Nationaal Park Virunga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nationaal park Virunga
Werelderfgoed natuur
Virunga 01.jpg
Land Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa
Coördinaten 0° 55′ ZB, 29° 10′ OL
UNESCO-regio Afrika
Criteria vii, viii, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 63
Inschrijving 1979 (3e sessie)
Bedreigd 1994
Kaart
Nationaal Park Virunga
Nationaal Park Virunga
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Nationaal Park Virunga is een nationaal park in het oosten van de Democratische Republiek Congo, tegen de grens met Oeganda en Rwanda. Het park werd in 1925 in het toenmalige koloniaal gebied Belgisch-Kongo gesticht als Nationaal Albert Park (naar koning Albert I van België) en was daarmee het eerste nationaal park van Afrika.

Over een oppervlakte van 7800 vierkante kilometer strekt het zich uit van het vulkanische Virunga-gebergte in het zuiden tot het Rwenzori-gebergte in het noorden en het omvat daarbij de volledige westelijke oever van het Edwardmeer. Het park grenst aan de Oegandese parken Nationaal park Mgahinga Gorilla, Nationaal park Rwenzori Mountains en het Nationaal park Bwindi Impenetrable, en aan het Nationaal park der vulkanen in Rwanda.

Fauna en flora[bewerken]

In het Nationaal Park Virunga leven vele diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Het meest bekend zijn de extreem zeldzame berggorilla's.

Berggorilla's in het Virungapark

Conservatie[bewerken]

In 1979 is Virunga door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. In 1994 werd de status veranderd naar 'bedreigd' wegens stroperij en illegale houtkap voor de productie van houtskool. Daarnaast werd het park tijdens en na de Congolese Burgeroorlog door rebellen gebruikt als toevluchtsoord.

In augustus 2008 werd de Belgische prins Emmanuel de Merode aangesteld als parkdirecteur. Hij leidt een team van ongeveer 700 gewapende parkwachters. In juni 2013 bevestigde het Werelderfgoedcomité de status van bedreigd erfgoed. De bedreiging van officiële zijde nam toe, wanneer de Congolese regering vergunning verleende aan het Britse bedrijf SOCO International om in een deel van het park onderzoek naar oliewinning uit te voeren.

Op 15 april 2014 werd Emmanuel de Merode in een hinderlaag gelokt en door een groep gewapende mannen beschoten. Zwaar gewond werd hij overgebracht naar het hospitaal van Goma. Op 11 juni 2014 verbond SOCO zich er dan toch toe om geen olieboring of andere exploitatie in het Virungapark uit te voeren, "tenzij de Unesco en de Congolese regering het erover eens zijn dat zulke activiteiten niet incompatibel zijn met de status van werelderfgoed".[1]

In 2018 werd aan het samenwerkingsverband Virunga Alliance de Four Freedoms Award voor Vrijwaring van gebrek toegekend.[2]

Externe links[bewerken]