Dierenpark Wissel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dierenpark Wissel
Geopend 25 maart 1967
Gesloten 2015
Locatie Epe, Nederland
Coördinaten 52° 20′ NB, 5° 57′ OL
Lid van EAZA
Thema Exotische dierensoorten, met name kleine zoogdieren
Detailkaart
Dierenpark Wissel (Gelderland (hoofdbetekenis))
Dierenpark Wissel
Stokstaartje
Tammarwallaby

Dierenpark Wissel was een dierentuin in Wissel, in de buurt van Epe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het park maakte deel uit van Zodiac Zoos, dat ook de eigenaar was van Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland. Nadat Zodiac Zoos op 26 januari 2015 failliet werd verklaard, werden de dierentuinen overgenomen door Libéma. Deze organisatie besloot echter om het Dierenpark Wissel te sluiten.

Het park werd ook wel een minidierentuin genoemd, want op een bescheiden oppervlakte hield men in het park vooral kleine dieren. De dierentuin was gelegen in een bosrijk gebied op de Veluwe, er stroomt een beek, de Tongerense Beek, door het park heen, in en aan de beek kende het eilanden waar diverse diersoorten een leefgebied hadden. Naast de dieren was er ook een speeltuin.

Om bedreigde diersoorten te fokken werkte het park samen met andere dierentuinen. Er waren fokprogramma's voor onder meer kleine panda's, alaotrabamboemaki's, vari's, gouden leeuwaapjes, dwergnijlpaarden, zilveroeistities en keizertamarins.

Geschiedenis[bewerken]

Dierenpark Wissel ontstond uit de privécollectie dieren van Frits Eshuis, een markante ondernemer die met zijn wasserij De Achterste Molen zakelijk succesvol was. Na een paar jaar ontstonden er plannen om het hierdoor ontstane dierenpark open te stellen voor publiek. Op zaterdag 25 maart 1967 werd het park onder de naam Dierenvreugd De Achterste Molen voor bezoekers opengesteld. In 1984 werd het park doorverkocht. De nieuwe eigenaar veranderde de naam in Dierenpark Wissel en moderniseerde verscheidene verblijven.

Op 1 februari 1994 werd het park overgenomen door Palmary Parcs (later Zodiac Zoos) te Warnsveld. In 1997 werd Dierenpark Wissel uitgenodigd om lid te worden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Voor de medewerkers van het park betekende dit een erkenning voor verantwoord werken. Ook werd Dierenpark Wissel lid van de European Association of Zoos and Aquaria.

Sinds 2003 wilde de eigenaar het dierenpark uitbreiden en verplaatsen naar een locatie in Vemde bij de A50. Behalve de nieuwe naam, Pangea Parc, waren er in 2011 schetsplannen gereed, die echter nooit uitgevoerd werden. Na een faillissement nam Libéma in 2015 Dierenpark Wissel, Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland over. Dierenpark Wissel werd gesloten.[1] Reden hiervoor waren onder andere omdat Libéma onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden zag in het park en omdat de omvang en kwaliteit van de dierenverblijven ontoereikend waren. De dieren in het park werden herplaatst in andere Europese dierentuinen.

Dieren[bewerken]

Het dierenpark huisvestte kookaburra's, ringstaartmaki's, zwanen, maraboes, kleine panda's, kuifhoenders, koeten, neusberen, steppevossen, pelikanen, ara's, sneeuwuilen, pinguïns, lori's, otters, ooievaars, zwarte zwanen, forellen, witpluimoeistiti's en witkopmaki's, beermarters, capibara's, dwergnijlpaarden, eenden, wallaby's, (zowel Bennettwallaby's als Tammarwallaby's), stokstaartjes, kraanvogels, dikdiks, herten, boomkangoeroes, vosmangoesten, smalstreepmangoesten, emoes, steuren, wevers, konijnuilen, krabbenetende wasberen, flamingo's. Een deel van deze dieren leefde op de kinderboerderij.