Safaripark Beekse Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Safaripark Beekse Bergen
Hoofdingang Safaripark Beekse Bergen
Hoofdingang Safaripark Beekse Bergen
Geopend 1968
Locatie Hilvarenbeek, Nederland
Oppervlakte 120 hectare
Coördinaten 51° 31′ NB, 5° 7′ OL
Eigenaar Libéma
Lid van EAZA, NVD
Thema Afrika
Website
Sfeerimpressie safaripark Beekse Bergen
Bavianen ontsnappen uit Safaripark Beekse Bergen, Polygoonjournaal 1973
Polygoonjournaal over de Safaribus in 1978
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het park een gratis kerstdiner voor de dieren (Polygoonjournaal, 1 januari 1978.)

Safaripark Beekse Bergen is een dierenpark van Libéma Exploitatie BV. Het ligt tussen Tilburg en Hilvarenbeek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is qua oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Er worden meer dan 150 diersoorten in gevangenschap gehouden, variërend van kleine zoogdieren tot grote vogels. Op uitgestrekte open vlaktes bevinden zich zebra's, giraffen en struisvogels. Voorts zijn er leeuwen, neushoorns, olifanten en jachtluipaarden. Er zijn diverse manieren om dieren te zien: een wandelsafari, autosafari, bussafari en bootsafari. Sinds enkele jaren is het voor groepen ook mogelijk het park per kano te bezoeken.

Naast het bezoeken van het park met de auto en de safaribus, wat al vanaf de opening van het park tot de mogelijkheden behoort, is het ook mogelijk om vanaf diverse wandelpaden of met de safariboot de dieren te bekijken. De safarimogelijkheden zijn te combineren.

De autosafari is veelbesproken, voornamelijk omdat sommige bezoekers zich niet houden aan de regels die het park heeft gesteld. Het is niet toegestaan de dieren te voeren, dit om te voorkomen dat ze ziek worden of overlijden. Daarnaast mag men niet uitstappen. Beide regels worden met enige regelmaat overtreden. Enkele diersoorten zijn daarom afgeschermd door hekwerken, desondanks was er in maart 2012 een incident met jachtluipaarden.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Het park bevindt zich op een terrein dat zich bevindt in de gemeente Hilvarenbeek, maar dat in 1924 en 1938 aangekocht is door de gemeente Tilburg voor de aanleg van vloeivelden respectievelijk een militair oefenterrein.

Beide betrokken gemeenten wilden begin jaren zestig gezamenlijk tot exploitatie van het terrein overgaan, en in 1962 werd een 70 hectare grote waterplas gegraven. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van het hoogspoor te Tilburg. In 1964 werd De Beekse Bergen geopend, toen nog een betrekkelijk klein gebied.

In 1968 werd het "Leeuwenpark Beekse Bergen" geopend. Dit bestond uitsluitend uit een viertal afdelingen waarin men leeuwen vanuit de auto kon observeren. Het park kende enorm veel succes want zoiets hadden de mensen nog nooit gezien, leeuwen in semi-vrijheid. Het gevolg was dan ook dat er een enorme drukte ontstond in en buiten het park. De bezoekers brachten toen gemiddeld één tot anderhalf uur in het park door. Het idee van safariparken kent zijn ontstaansgeschiedenis in Engeland.[bron?]

In 1970 breidde het park uit met een terrein voor jachtluipaarden, die in 1972 voor nakomelingen zorgden - een primeur voor Nederland. Tevens werd er in dat jaar een extra terrein bij het park gevoegd waarin bavianen hun onderkomen kregen. Het 4 hectare grote bos werd al gauw omgevormd tot een kale vlakte.

In 1972 en 1974 kwamen de eerste grévyzebra's, waterbokken, elandantilopen, lama's, sabelantilopen, giraffen en een baby olifant de bestaande groep dieren versterken. Het park "Leeuwenpark Beekse Bergen" kreeg de algemene naam "Safaripark Beekse Bergen".

In 1980 werd het wildpark aan het bestaande park toegevoegd waardoor de totale oppervlakte uitgroeide tot 120 hectare. In dit nieuwe gebied werden przewalskipaarden, edelherten, damherten, axisherten, Japanse sikaherten en moeflons uitgezet.

De wandelsafari, die toen nog niet zo uitgebreid was als op dit moment, werd in 1982 in gebruik genomen. Deze beperkte zich tot een klein gedeelte van het park. Het gaf de bezoekers wel de kans om hun benen eens te strekken en om kleinere diersoorten te observeren die te klein waren om in het park vrij rond te lopen. Op diverse eilandjes kon men ringstaartmaki's, doodshoofdaapjes en pinguïns zien. Tevens had men hier ook de gelegenheid om vanaf 1984 roofvogels vrij te zien rondvliegen in een roofvogeldemonstratie.

In de jaren die hierop volgden kwam het bestaan van het Safaripark Beekse Bergen in gevaar. De gemeenten besloten de Beekse Bergen te sluiten of er een nieuwe eigenaar voor te zoeken. In 1985 werd de Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen in leven geroepen, die zich ging inzetten voor het behoud van het park. Twee jaar later, in 1987, zijn er twee reuzenpanda's op bezoek geweest.

In datzelfde jaar ging het park over in privéhanden, waarna het park grote veranderingen onderging. De nieuwe eigenaar Libéma B.V. zorgde onder meer voor een complete wandelsafari die het park doorkruiste en begon met een bootsafari. Het park werd steeds meer uitgebreid en presenteerde een steeds groter scala aan dieren.[bron?] Deze vernieuwing zette zich steeds verder door; zo zijn begin 2007 twee grote chimpanseeverblijven en een gorillaverblijf geopend. De chimpansees in deze verblijven zijn opgevangen vanuit een proefdiercentrum in Rijswijk, vanwege het verbod op mensapen als proefdier. In 2008 volgden nog twee groepen chimpansees. Daarnaast maakt het park sinds een aantal jaren een inhaalslag wat betreft vogels, door het toevoegen van enkele volières langs de wandelroute.

In 2011 onderging het park een grootschalige verbouwing. Op veel plaatsen werden Afrikaanse schilderingen toegepast, en er verrees een nieuw terras bij het Afrikadorp dat uitzicht biedt op het gerenoveerde olifanten- en bavianenverblijf. Ook het Kongorestaurant kreeg een ander uiterlijk, en de Safariboten werden in een Afrikaans jasje gestoken. Daarnaast zijn inmiddels ook het Safarirestaurant en de kassa's voorzien van Afrikaanse schilderingen, en verdwijnt de stijl van voorheen (zebrastrepen en giraffevlekken) langzaam uit het park. Onverwacht zijn er in 2013, tijdens het 45-jarig jubileum van het park, okapi's toegevoegd aan de collectie. Momenteel verblijven er een mannelijke okapi en een vrouwelijke okapi ten behoeve van het Europees fokprogramma van de okapi, een met uitsterven bedreigde diersoort.

Nijlpaarden[bewerken]

Toen het park in 2008 veertig jaar bestond, werd aangekondigd dat nijlpaarden zouden worden toegevoegd aan de collectie. De dieren werden door veel bezoekers gemist. De nijlpaarden lieten echter lang op zich wachten. Meest genoemde oorzaken zijn de problemen omtrent bouwvergunningen en de locatie van het verblijf.[bron?] Lang werd het voormalige tijgerverblijf tegenover het Kongorestaurant als locatie aangehouden: de tijgers zijn hiervoor zelfs al verhuisd naar drie nieuwe verblijven die op 12 april 2012 geopend werden. Echter werd op het laatste moment besloten op de gekozen locatie voor de nijlpaarden een tweede groep leeuwen te huisvesten. Wel werden zuid-Amerikaanse tapirs en een aantal nieuwe vogelsoorten verwelkomd in het voorjaar van 2012.

In 2013 werd de komst van nijlpaarden opnieuw uitgesteld vanwege de komst van twee okapi's. Deze binnen dierentuinen zeer zeldzame soort werd vrij onverwacht toegewezen aan het Safaripark, waarna vrijwel direct werd overgegaan tot de bouw. Na voltooiing van dit verblijf kwamen de nijlpaarden weer op tafel. In de loop van seizoen 2013 werd de komst van nijlpaarden én krokodillen bevestigd. De locatie werd wederom het oude tijgerverblijf: hierop werd voor de groep leeuwen die daar inmiddels was gehuisvest begonnen met de aanleg van een nieuw leeuwenverblijf vooraan in het park, dat in december 2013 in gebruik werd genomen. Vervolgens werd er begonnen met de bouw van het nijlpaarden-/ krokodillenverblijf. Dit verblijf werd met 2,2 miljoen euro de grootste investering ooit voor Beekse Bergen en in ruim 4 maanden voltooid. De nijlpaarden en krokodillen zijn in april 2014 aangekomen en sinds de officiële opening op 29 april 2014 te bezichtigen.[2]

2014-2017[bewerken]

In de toekomst wil het safaripark zich nog verder ontwikkelen tot volwaardig Afrikaans dierenpark. Zo worden er in 2014, naast de nijlpaarden en krokodillen, een aantal nieuwe vogel- en antilopensoorten toegevoegd aan de collectie. Meest in het oog springend zijn grote koedoes, te zien vanaf de boot, een kleine koedoe en rode duikers. Deze laatste soort is samengevoegd met de okapi's. Om het Afrikagevoel verder te versterken zal het park zich naast uitbreiding ook vooral gaan richten op verbetering, met name in het aantal meters hekwerk dat wordt teruggebracht en het totaal Afrikaans maken van de autoroute tussen het Kongorestaurant en de ingang van het park.

Ook is er in 2014 begonnen met de bouw van een nieuwe groepsstal voor Afrikaanse olifanten. Dit vanwege de komst van een familiegroep Afrikaanse olifanten vanuit de dierentuin van Wuppertal. Deze stap werd door het Safaripark gezet om het fokprogramma van deze diersoort een impuls te geven en in de toekomst bij te kunnen dragen aan het behoud van de kwetsbare soort. De uitbreiding was vereist om de familiegroep te kunnen ontvangen. De nieuwe stal is in 2015 geopend. Eveneens onderdeel van deze uitbreiding was de toevoeging van penseelzwijnen en zebramangoesten aan de collectie. Daarnaast kroop er in 2015 voor het eerst een secretarisvogel uit het ei, een zeer zeldzame gebeurtenis binnen Europese dierentuinen.

2016 werd, in navolging van andere parken, ingeluid met een eigen YouTube-serie, 'Safari Report'. In april 2016 werden er voor het eerst in 14 jaar Pater-Davidsherten geboren. Op 4 mei 2016 werd de eerste Afrikaanse olifant ooit in Nederland geboren, een vrouwtje met de naam Madiba (naar Nelson Mandela), na een dracht van 680 dagen. Later dit jaar, begin oktober, werd er tevens voor het eerst sinds 1999 een rode bosbuffel geboren. In de zomer opende het park een nieuw verblijf voor de -al aanwezige- lippenberen, om op de oude locatie plaats te maken voor nieuwe diersoorten langs de autosafari. Er werd tijdens de opening bekend gemaakt dat het gaat om een woestijngebied met o.a. addaxen en dromedarissen. De werkzaamheden hiertoe zijn begin 2017 gestart, eveneens is het leeuwenverblijf langs de autosafari grondig verbouwd.

Dieren[bewerken]

Het park huisvest onder andere de volgende dieren:


Andere dieren


Doelstellingen[bewerken]

Safaripark Beekse Bergen heeft een aantal ideële doelstellingen. Het park wil een bijdrage leveren aan natuurbehoud in de ruimste zin van het woord.[3] Dit doet het door:

  • conservatie van bedreigde diersoorten
  • educatie
  • wetenschappelijk onderzoek
  • wereldwijde actieve participatie in natuurbeschermingsprogramma's

Om deze doelstellingen te bereiken, participeert Safaripark Beekse Bergen in een aantal organisaties:

Safaripark Beekse Bergen neemt actief deel aan natuurbeschermingsprogramma's voor:

Fokprogramma's[bewerken]

Als lid van EAZA werkt Safaripark Beekse Bergen onder meer mee aan gezamenlijke Europese managementprogramma's voor bedreigde diersoorten (EEP = European Endangered Species Programmes), Europese stamboeken (ESB = European Studbooks) en managementprogramma's voor een complete groep van verwante diersoorten (TAG = Taxon Advisory Group).

De bedreigde diersoorten (EEP) in de collectie van het Safaripark zijn: rode vari, Afrikaanse wilde hond, jachtluipaard, Afrikaanse olifant, breedlipneushoorn, grévyzebra, rothschildgiraffe, okapi, zwartvoetpinguïn, witwanggibbon, rode panda, Siberische tijger, przewalskipaard, Mesopotamisch damhert, Vietnamees sikahert en Chileense flamingo.

Naast EEP werkt Safaripark Beekse Bergen mee aan European Studbooks (ESB). Dit zijn dieren die in de gaten worden gehouden en kans maken om later EEP te worden. Safari Beekse Bergen participeert in ESB's voor: gevlekte hyena, wrattenzwijn, sitatoenga, sabelantilope, ringstaartmaki, blesbok, withandgibbon, Maleise beer en doodshoofdaap.

Weer een stap verder in beheer van de gezamenlijke wilde dierenpopulaties in dierentuinen is TAG, Taxon Advisory Group. Daarin zijn EEP-coördinatoren en ESB-keepers van verschillende soorten een taxon (familiegroep) verzameld tezamen met wetenschappers. Zij beheren geen diersoort maar een familiegroep, zoals bijvoorbeeld de hondachtigen. Zij kijken onder meer naar welke soorten er in de dierentuinen verblijven en of de verhouding in beschikbare ruimte wel goed is. De TAG kan advies brengen uitbrengen om geleidelijk aan meer wolvenverblijven voor Afrikaans wilde honden ter beschikking te stellen. Safaripark Beekse Bergen werkt mee in groepsmanagementprogramma's voor: pinguïns, ooievaar en maraboes, roofvogels, kraanvogels, papegaaien, buideldieren, primaten, kleine zoogdieren (stokstaartjes), katachtigen, neushoorns, paardachtigen, herten, antilopen en geiten.

Externe link[bewerken]