Masaigiraffe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Masaigiraffe
IUCN-status: Bedreigd[1] (2008)
Twee masaigiraffes in het Nationaal park Mikumi
Twee masaigiraffes in het Nationaal park Mikumi
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Giraffidae (Giraffen)
Geslacht: Giraffa
Soort: Giraffa camelopardalis (Giraffe)
Ondersoort
Giraffa camelopardalis tippelskirchi
Matschie, 1898
Verspreiding van de masaigiraffe
Verspreiding van de masaigiraffe
Afbeeldingen Masaigiraffe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Masaigiraffe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De masaigiraffe of masaigiraf, ook wel bekend als de kilimanjarogiraffe (Giraffa camelopardalis tippelskirchi) is een van de grootste ondersoorten van de giraffe en het langste landzoogdier. Het dier komt voor in Kenia en Tanzania.

Beschrijving[bewerken]

De masaigiraffe heeft gekartelde vlekken op zijn lichaam. Het heeft ook een kort plukje haar aan de staart. De benige uitsteeksels aan de schedel van het mannetje zorgen ervoor dat er tot vijf geweiaftakkingen kunnen ontstaan. De vlekken van het dominante mannetje zijn vaak donkerder dan die van de andere leden van zijn kudde.

Volwassen mannetjes worden ongeveer 6 meter hoog, hoewel er gevallen bekend zijn van giraffes die de 6,5 meter haalden. Vrouwtjes zijn meestal wat kleiner, rond de 5 tot 5,5 meter hoog. De poten en nek hebben een lengte van 2 meter en het hart weegt 12 kilogram.

Gedrag[bewerken]

De masaigiraffe heeft geen speciaal seizoen waarin de jongen worden geboren en vrouwtjes kunnen vanaf de leeftijd van vier jaar drachtig worden. De jongen worden geboren terwijl de moeder rechtstaat. Het duurt 2 tot 6 uur voordat een giraffenjong geboren is. Ongeveer 50 % - 75 % van de kalveren sterft tijdens de eerste paar maanden na de geboorte. Hoewel er dus een hoog sterftecijfer is onder de jonge giraffes proberen de moeders de jongen te redden van een aanvaller, zoals een hyena of een leeuw, door met de scherpe hoeven te slaan. Deze kan daardoor dodelijke verwondingen oplopen. De trap van de masaigiraffe is hard en kan de schedel van een leeuw verbrijzelen.

Galerij[bewerken]