Naar inhoud springen

Capibara

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Capibara
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Capibara
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Caviidae (Cavia-achtigen)
Geslacht:Hydrochoerus
Soort
Hydrochoerus hydrochaeris
(Linnaeus, 1766)
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Capibara op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De capibara of waterzwijn (Hydrochoerus hydrochaeris) is een knaagdier uit de familie Caviidae. De naam "capibara" komt uit het Guaraní en betekent heer van het gras. Daarmee wordt verwezen naar de lage oeverbegroeiing van moerassen, rivieren en meren, de natuurlijke biotoop.

Kenmerken

De capibara is de grootste levende knaagdierensoort en weegt gewoonlijk tussen de 35 en 66 kilogram.[2] De zwaarste exemplaren wogen 91 kg (een vrouwelijk exemplaar in Brazilië) en 73,5 kg (mannelijk, Uruguay). Ze worden circa 1,2 meter lang en hebben een schofthoogte van ongeveer 60 centimeter.[3] Capibara's zijn zwaargebouwd met korte stevige poten, hoefachtige klauwen en een rudimentaire staart. De tenen zijn gedeeltelijk verbonden door zwemvliezen en de neusgaten, ogen en oren staan boven op de kop, zodat het dier ook tijdens het zwemmen kan ruiken, zien en horen. De vacht is licht tot donker geelbruin of grijsbruin.

Leefwijze

Capibara bij de rivier de Tietê

Ze leven in groepen van enkele tientallen dieren, waaronder één dominant mannetje en meerdere vrouwtjes, al dan niet met jongen. Als uitstekende zwemmers en duikers houden ze zich op in en langs rivieren, meren en moerassen. Hun territorium, dat ze ook verdedigen tegen indringers, markeren ze met geurvlaggen.

Het voedsel bestaat uit waterplanten, gras, knoppen en zachte boombast. 's Morgens wordt gerust en op het heetst van de dag liggen ze in het water. Om aan voedsel te komen, leggen ze grote afstanden af en komen ze ook wel op akkers.

Voortplanting

Na een draagtijd van 150 dagen worden één tot acht behaarde jongen geboren, die enkele uren na de geboorte al rennen, zwemmen en duiken. De capibara is dus een nestvlieder.

Verspreiding

Deze soort komt voor in de waterrijke gebieden van Brazilië, Colombia, Panama, Venezuela, Suriname en Noord-Argentinië in Zuid-Amerika.

Bedreigingen

De dieren worden wel als huisdieren gehouden, in Nederland en België is dit niet toegestaan zonder speciale vergunning. Voornaamste vijanden zijn de jaguar, de anaconda, de alligatorschildpad en de kaaiman. De mens jaagt op de capibara's voor het vlees en de huiden.

Zie de categorie Hydrochoeris hydrochaeris van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.