Philip Lutley Sclater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philip Lutley Sclater
Philip Lutley Sclater
Algemene informatie
Geboren 04-11-1829
Hampshire
Overleden 27-06-1913
Nationaliteit Brits
Familie
Kinderen William Lutley Sclater
Portaal  Portaalicoon   biologie

Philip Lutley Sclater (1829 - 1913) was een Engels jurist en zoöloog

Sclater studeerde aan Christ Church College van Oxford University. Daar studeerde hij bij onder anderen de ornitholoog Hugh Edwin Strickland.

Hij was de eerste onderzoeker die in 1857 bij een lezing voor de Linnean Society of London wees op het bestaan van een biogeografische grens tussen de Aziatische en Australische fauna en flora in Oost-Indië.[1] Deze lijn werd later genoemd naar Alfred Russel Wallace de lijn van Wallace.

Hij was oprichter en redacteur van The Ibis, het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift van de Britse Ornithologische Unie. Van 1860 tot 1903 was hij secretaris van de Zoological Society of London.

Sclater schreef diverse boeken en vele diersoorten zijn naar hem genoemd. Hij beschreef honderden diersoorten waaronder 465 vogels. Hij beschreef de okapi voor de wetenschap zonder er zelf een gezien te hebben.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Sclater trouwde op 16 oktober met Jane Anne Eliza Hunter Blair. Het echtpaar had één dochter en vier zonen. De oudste zoon William Lutley Sclater (1863-1944) trad in de voetsporen van zijn vader en behoorde tot de bekende Britse ornithologen van zijn tijd. Hun derde zoon was een marineofficier die in 1914 omkwam bij een explosie op een slagschip.