Gouden Film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Gouden Film is een Nederlandse prijs die wordt uitgereikt wanneer een speelfilm in de bioscoop het bezoekersaantal van 100.000 weet te halen. Namens de makers nemen altijd standaard de regisseur, producent en hoofdrolspeler(s) hun prijzen in ontvangst.

De prijs is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film (NFVF) naast het al bestaande Gouden Kalf. Het aantal lag oorspronkelijk eerst nog een periode op 75.000 bezoekers, maar vanwege grote successen (binnen 1½ jaar tijd haalden er meer dan tien speelfilms heel gemakkelijk die grens) werd de normering begin 2003 verhoogd.

De Gouden Film is gemaakt van gemalen hout en bevat een impressie van de set waarop de film is gemaakt. Voor iedere prijswinnende film gaat er één prijs naar de producent en één prijs naar de regisseur, die samen in de naam van de meespelende acteurs de prijs in ontvangst nemen. Soms vraagt de producent een extra prijs aan om die te schenken aan de hoofdrolspeler(s), die de meespelende acteurs voorstellen, of de scenarioschrijver.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]