Naar inhoud springen

Somalische giraffe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Somalische giraffe
IUCN-status: Bedreigd[1] (2018)
Een kudde Somalische giraffen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Giraffidae (Giraffen)
Geslacht:Giraffa
Soort:Giraffa camelopardalis s.l.
Ondersoort
Giraffa camelopardalis reticulata
De Winton, 1889
Somalische giraffe
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Somalische giraffe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Somalische giraffe (Giraffa camelopardalis reticulata synoniem: Giraffa reticulata) of netgiraffe is een (onder-)soort uit het geslacht giraffen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is te herkennen aan het "netvormige" vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige, leverkleurige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De vlekken van een mannetje worden donkerder naarmate het dier ouder wordt. De vlekken zijn bleker op de buik en de poten.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in droge struikgebieden in het noordoosten van Afrika, in Noord-Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië. In Kenia overlapt het verspreidingsgebied met dat van de masaigiraffe (G. camelopardalis tippelskirchi), met verscheidene hybrides als gevolg.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Over de indeling in ondersoorten van de giraffe bestaat geen consensus. Om deze reden staat de Somalische giraffe niet als aparte ondersoort op de Rode Lijst van de IUCN. Volgens schattingen uit de jaren 1990 waren er toen nog tussen de 36 en 48 duizend Somalische giraffen. In 2016 waren er volgens een schatting 8661, een afname met 77 tot 82%. Alle in Afrika voorkomende (onder-)soorten samen zijn in aantal achteruit gegaan en staan daarom als kwetsbaar op de Rode Lijst.[2]