Verdampingswarmte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verdampingswarmte van benzeen, aceton, methanol en water in functie van de temperatuur. Bij de kritische temperatuur is de verdampingswaarde nul.

De verdampingswarmte (ook soortelijke verdampingswarmte) is de hoeveelheid warmte die nodig is om een massa-eenheid stof van een gecondenseerde toestand (vast, vloeibaar) in een gas om te zetten. Meestal wordt hier de verdampingsenthalpie mee bedoeld, dat wil zeggen dat men uitgaat van standaardomstandigheden. Ze wordt uitgedrukt in kJ/mol of kJ/kg; niet tot SI behorende eenheden zijn kcal/mol of kcal/kg, Btu/lb enz. Het symbool voor verdampingsenthalpie is .

De condensatiewarmte of condensatie-enthalpie van een stof is numeriek exact gelijk aan de verdampingswarmte, maar heeft een tegengesteld teken. Verdampingsenthalpie is positief (de stof neemt warmte op), en condensatiewarmte is negatief (de stof geeft warmte af).

De verdampingswarmte van water bedraagt 2256 kJ/kg bij standaardomstandigheden. Vergeleken met het verwarmen van water kost het verdampen veel energie, meer dan 500 maal zoveel als om het één kelvin te verwarmen (soortelijke warmte is 4,19 kJ/kg·K), dus meer dan vijfmaal zoveel als om het van smelt- tot kooktemperatuur te verwarmen.

Andere verdampingswarmten in kJ/kg zijn bij standaardomstandigheden:

Stof Waarde
aceton 515
ethylalcohol 841
aniline 435
benzeen 393
chloroform 250
kwik 301
methanol 1110
zwavelzuur 511
ammoniak 1815
water 2256

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]