Ouwehands Dierenpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ouwehands Dierenpark
Ouwehands bord.JPG
Geopend 1932
Locatie Rhenen, Nederland
Oppervlakte 22 hectare
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 35′ OL
Lid van EAZA, NVD
Thema Europese en exotische diersoorten;
Berenbos
Website

Ouwehands Dierenpark is een dierentuin in Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is gebouwd op de Laarschenberg aan de oostzijde van de stad.

Geschiedenis[bewerken]

De oprichter van het park, Cor Ouwehand, was vanuit Rotterdam naar Rhenen gekomen om daar een sigarenfabriek te beginnen. Hij besloot daar echter mee te stoppen en begon in 1919 op de Grebbeberg een houderij van bijzondere kippenrassen. In die periode bezochten veel agrariërs deze boerderij, velen van hen kwamen echter niet voor de exotische kippenrassen, maar voor de andere dieren die er ook leefden zoals: wasberen, pauwen en fazanten.

In de jaren dertig ging het niet goed met de kippenhouderij. De bijzondere dieren in het park trokken overigens nog steeds bezoekers. Ouwehand besloot daarom de kippenfarm om te bouwen tot dierentuin. Hij bezocht verschillende tuinen in Europa om te zien hoe hij zijn bedrijf het beste kon inrichten. Ouwehands dierenpark werd op 18 juni 1932 geopend voor het publiek.

Tweede Wereldoorlog en daarna[bewerken]

Beelden uit Ouwehands dierenpark (bioscoopjournaal van 22 juni 1937 ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum)
Een van de Afrikaanse olifanten
Jonge Borneose orang-oetan in het touwencomplex, september 2006
Niet alle beren in het bos zijn echt
Koraalduivel in het aquarium
Pelikaan
Giraffe

Het park werd een succes en trok veel bezoekers. In 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd bij de Slag om de Grebbeberg een groot deel van de dierentuin verwoest. De gevaarlijk geachte dieren moesten op last van het Nederlandse leger worden afgemaakt om te voorkomen dat zij zouden ontsnappen bij een voltreffer op het dierenpark, en omdat de eigenaar de schietvaardigheid van zichzelf meer vertrouwde dan die van de soldaten, besloot hij zelf deze taak op zich te nemen. Doordat de schadeherstelbetalingen tot 1953 op zich lieten wachten, kwam de wederopbouw slechts moeizaam op gang. In 1950 overleed de oprichter. Zijn zoon Bram Ouwehand en diens zwager Jo Baars kregen toen de leiding over het park.

In de jaren daarna is de grootte van het terrein ruim verdubbeld tot 22 hectare. Veel dieren hadden meer ruimte nodig en het park mocht van de gemeente niet meer verder uitbreiden. Een aantal diersoorten zoals de nijlpaarden, de olifanten, de gorilla's en de chimpansees, moest uit het park verdwijnen. Eind jaren negentig was het park nagenoeg failliet en was het bezoekersaantal teruggelopen tot minder dan een half miljoen.[1] Zakenman en multimiljonair Marcel Boekhoorn kocht de dierentuin in 2000. Hij investeerde stevig in nieuwe verblijven voor leeuwen, tijgers, ijsberen en olifanten, overdekte speeltuinen en een nieuw restaurant.

In 2017 werd Pandasia geopend, een verblijf voor twee reuzenpanda's. Tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China werd door de Chinese autoriteiten toegezegd dat Nederland de twee panda's te leen zou krijgen.[2] Nadat Chinese inspecteurs het verblijf in januari 2017 goedkeurden, arriveerden de panda's op 12 april 2017 in Nederland. Na een periode van quarantaine zijn ze sinds 30 mei 2017 voor het publiek te zien.

Dieren[bewerken]

Het park bestaat uit vele gedeelten. Zo is er in 2005 de Afrikaanse Speelsafari Umkhosi geopend. Het park huisvest onder meer mandrillen, stokstaartjes, gibbons, tijgers, wrattenzwijnen, witte en bruine leeuwen, bongo's, zeeleeuwen en zebra's.

In het berenbos wonen naast bruine beren ook enkele jonge Zweedse wolven, die via de stamboekhouder verkregen zijn uit Diergaarde Blijdorp. De laatste wolf is in 2017 overleden.

Het berenbos[bewerken]

Ouwehands Dierenpark was het eerste dierenpark in Europa met een berenbos. Het is opgezet als een veilig heenkomen voor bruine beren die in hun bestaan worden bedreigd. De meeste van deze beren waren, voordat ze in Ouwehands Dierenpark kwamen, dansbeer, circusbeer of beren die gebruikt werden voor de jachtfok. Het publiek kan via een loopbrug de beren bekijken zonder dat de dieren gestoord of in hun bewegingsvrijheid belemmerd worden. Het 2 hectare grote gebied is in 1993 in gebruik genomen.

Bij het bos zijn enkele educatieplekken waar kinderen op een moderne wijze meer te weten kunnen komen over de bruine beer.

Geschiedenis in jaartallen[bewerken]

 • 1932 - Ouwehands Dierenpark wordt geopend
 • 1940-1945 - Oorlogsjaren, een aantal dieren verblijft tijdelijk op een boerderij bij Doorn
 • 1978 - Aquariumgebouw wordt geopend
 • 1985 - Orihuis (mensapenhuis) wordt geopend
 • 1993 - Het berenbos wordt in gebruik genomen
 • 1995 - Aziatische olifanten krijgen een verblijf tegenover de kinderboerderij
 • 1997 - Het Tijgerbos wordt geopend, de olifanten moeten weg
 • 1998 - Het Lapse land met rendieren, zeearenden en uilen wordt geopend
 • 1999 - Waterland (een beververblijf) wordt geopend; inmiddels is dat weer weg
 • 2000 - Neus aan neus (met ijsberen) en Apen op stelten (met orang-oetans) worden geopend
 • 2001 - Urucu (Amazonekas met papegaaien en terraria) wordt geopend, ook komen er witte leeuwen
 • 2003 - Ravot Aapia (de grootste Europese speeljungle) wordt geopend
 • 2004 - Start van ZOOP
 • 2005 - Umkhosi (Afrikaanse speeltuin met Afrikaanse dieren) wordt geopend
 • 2006 - Twee Afrikaanse olifanten worden aan de menagerie toegevoegd
 • 2007 - Bij het 75-jarig bestaan wordt bij het olifantenverblijf een mannetjesperk geopend
 • 2009 - Een nieuw verblijf voor de humboldtpinguïns naast het ijsberenverblijf
 • 2011 - Een nieuw zeeleeuwentheater wordt opgeleverd
 • 2013 - Gorilla Adventure wordt geopend
 • 2014 - Het vernieuwde Berenbos wordt geopend
 • 2015 - Een nieuw sidderalenaquarium wordt toegevoegd. Het grootste in zijn soort in Europa.[3]
 • 2017 - Opening van Pandasia op de plek waar voorheen de pelikanen huisden.

Televisie[bewerken]

De Evangelische Omroep heeft in de jaren negentig van de twintigste eeuw het derde en laatste seizoen van Benjamin Ben in Ouwehands opgenomen.

Ook het kinderprogramma ZOOP werd in deze dierentuin opgenomen. Deze televisieserie werd vanaf 2004 uitgezonden bij jeugdzender Nickelodeon. Op basis van de serie werd een aantal bioscoopfilms gemaakt: Zoop in Afrika (2005), Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007). Deze zijn gedeeltelijk in het park opgenomen.

Sinds 2013 wordt in Ouwehands het RTL-programma De Jungleclub opgenomen.

Trivia[bewerken]

 • Ouwehands Dierenpark was (hoofd) shirtsponsor van voetbalclub NEC in het seizoen 2017/18.
 • Gedurende enige tijd heeft er in Nederland een popgroep bestaan, gevormd rond Hans Vandenburg (bekender geworden met de groep Gruppo Sportivo), met de naam 'Ouwe Hans Dierenpark'. Op uitdrukkelijk verzoek van het dierenpark is later de naam van de popgroep gewijzigd, en wel in 'Hans Vandenburgs Dierenpark'.

Externe link[bewerken]