Struisvogels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Struisvogels
Struisvogel (S. camelus), ♀ en ♂
Struisvogel (S. camelus), ♀ en ♂
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Struthioniformes (Struisvogelachtigen)
Familie: Struthionidae (Struisvogels)
Vigors, 1825
Geslacht
Struthio
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Struisvogels (Struthio) vormen een geslacht loopvogels. Het is het enige geslacht uit de familie Struthionidae en de orde Struthioniformes. In sommige indelingen omvat de Struthioniformes ook de andere loopvogels.

Kenmerken[bewerken]

Mannetjes zijn zwart met wit en vrouwtjes zijn bruin. Struisvogels hebben twee tenen, waarvan er één is uitgegroeid tot een soort hoef. Ze hebben geen dons. Struisvogels zijn de grootste en zwaarste vogels op aarde. Ze kunnen het hardste rennen van alle loopvogels en ze leggen de grootste eieren. De lichaamshoogte bedraagt tot 280 cm en het gewicht tot 160 kg.

Voortplanting[bewerken]

In het broedseizoen brengen mannetjes een diepe, luide roep voort en wordt een uitgebreid baltsritueel opgevoerd. Een nest kan wel tot 30 eieren bevatten, door meerdere vrouwtjes gelegd. Beide geslachten broeden. Na ongeveer 40 dagen komen de eieren uit, waarna de jongen worden begeleid door de mannetjes.

Verwantschap[bewerken]

Recent DNA-onderzoek van Van Tuinen, Sibley en Hedges (1998) wijst uit dat de nandoes nauw verwant zijn aan de struisvogels, met als zustergroep de emoes en kasuarissen. Ook de olifantsvogels van Madagaskar zijn wel als verwanten van de struisvogel genoemd, maar door gebrek aan DNA-materiaal is hierover (nog) geen uitsluitsel mogelijk.

Verspreiding en fossiele vondsten[bewerken]

Struisvogels zijn standvogels en komen voor in het zuidwesten van Azië en in Afrika. Fossiele soorten zijn gevonden in Europa (Moldavië, Oekraïne, Griekenland, Rusland) en Zuidoost-Azië vanaf het laat-Mioceen.

Taxonomie[bewerken]

Externe links[bewerken]