Zeevaartschool Abel Tasman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw van de voormalige Zeevaartschool Abel Tasman in Delfzijl anno 2011

Het gebouw van de voormalige Zeevaartschool Abel Tasman in de Groningse plaats Delfzijl werd in 1930[1] gebouwd in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl.

Geschiedenis en beschrijving[bewerken]

Het door Anna Dekking-van Haeften gemaakte oorlogsmonument voor de school

De zeevaartschool in Delfzijl werd in 1856 opgericht als school voor nijverheid en zeevaart. Later stond de school bekend onder de naam Noorderkweekschool Abel Tasman en daarna als de Zeevaartschool Abel Tasman. In 1930 werd er voor de school een nieuw gebouw ontworpen door de gemeentearchitect van Delfzijl C.C.J. Welleman[2]. Het plaatselijke aannemersbedrijf de firma Gebr. De Boer realiseerde de bouw van de school. De school is ontworpen in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl. Het gebouw bevat diverse expressionistische elementen. Het schoolgebouw bestaat uit meerdere bouwlagen van wisselende hoogtes. De gevels zijn opgetrokken met rode baksteen op een bruin/paars trasraam. De gevels worden onderbroken door grote rechthoekige vensterpartijen met witte kozijnen. De hoofdingang bevindt zich in een uitspringend gedeelte van de noordgevel. Dit bouwdeel stijgt uit boven de delen ter weerszijden ervan. Aan de achterzijde van dit risalerend gedeelte bevinden zich vier kolommen met lange smalle vensters.

Het gebouw werd gesitueerd net achter de oude gracht van de vesting Delfzijl in het kader van een uitbreidingsplan in de jaren dertig van de 20e eeuw. Het gebouw is erkend als rijksmonument onder meer vanwege de cultuur-historische betekenis, de beeldbepalende ligging, de opvallende vormgeving en detaillering, de gaafheid en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Welleman.

In 1988 kreeg de school een andere bestemming als onderkomen van het IVAK, een educatieve instelling op cultureel gebied in Delfzijl. Nadat deze instelling ook was verhuisd, verkocht de gemeente Delfzijl het gebouw in 2016 aan het bedrijf Amasus Shipping, dat het wil verbouwen tot zijn kantoor.

Voor het schoolgebouw staat een standbeeld, dat in 1956 werd opgericht bij de herdenking van het honderdjarig bestaan van de zeevaartschool. Het beeld is gemaakt door de beeldhouwster Anna Dekking-van Haeften. Het gedenkt de leerlingen en oud-leerlingen van de zeevaartschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn om het leven zijn gekomen. Op de sokkel van het beeld is een gedicht van M. Vasalis aangebracht.