Nederlands Film Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlands Film Festival
De Neude, festivallocatie van het Nederlands Film Festival
De Neude, festivallocatie van het Nederlands Film Festival
Algemene informatie
Datum jaarlijks in september
Locatie Utrecht, Nederland
Prijs Gouden Kalveren
Geschiedenis festival
Oprichter Jos Stelling
Eerste editie 1981
Laatste editie tot op heden
Aantal edities 36
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het Nederlands Film Festival is een filmfestival dat sinds 1981 jaarlijks in september wordt gehouden in Utrecht.

Geschiedenis[bewerken]

Initiator van het festival was in 1981 de Utrechtse regisseur Jos Stelling. Bij de oprichting kreeg hij steun van Wim Verstappen, Rob Houwer en Huub Bals. Tot 1992 vond het festival plaats onder de naam Nederlandse Filmdagen, wat in 1993 veranderde in Nederlands Film Festival. In de beginjaren was het bovenal een onderonsje voor Nederlandse filmmakers dat plaatsvond op één locatie. Het Nederlands Film Festival groeide echter snel. De zalen van ’t Hoogt, de eerste festivallocatie van het festival, waren al snel te klein. De Wolff Bioscopen Camera en City werden bij het festival betrokken, later gevolgd door de Pathé Rembrandt Bioscoop, het Louis Hartlooper Complex, de Utrechtse Stadsschouwburg, TivoliVredenburg en CineMec Leidsche Rijn.

Festival en prijzen[bewerken]

Tijdens het daagse festival zijn alle Nederlandse filmproducties van het jaar te zien, waarvan er een groot aantal in première gaat. Het gaat hierbij niet alleen om speelfilms, maar ook om korte films, documentaires en televisiedramaproducties. Tijdens de slotavond worden Gouden Kalveren uitgereikt aan onder andere de beste film, de beste regisseur en beste acteur en actrice. Daarnaast zijn er elk jaar enkele retrospectieven, was er in de periode 1994-2014 een 'gast van het jaar' (zie hieronder) en worden er talkshows, seminars en discussies gehouden.

Canon van de Nederlandse Film[bewerken]

Het Nederlands Film Festival presenteerde op 11 september 2007 de Canon van de Nederlandse film samengesteld door een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven. De Canon bestaat uit belangrijke, gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen. Ook is er een lijst van belangrijke momenten en gebeurtenissen in de Nederlandse filmhistorie. Ingegaan wordt op de rol van de filmkeuring, de betekenis van de Filmfabriek Hollandia, het Polygoonjournaal en de komst van de geluidsfilm.

Overige prijzen[bewerken]

Naast de Gouden Kalveren werden in 2016 tijdens het festival de volgende prijzen uitgereikt:

  • Forum van de Regisseurs
  • Prijs van de Nederlandse Filmkritiek
  • Filmprijs van de Stad Utrecht
  • Tuschinski Film Award
  • Dioraphte Award
  • Filmproducenten Nederland Award
  • MovieZone Award
  • Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek

NFF Masters (voorheen Gast van het jaar)[bewerken]

Externe link[bewerken]