Bosolifant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosolifant
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Loxodontacyclotis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Proboscidea (Slurfdieren)
Familie:Elephantidae (Olifanten)
Geslacht:Loxodonta (Afrikaanse olifanten)
Soort
Loxodonta cyclotis
Matschie, 1900
Loxodonta cyclotis map.svg
Afbeeldingen Bosolifant op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bosolifant op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De bosolifant (Loxodonta cyclotis) is één van de drie nog levende soorten olifanten. De bosolifant komt alleen voor in de regenwouden van Afrika. Voorheen werden de bosolifant en de verwante savanneolifant (Loxodonta africana) tot dezelfde soort gerekend, de Afrikaanse olifant. Genetisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat het hier om twee aparte soorten gaat.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De bosolifant is kleiner en donkerder dan de savanneolifant. De oren zijn ronder en de slagtanden zijn recht en omlaag gericht in plaats van naar voren gebogen zoals bij de savanneolifant. De bosolifant heeft vijf tenen aan de voorpoten, vier aan de achterpoten. Hij wordt drie tot vier meter lang, met een staartje van 50 tot 120 centimeter. Mannetjes worden groter dan vrouwtjes. Een bul wordt 1200 tot 3500 kilogram zwaar en 170 tot 280 centimeter hoog, een koe wordt 900 tot 3000 kilogram zwaar en 160 tot 240 centimeter hoog.

Leefgebied[bewerken]

Bosolifanten in Dzanga Bai

Bosolifanten hebben een zeer groot woongebied, dat wel zestig vierkante kilometer kan beslaan. Zij leven in groepen in het dichte laaglandregenwoud van West- en Centraal-Afrika. Ook in open plekken in het bos zijn ze regelmatig aan te treffen. Een bekend voorbeeld is Dzanga Bai in het nationaal park Dzanga-Ndoki. De studie van bosolifanten in dit gebied heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis van het sociale gedrag van het dier.[1]

Taxonomie[bewerken]

Een ondersoort, de Afrikaanse dwergolifant (Loxodonta cyclotis pumilio), wordt door enkele wetenschappers niet erkend, terwijl andere wetenschappers[bron?] en met name cryptozoölogen hem zelfs als een aparte soort beschouwen. Deze ondersoort zou een stuk kleiner zijn dan de andere bosolifanten.

Bedreiging[bewerken]

Uit onderzoek blijkt dat de populatie aan bosolifanten met circa 62% is gedaald in de periode 2002-2011 en 30% van zijn leefgebied is verloren. De oorzaak wordt gezocht bij de mens, onder meer bij de (ivoor)jacht, slecht bestuur en de toenemende menselijke bevolking en infrastructuur. In 2011 werd de populatie van bosolifanten op zo'n 7.000 geschat, maar sindsdien zijn nog honderden exemplaren gedood.[2]