per twee jaar voorgeschreven.

Remvloeistof tast verflagen aan en moet daarom bij eventueel contact met lak direct met water worden afgespoeld - droogwrijven is niet voldoende. Remvloeistof is brandbaar. De kwaliteit van remvloeistof wordt aangeduid met een DOT codering: DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1.

Er bestaat ook niet-hygroscopische (hydrofobe) remvloeistof die gebaseerd is op siliconen. Deze DOT 5 remvloeistof tast de lak niet aan maar heeft wel als nadeel dat eventueel tòch aanwezig water niet oplost en zich kan verzamelen en daardoor zou kunnen bevriezen of verdampen. Overigens mogen beide typen remvloeistof nooit door elkaar gebruikt worden - ook niet (of althans: niet zomaar) bij vervanging.[1]

Voetnoten[bewerken]