Steenkist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steenkist in Kauparve, Gotland
Kistvaen in Dartmoor
Steinkistengrab van de Kugelamphorenkultur (4000 v.Chr.) op de Derfflinger Hügel bij Kalbsrieth in het Museum für Ur- und Frühgeschichte in Thüringen

Een steenkist is een grafvorm die vanaf het late neolithicum tot aan de midden bronstijd in Noord- en Noordwest-Europa gebouwd werd.

Morfologie[bewerken]

Een steenkist heeft een rechthoekige structuur van meer of minder platte steenplaten die rechtop zijn geplaatst.

De meeste steenkisten zijn ingegraven in de grond, of onder kunstmatige heuvel (grafheuvel) of steenhopen (cairn) gebouwd.

Steenkisten hebben geen toegang, maar konden, omdat de gebruikte stenen relatief licht waren, vrij makkelijk worden geopend voor hergebruik.

In sommige gevallen ligt de steenkist binnen een steencirkel, zoals bij de harrespil.

Voorkomen en datering[bewerken]

De oudste steenkisten vonden we aan het eind van trechterbekercultuur in Noord-Nederland en Noord-Duitsland (zie ook Galerijgraf).

In noordelijker streken, zoals Zweden, is de steenkist veel langer in gebruik gebleven. Tevens zijn daar veel meer steenkisten gevonden dan in de andere gebieden.

Hellekiste[bewerken]

Dwarsdoorsnede van een grafheuvel met een hellekiste

In Denemarken, Noorwegen en Zweden staat de steenkist bekend als hellekiste.

Gebruik[bewerken]

De steenkist diende waarschijnlijk niet als graf voor een enkeling, maar had meer de functie van ossuarium, een bewaarplaats voor overgebleven botten na z.g. excarnatie.

Zie ook[bewerken]