Afrikaanse olifanten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afrikaanse olifanten
Elephant african.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Proboscidea (Slurfdieren)
Familie:Elephantidae (Olifanten)
Geslacht
Loxodonta
Cuvier, 1825
Typesoort
Elephas africanus
(Blumenbach, 1797)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Afrikaanse olifanten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Afrikaanse olifanten (Loxodonta) vormen een geslacht uit de familie der olifanten (Elephantidae). Fossielen van dit geslacht zijn enkel bekend uit Afrika, waar de dieren al sinds het midden-Plioceen voorkomen. Tegenwoordig bestaan er nog twee soorten, die allebei afstammen van de twee miljoen jaar geleden uitgestorven Loxodonta adaurora. De soorten uit dit geslacht behoren tot de grootste hedendaagse landdieren op aarde. De stier van de savanneolifant (Loxodonta africana) kan meer dan 6 ton zwaar worden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Afrikaanse olifanten zijn zeer grote grijze dieren met een lange slurf, grote oren en slagtanden bij beide seksen. De grote oren worden onder meer gebruikt om de warmte af te drijven.[1] Jongen worden zeer harig geboren. Volwassen dieren hebben nog korte borstelharen op de slurf en de kin.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn opportunistische herbivoren, die in matriarchale groepen leven: de vrouwtjes leven in groepen, onder leiding van de oudste of grootste koe. Het zijn over het algemeen familiegroepjes, en vrouwtjes blijven hun hele leven bij een groep. Zodra er meer dan tien dieren in een groep zijn, zal de groep gaan splitsen. Vriendschappelijke banden worden onderhouden tussen verwante vrouwtjes uit verschillende groepen. Mannetjes leven in losse mannengroepjes.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Al vele decennia komen ze niet meer in Noord-Afrika voor, maar slechts ten zuiden van de Sahara.[2]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Een Afrikaanse olifant in Queen Elisabeth National Park, Oeganda
Duna de Afrikaanse olifant in Ouwehands Dierenpark
Filmpje van Afrikaanse olifanten die een zandbad nemen

Er leven nog twee soorten, de bosolifant uit de regenwoudgordel van West- en Centraal-Afrika, en de savanneolifant in de rest van Afrika ten zuiden van de Sahara. Voorheen werd aangenomen dat de bosolifant een ondersoort was van Loxodonta africana, maar genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat het hier om een aparte soort gaat. De soorten zouden tussen 1,9 en 6,7 miljoen jaar geleden uiteen zijn gegroeid.[3] Volgens sommige cryptozoölogen bestaat er nog een derde soort, de Afrikaanse dwergolifant (Loxodonta pumilio), en zelfs een vierde, de moerasolifant (Loxodonta fransseni), maar de meeste wetenschappers denken dat dat slechts afwijkende exemplaren van de bosolifant zijn.