Okapi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Okapi
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
OkapiBerlin.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Giraffidae (Giraffen)
Geslacht: Okapia
Soort
Okapia johnstoni
(P.L. Sclater, 1901)
Leefgebied okapi
Leefgebied okapi
Afbeeldingen Okapi op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Okapi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De okapi (Okapia johnstoni) is een zoogdier uit de familie Giraffidae en de nauwste nog levende verwant van de giraffe. Het dier komt in het wild voor in de regenwouden in het noordoosten van Congo-Kinshasa. De okapi kreeg pas in 1901 een formele wetenschappelijke naam van Philip Lutley Sclater en is vernoemd naar de ontdekker, de Britse koloniale ambtenaar, plantkundige, ontdekkingsreiziger en taalkundige Sir Henry Hamilton Johnston (1858-1927).

De okapi wordt ook wel de bosgiraf genoemd, omdat deze soort in de wouden van het Kongogebied leeft. Door onderzoekers wordt betwijfeld of de okapi wel oorspronkelijk uit het Kongogebied komt, omdat de bouw van een okapi niet zou kloppen met de habitat van het dier. Een theorie zegt dat er 2000 jaar geleden in het Kongogebied geen wouden waren en dat de dieren later ingesloten werden door de nieuwe natuur.[bron?]

Beschrijving[bewerken]

De lichaamsbouw van de okapi is vergelijkbaar met die van de giraffe, met een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De okapi is echter kleiner, met een (ook in verhouding) veel kortere, dikke nek.

De okapi heeft een kastanjebruin tot chocoladebruin lichaam, met zwarte en witte strepen en vlekken op de poten en een witte strepentekening op de achterzijde. Deze tekening is voor elk dier uniek, vergelijkbaar met een vingerafdruk. Het gebied rond de mond is zwart, met een witte kaaklijn en wangen en een bruinig voorhoofd.

Met de lange blauwe tong kan de okapi bladeren en knoppen van takken halen. De tong is zo lang, dat de okapi zijn eigen oren kan schoonlikken. Het mannetje heeft korte, met huid bedekte hoorntjes. Mannetjes worden niet zo groot als vrouwtjes, en zijn vaak donkerder gekleurd.

De okapi wordt 190 tot 215 centimeter lang, waarvan de staart 30 tot 42 centimeter lang wordt, en 150 tot 180 centimeter hoog. Volwassen okapi's wegen tussen de 210 en de 250 kilogram. Vrouwtjes zijn over het algemeen 25 tot 50 kilogram zwaarder dan mannetjes.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De okapi komt voor in het noordoosten van de Congo-Kinshasa en (vroeger) in Oeganda. Hij is voornamelijk te vinden in met dicht ondergroei begroeid regenwoud langs zijrivieren van de Kongo. Meestal houden ze zich op in de valleien langs de rivieren, boven de 500 meter hoogte. In 2006, bijna vijftig jaar na de laatste observatie in het wild, werd de soort herontdekt in het Virunga Nationaal Park in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Voedsel en gedrag[bewerken]

De okapi leeft voornamelijk van bladeren, twijgen en knoppen, maar ook varens, vruchten en paddenstoelen.

Okapi's leven solitair, en mannetjes zijn waarschijnlijk territoriaal tegenover andere mannetjes. Ze vechten door met hun nekken tegen elkaar te slaan. Een vrouwtje is meestal een maand lang in oestrus. Als een vrouwtje in oestrus is, wordt ze vergezeld door een mannetje. Dit is de enige periode in het volwassen leven van een okapi dat hij wordt vergezeld door een ander volwassen dier.

Voortplanting[bewerken]

Na een draagtijd van 425 tot 491 dagen wordt één kalf geboren, dat de eerste maanden verborgen blijft in het struikgewas, en alleen door de moeder wordt bezocht bij het zogen. Het jong defeceert voor het eerst tussen vier en acht weken. Dit voorkomt dat predatoren door de geur gelokt worden.[2] De zoogtijd duurt zes maanden. Het vrouwtje werpt tussen augustus en oktober.

Na twee maanden zijn okapikalveren drie keer groter dan bij de geboorte. Ze groeien tot ze circa drie jaar oud zijn.[2] Vrouwtjes zijn na 1,5 tot 3 jaar geslachtsrijp. De hoorntjes ontwikkelen zich bij mannetjes na één tot vijf jaar. Okapi's worden 15 tot 20 jaar oud.

Bedreigd[bewerken]

Okapi's zijn bedreigd. Habitatvernietiging en de handel in bushmeat vormen de voornaamste bedreiging. Ook burgeroorlogen vormen een bedreiging voor het voortbestaan van de soort. De Antwerpse Zoo in België was de eerste dierentuin ter wereld die okapi's in het bezit had (sinds 1919) en beheert wereldwijd het stamboek van deze diersoort om de instandhouding te verzekeren.

Afbeeldingen[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek