Naar inhoud springen

ZOOP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZOOP
De acteurs van ZOOP (2005)
Genre jeugdsoap
Speelduur per afl. 12 minuten
Bedenker Marcel Boekhoorn
Hoofdrollen Juliette van Ardenne
Vivienne van den Assem
Erwan van Buuren
Nicolette van Dam
Ewout Genemans
Jon Karthaus
Sander Jan Klerk
Sabine Koning
Patrick Martens
Thomas Sykora
Monique van der Werff
Teun Kuilboer
Regie Johan Nijenhuis
Jamel Aattache
Dennis Bots
Robin Pera
Bas van Teylingen
Jan Albert de Weerd
Marc Willard
Scenario Johan Nijenhuis / Sander Donker
Muziek Martijn Schimmer
Intromuziek Sita Vermeulen: Dance the night away
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Johan Nijenhuis en Alain de Levita voor NL Film
Remko Peters voor Volderin Entertainment
Uitzendingen
Start 7 april 2004
Einde 1 juni 2006
Afleveringen 325
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Nickelodeon
Videoland
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2004 (Gouden Stuiver)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Bastiaan
Moes

ZOOP was een populaire Nederlandse jeugd-soapserie waarin acht jongeren een opleiding volgden tot dierenverzorger in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De serie werd uitgezonden door jeugdzender Nickelodeon. Het was de eerste Nederlandse live-actionserie van die zender.

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 werd voor de eerste keer uitgezonden van april tot november 2004.

Acht rangers ontmoeten elkaar voor het eerst in Ouwehands Dierenpark. Hier gaan ze een opleiding volgen tot dierenverzorger. Zij krijgen hier les van de strenge Gaby en -de iets minder strenge- Fabian. Roy, de klusjesman, vindt de opleiding maar niks en geeft de rangers van veel dingen de schuld, zoals van diefstallen die plaatsvinden in het park.

Er ontstaan verschillende verhaallijnen: Zo kan Elise met dieren praten, waardoor zij met enkele dieren een speciale band krijgt, wil Bionda per se de zeeleeuwenshow geven, werkt Bastiaan zich vaak in onhandige situaties, probeert Sira (die in het park woont met haar moeder Maxime en zus Filo) bij de groep te horen, heeft Mike, die van zijn ouders diplomaat moest worden, zich stiekem aangemeld bij de opleiding, heeft Alwin vaak ruzie met Fabian en Gaby, moet Taffie bij de bar gaan werken om haar opleiding te betalen en houdt Moes een 'Taffieboek' bij.

Later krijgen onder andere Mike en Elise, die samen een boek uitbrengen, een relatie. Daarnaast is Bastiaan verliefd op Bionda, Sira op Alwin en Moes op Taffie. Later is het uit met Mike en Elise en krijgen Elise en Alwin een relatie.

In het park raken verschillende dieren ziek. In eerste instantie worden Roy en een tweeling die het park regelmatig bezoeken verdacht, maar uiteindelijk blijkt dat een ambtenaar hier achter zit. Door deze ontmaskering krijgt Moes een grote geldprijs. Hij besluit om een Afrikaanse prins naar het park te halen die witte leeuwen in het wild beschermt. Zijn naam is Dayo en hij blijkt oog te hebben voor Sira, die uiteindelijk ook verliefd op hem wordt.

Er landt een parachutist in de boom. Dit blijkt Bertrand te zijn, waarmee Maxime een relatie krijgt. Later verblijft er iemand met een camper in het dierenpark. Dit blijkt Siegfried te zijn, de vader van Sira en Filo en de ex van Maxime.

Dayo gaat later in het seizoen terug naar Afrika en laat Sira achter in Nederland. Zij wil niet naar Afrika, nu ze haar vader eindelijk heeft leren kennen.

Aan het eind van het seizoen krijgen de rangers te horen of ze door zijn naar het volgende jaar of niet.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen liep van april tot juni 2005.

Na de diploma-uitreiking hebben alle rangers punten meegekregen om aan te werken. Fabian gedraagt zich steeds gekker en geeft minder (goed) les. Later blijkt dat hij een groot geldbedrag heeft gewonnen en op wereldreis gaat. In zijn plaats komt Berenger, een jeugdvriend van Fabian die veel gereisd heeft en veel van dieren weet.

Alwin vertrekt halverwege het seizoen naar Amerika en verlaat zo de serie. In zijn plaats komt Aaron, een boerenjongen die buiten de boerderij nog weinig van de dierentuin weet. Taffie denkt, na een ongeval met de leeuwen, dat ze overwinnelijk is en gaat het verblijf van de zeearenden binnen. Hier wordt zij echter aangevallen, waardoor ze gered wordt door Aaron. Hij raakt echter zo gewond dat hij meegenomen wordt naar de kliniek en verzorgd wordt door Mike, Taffie en uiteindelijk ook de andere rangers.

Niet alleen Berenger en Gaby worden verliefd op elkaar, ook Siegfried en Maxime vinden elkaar weer, met hulp door Sira en Filo.

Aan het eind van het seizoen werd er bekendgemaakt dat ze naar Afrika gingen (ter promotie van de speelfilm Zoop in Afrika).

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Het derde seizoen liep van september 2005 tot juni 2006.

Dit seizoen is elke ranger een keer hoofdverzorger. In deze functie hebben ze elk een speerpunt, waar ze zich op focussen en lessen over geven aan de andere rangers. Zo zijn Berenger en Gaby bij wat minder lessen aanwezig dan bij vorige seizoenen.

Aan het begin van het seizoen komen de rangers terug uit Afrika. Aaron mist de boerderij en verlaat uiteindelijk de dierentuin om terug naar huis te keren. In de dierentuin missen steeds meer dieren. Later wordt duidelijk dat Roy hier achter zit om een eigen dierentuin te starten. Aanvankelijk dreigt Roy veroordeeld te worden en het park te moeten verlaten, maar hij krijgt toch weer een baan als klusjesman. Hij fraudeert echter met een diploma, om zo lessen aan de rangers te geven.

Verder maken we kennis met een jongen die verward en zonder geheugen op het park rondloopt. Hij blijkt een staart te hebben, die hij al vanaf zijn geboorte heeft. Hij wordt door Bionda gevonden en verzorgd en "Stinko" genoemd. Later in het seizoen blijkt dat hij Kaspar heet, uit een rijke familie komt en hij de erfenis krijgt als hij op zijn 18e levensjaar zijn staart nog draagt.

Bastiaan en Moes beginnen een zangduo onder de naam "B.E.M." (Bastiaan en Moes). Sira wordt hun manager. De groep is een tijd succesvol, tot Moes erachter komt hij dit artiestenleven niet ziet zitten. Bastiaan gaat hierna solo verder tot ook hij geen succes meer heeft en er mee stopt.

Gaby en Berenger krijgen een relatie en na een poos vraagt Berenger Gaby ten huwelijk. Lottie steekt hier echter een stokje voor. Zij beweert met Berenger getrouwd te zijn en vraagt Berenger mee te gaan naar China om een dinosaurus op te graven. Gaby weet niet meer of Berenger te vertrouwen is en zoekt met Maxime uit wat de waarheid is. Uiteindelijk komen ze achter de waarheid, vertrekt Lottie en trouwen Gaby en Berenger met elkaar.

Aan het eind van het seizoen zijn alle rangers verder naar het volgende jaar. Dit volgende jaar wordt echter niet meer afgemaakt in een nieuw seizoen, omdat Nickelodeon besluit te stoppen met het maken van een nieuw seizoen, om plaats te maken voor Het Huis Anubis.[1]

Na het derde seizoen[bewerken | brontekst bewerken]

Na afloop van het derde seizoen werden alle afleveringen opnieuw uitgezonden. De laatste uitzending was te zien in 2010. Tussen de seizoenen door werden er ook speciale afleveringen uitgezonden. Hierdoor was de serie voor een periode van zes jaar dagelijks te zien op Nickelodeon.

Herhalingen 2013/2014[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2 september 2013 t/m 7 februari 2014 werden de eerste 2 seizoenen herhaald met een nieuw intro en nieuw logo.[2] Vanaf 30 juni 2014 werd het derde seizoen herhaald.

Videoland[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds augustus 2019 is de volledige televisieserie terug te zien op streamingdienst Videoland.[3] Een jaar later, in augustus 2020, verkregen zij ook de rechten van de drie films; Zoop in Afrika, Zoop in India en Zoop in Zuid-Amerika om die op hun streamingdienst aan te bieden.[4] In juli 2023 kwam Videoland met de televisiespecial ZOOP: De Reünie.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrolspelers[bewerken | brontekst bewerken]

Rangers
Acteur Personage Van Tot
Juliette van Ardenne Sira Schilt 2004 2006
Vivienne van den Assem Elise Pardoel 2004 2006
Erwan van Buuren Alwin Bendorff 2004 2005
Nicolette van Dam Bionda Kroonenberg 2004 2006
Ewout Genemans Bastiaan van Diemen 2004 2006
Jon Karthaus Moes Brinksma 2004 2006
Sander Jan Klerk Aaron Zomerkamp 2005 2006
Patrick Martens Mike Bosboom 2004 2006
Monique van der Werff Taffie Arends 2004 2006
Teun Kuilboer Kasper van Ooi (Stinko 2005 2006
Begeleiders
Acteur Personage Van Tot
Sabine Koning Gaby Meerman Berenger 2004 2006
Raymi Sambo Bowey Berenger 2005 2006
Thomas Sykora Fabian de Beurre 2004 2005
Overige
Acteur Personage
Kim Boekhoorn Filo Schilt (de zus van Sira)
Pieternel Pouwels Maxime Schilt (de moeder van Sira)
Ernst Löw Siegfried Schilt (de vader van Sira)
Hugo Maerten Roy Akkermans (de klusjesman)

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Marlies van Alcmaer Oma van Elise
Anna Crott Mevrouw Bosboom
Tatum Dagelet Lottie
Leo Hogenboom Meneer Bosboom
Raoul de Jong Prins Dayo
Erik Langedijk Bewaker
Fem Petraeus Becky
Luk Van Mello (seizoen 1)
Jur van der Lecq (seizoen 3)
Meneer Kroonenberg
Hero Muller Baltazar (de opa van Kaspar)
Fockeline Ouwerkerk Rachelle
Wouter ten Pas Meneer van Diemen
Lone van Roosendaal Mevrouw Kroonenberg
Pim Veth Diablo (de broer van Taffie)
Géza Weisz Jan-Joris
Eva van de Wijdeven Madelieve
Charly Luske Peter (sergeant)
John Williams Quinten (bodyguard)
Ad Fernhout Dierenarts
Erik Langedijk Bewaker
Mark Scholten Handlanger van bewaker

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele acteurs

Omdat de serie Zoop op de televisie een succes was werd er besloten om ook een speelfilm te maken. De eerste film verscheen in 2005 en draagt de naam Zoop in Afrika. De film werd goed ontvangen en won verschillende prijzen waardoor in 2006 de tweede film Zoop in India verscheen. Ook deze film werd goed bekeken en in 2007 verscheen de derde film, Zoop in Zuid-Amerika. Alle drie de films werden bekroond met de status Gouden Film.[5][6][7]

De eerst film verscheen terwijl de serie nog op televisie te zien was, de andere twee nadat de serie al gestopt was. Nadat de derde film in de bioscoop was gekomen, had producent Johan Nijenhuis plannen om een vierde film over de rangers te gaan maken, die hij wilde laten spelen in Kenia, Australië of Canada. De vierde film werd echter geschrapt omdat niet alle vaste acteurs beschikbaar waren.[8][9]

In januari 2023 plaatste Jon Karthaus op social media dat hij bezig was met het script van de vierde film "Zoop in Australië".[10]

Zoop in Afrika (2005)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zoop in Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De eerste film verscheen in juli 2005 en draagt de naam Zoop in Afrika. In de film reist de groep rangers, door middel van een uitwisselingsproject, af naar Afrika. De reis verloopt echter anders dan verwacht wanneer de privépiloot uit het vliegtuig springt met de bedoeling de rangers te laten neerstorten. De rangers overleven het vliegtuigongeluk, maar staan er nu alleen voor in de Afrikaanse jungle en savanne.[11]

Zoop in India (2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zoop in India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De tweede film verscheen in juni 2006 en draagt de naam Zoop in India. In de film komt oud-ranger Alwin terug naar de dierentuin om de rangers om hulp te vragen. In India zijn olifanten ontvoerd en Alwin wil samen met de groep rangers dit mysterie oplossen en de olifanten terughalen. De groep besluit om de handen ineen te slaan en reist af naar India, waar het avontuur met verschillende gevaarlijke situaties op hun staat te wachten.[12]

Zoop in Zuid-Amerika (2007)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zoop in Zuid-Amerika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De derde en tevens laatste film verscheen in juli 2007 en draagt de naam Zoop in Zuid-Amerika. In de film worden de rangers benaderd door Mida, die de rangers om hulp vraagt om in Zuid-Amerika een zeldzame vlindersoort te redden. Deze vlinders komen voor op een speciale plek die alleen bekend is bij drie expeditieleden die elk een deel van een kaart in bezit hebben. De rangers belanden in verschillende spannende situaties en komen er uiteindelijk achter dat Mida niet werkelijk is wie ze zegt.[13]

Special[bewerken | brontekst bewerken]

ZOOP: De Reünie (2023)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ZOOP: De Reünie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juli 2023 kwam streamingdienst Videoland met de eenmalige televisiespecial ZOOP: De Reünie, waarin de oud-hoofdrolspelers na bijna 20 jaar sinds de eerste opnames met elkaar terugkeren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen voor een reünie.[14] Tijdens deze reünie-special halen de oud-hoofdrolspelers herinneringen op aan hun tijd in de serie, dit doen ze aan de hand van oude videofragmenten uit de televisieserie en films en aan de hand van nooit vertoonde beelden die zij zelf achter de schermen filmden.

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 is het eerste seizoen van ZOOP (125 afleveringen) uitgebracht op 12 dvd's. De eerste dvd bevatte 15 afleveringen en alle andere dvd's bevatten 10 afleveringen per stuk. In 2007/2008 werd de volledige serie (325 afleveringen) uitgebracht in 5 boxen van in totaal 18 dvd's.

Box Dvd Afleveringen   Box Dvd Afleveringen   Box Dvd Afleveringen
1 1 1 t/m 18 3 1 144 t/m 161 5 1 252 t/m 269
2 19 t/m 36 2 162 t/m 179 2 270 t/m 287
3 37 t/m 54 3 180 t/m 197 3 288 t/m 305
4 55 t/m 72   4 306 t/m 325
2 1 73 t/m 90 4 1 198 t/m 215  
2 91 t/m 108 2 216 t/m 233
3 109 t/m 125 3 234 t/m 251
4 126 t/m 143  
 • De speelfilms:
 1. Zoop in Afrika (uitgebracht op 10 november 2005)
 2. Zoop in India (uitgebracht op 9 november 2006)
 3. Zoop in Zuid-Amerika (uitgebracht op 8 november 2007)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Zoop in Afrika 11-7-2005 - - -
Zoop Hits 19-11-2005 - - -
Zoop in India 5-6-2006 - - -

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Lied Verschijnen Album Hitlijsten Opmerkingen
NL (Top 40) NL (Top 100)

Piek Weken Piek Weken

Zoop in Afrika (Djeo Madjula) 27 juni 2005 12 10 4 18 met gehele cast
Zoop in India (Magisch avontuur) 5 juni 2006 30 4 9 16 met gehele cast
Zoop in Zuid-Amerika (Baila Mi Tango) juni 2007 63 5 met gehele cast

Solo-singles[bewerken | brontekst bewerken]

Lied Verschijnen Album Hitlijsten Opmerkingen
NL (Top 40) NL (Top 100)

Piek Weken Piek Weken

Verliefd september 2004 34 11 door Ewout Genemans als Bastiaan
Ooh ooh voelt zo goed 31 oktober 2005 17 6 door Ewout Genemans en Jon Karthaus als Bastiaan en Moes
Jadoo Jadoo 14 juli 2006 tip2 23 10 door Nicolette van Dam als Bionda
Laat me leven juni 2007 98 1 door Ewout Genemans en Jon Karthaus als Bastiaan en Moes

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Van Holkema & Warendorf is ook een aantal leesboeken verschenen. De boeken zijn geschreven door Johan Nijenhuis, Anya Koek en Ed van Eeden.

 1. Mike's geheim (2005)
 2. Bastiaan is verliefd (2005)
 3. Elise de heks (2005)
 4. Het Taffie project (2005)
 5. Sira is ook groot (2005)
 6. Moes speurt naar vergif (2005)
 7. Bastiaan in de knel (2005)
 8. Taffies stoere broer (2005)
 9. Sira moet kiezen (2006)
 10. Bionda's show (2006)

Ook zijn de volgende fotostrips verschenen:

 • Daar komen de rangers
 • De ster van Ouwehands Dierenpark
 • Moet Alwin weg?
 • Mike's moeilijke keuze

Bovendien zijn er leesboeken, fotostrips, posterboeken en tijdschriften over de films en het maken van de films.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

De 36 pagina's tellende strip ZOOP in Rusland verscheen tussen 6 oktober (nr. 41) en 21 december 2006 (nr. 52) in het meisjesweekblad Tina. Hierin haalden de rangers een eenzaam ijsbeerjong op dat in Rusland was aangespoeld op een ijsschots. Ze namen hem mee terug naar het dierenpark om hem op te laten voeden door een ijsbeermoeder die onlangs haar jong was verloren.

Dit avontuur werd begin januari 2007 (vanaf nr. 3) opgevolgd door de 25 pagina's lange strip ZOOP in China. Hierin moesten de rangers vier zeldzame tijgers terugbrengen naar China die waren ontvoerd door gewetenloze dierensmokkelaars.

Dit verhaal werd op zijn beurt opgevolgd door ZOOP in Oceanië, waarin de rangers naar de Stille Oceaan afreisden.

De stripverhalen zijn geschreven door Anya Koek en Wijo Koek[15] en getekend door Richard van de Pol.

Uitreiking van de Nickelodeon Kids' Choice Awards

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 won Zoop de Gouden Stuiver, de prijs voor het beste jeugdprogramma, en de Kinderkast Televisieprijs.[16] Ook won de serie twee keer de Nickelodeon Kids' Choice Awards. In 2006 won Ouwehands Dierenpark de SponsorRing Media voor de sponsoring van de serie.

Daarnaast wonnen verschillende acteurs een prijs voor hun rol in Zoop.

Wachttijdbord bij een fandag

Fandagen[bewerken | brontekst bewerken]

In Ouwehands Dierenpark werden regelmatig ZOOP fandagen georganiseerd waar enkele hoofdrolspelers handtekeningen uitdeelden. Gemiddeld kwamen hier ongeveer 11.000 mensen op af per keer.

Ook bij verschillende signeersessies en evenementen door het hele land was het regelmatig een drukte van belang. Nadat een aantal publieke optredens in grote winkels bijna uit de hand liep (doordat de acteurs door honderden kinderen werden belaagd) kondigde regisseur Johan Nijenhuis in 2006 aan dat de acteurs voortaan extra zouden worden beveiligd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dankzij het succes van de serie kregen Patrick Martens en Monique van der Werff als hun personages Mike en Taffie wassen beelden in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds Amsterdam.[17]
 • Oorspronkelijk zou de serie Zoo Soap gaan heten, totdat de makers de titel afkortte tot ZOOP.[18]
 • Meerdere hoofdrolspelers deden in eerste instantie een auditie voor een andere rol in de serie. Zo deed Vivienne van den Assem eerst auditie voor de rol van Taffie, Ewout Genemans voor de rol van Moes en Jon Karthaus ook voor een andere ranger.[18]
 • Verschillende personages hadden meerdere namen of zijn later van naam veranderd. Taffie heet eigenlijk Godelieve, Siegfried noemde zich in het begin zowel Siegfried als Selwyn, Gaby heette bij aanvang Gaby Komproe, maar dat werd later Gaby Meerman, Berenger heet voluit Bowey Berenger, Mike heet voluit Michaelangelo.
 • Vanwege de populariteit van de serie en de acteurs was er veel merchandise met de beeltenis van de acteurs erop: schoolartikelen, badartikelen, kleding, gezelschapsspellen, mokken, sleutelhangers, placemats, stickerboeken, posters, etc.