Nederlands Film Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlands Film Festival
Nederlands Film Festival ©Ramon Mangold
Nederlands Film Festival ©Ramon Mangold
Algemene informatie
Datum jaarlijks in het najaar
Locatie Utrecht, Nederland
Prijs Gouden Kalveren
Geschiedenis festival
Oprichter Jos Stelling
Eerste editie 1981
Laatste editie tot op heden
Aantal edities 36
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het Nederlands Film Festival is een filmfestival dat sinds 1981 jaarlijks, aan het begin van het najaar, plaatsvindt in Utrecht. Het Nederlands Film Festival vertoont een divers filmaanbod: korte en lange films, arthouse en mainstream films, speelfilms, documentaires en animaties. Naast film, richt het Nederlands Film Festival zich op de festivalpijlers Televisie en Interactive. Onder Televisie vallen alle geselecteerde televisieproducties, waaronder documentaires en dramaseries die speciaal voor televisie zijn gemaakt. Onder Interactive vallen alle projecten op het gebied van interactive storytelling en games.

Het Nederlands Film Festival programmeert honderden filmvertoningen, maar ook discussiebijeenkomsten, masterclasses, besloten conferenties en evenementen voor jong en oud. Het programma van het Nederlands Film Festival is er voor zowel het grote publiek, als voor professionals, aanstormend talent en scholieren.

Het Nederlands Film Festival bekroont de beste projecten binnen de vakdisciplines met de Gouden Kalveren: de nationale prijzen van de Nederlandse film.

De 36e editie van het Nederlands Film Festival vond plaats van 21 tot 30 september en trok 150.000 bezoekers, waarmee het Nederlands Film Festival één van de grootste filmfestivals van Nederland is.[bron?]

Geschiedenis[bewerken]

Initiator van het festival was in 1981 de Utrechtse regisseur Jos Stelling. Bij de oprichting kreeg hij steun van Wim Verstappen, Rob Houwer en Huub Bals. Tot 1992 vond het festival plaats onder de naam Nederlandse Filmdagen, wat in 1993 veranderde in Nederlands Film Festival. In de beginjaren was het bovenal een onderonsje voor Nederlandse filmmakers dat plaatsvond op één locatie. Het Nederlands Film Festival groeide echter snel. De zalen van ’t Hoogt, de eerste festivallocatie van het festival, waren al snel te klein. De Wolff Bioscopen Camera en City werden bij het festival betrokken, later gevolgd door de Pathé Rembrandt Bioscoop, het Louis Hartlooper Complex, de Utrechtse Stadsschouwburg, TivoliVredenburg en CineMec Leidsche Rijn.

Festival en prijzen[bewerken]

Tijdens het tiendaagse festival zijn alle Nederlandse filmproducties van het jaar te zien, waarvan er meestal een groot aantal in première gaat. Het gaat hierbij niet alleen om speelfilms, maar ook om korte films, documentaires, televisiedramaproducties en interactieve projecten. Tijdens de slotavond worden Gouden Kalveren uitgereikt aan onder andere de beste film, de beste regisseur en beste acteur en actrice. Daarnaast zijn er elk jaar enkele retrospectieven, heeft het filmfestival elk jaar (een) toonaangevende gast(en) en worden er talkshows, seminars en discussies gehouden en vele evenementen georganiseerd die alles dat te maken heeft met bewegend beeld in acht nemen (van muziek, tot games en meer).

Gouden Kalveren[bewerken]

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 elk jaar uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices.

Het Gouden Kalf werd in 1980 door de Utrechtse beeldend kunstenaar Theo Mackaay ontworpen in opdracht van de initiatiefnemer van het Nederlands Film Festival, Jos Stelling. Het beeld is 33 cm hoog en in brons gegoten.

Vanaf 2016 is de Gouden Kalf Competitie vernoemd naar één van de hoofdsponsoren van het festival: L'OR ESPRESSO. In de L'OR Gouden Kalf Competitie worden in de volgende cateogieën prijzen uitgedeeld aan Nederlandse speelfilms, korte films, documentaires en tv-drama’s:

 • Beste Film
 • Beste Regie
 • Beste Acteur
 • Beste Actrice
 • Beste Mannelijke Bijrol
 • Beste Vrouwelijke Bijrol
 • Beste Scenario
 • Beste Camera
 • Beste Geluid
 • Beste Montage
 • Beste Muziek
 • Beste Production Design
 • Beste Interactive
 • Beste Korte Film
 • Beste Lange Documentaire (70 minuten of langer)
 • Beste Korte Documentaire
 • Beste Televisiedrama
 • Beste Acteur Televisiedrama
 • Beste Actrice Televisiedrama
 • Gouden Kalf voor de Filmcultuur (voor een persoon of instantie die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur);
 • Gouden Kalf van het Publiek (voor de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers).

Voor 2015 werd de selectie voor het competitieprogramma gemaakt door de festivalstaf en een pré-jury. In 2015 veranderde dit; nu wordt deze selectie bepaald aan de hand van een academysysteem (voor speelfilms en lange documentaires) door een onafhankelijke jury. De winnaars worden aangewezen door vakgenoten: leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), eerdere winnaars van een Gouden Kalf of winnaars van een hoofdprijs op een A-Filmfestival kunnen hun stem uitbrengen om de nominaties en winnaars te bepalen.

Canon van de Nederlandse Film[bewerken]

Het Nederlands Film Festival presenteerde op 11 september 2007 de Canon van de Nederlandse film samengesteld door een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven. De Canon bestaat uit belangrijke, gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen. Ook is er een lijst van belangrijke momenten en gebeurtenissen in de Nederlandse filmhistorie. Ingegaan wordt op de rol van de filmkeuring, de betekenis van de Filmfabriek Hollandia, het Polygoonjournaal en de komst van de geluidsfilm.

Festival Awards[bewerken]

Naast de Gouden Kalveren worden tijdens het festival de volgende prijzen uitgereikt:

 • Forum van de Regisseurs Award. Voor een film die de grenzen en de mogelijkheden van de filmkunst verkent en het gesprek over film nieuwe impulsen geeft. De focus ligt op de regisseur van grensverleggende cinema.
 • NFF Debuut Competitie: Filmprijs van de Stad Utrecht. Voor de beste debuutfilms.
 • NFF Studenten Competitie: Tuschinski Award. Voor de regisseur van de beste afstudeerfilm van het afgelopen academisch jaar.
 • NFF Studenten Competitie: Dioraphte Award. Voor de beste afstudeerfilm of -crewlid dat zich weet te onderscheiden.
 • NFF Studenten Competitie: FPN Producenten Award. Voor de beste producent van een afstudeerfilm van het afgelopen academisch jaar.
 • Interactive: NFF Digital Storytelling Competitie Award. Voor Nederlandse projecten met een visueel verhalende component, die de grenzen van het lineaire genre onderzoeken en waarin andere manieren van storytelling zijn toegepast en de inzet van nieuwe mediatoepassingen samenkomen.
 • Interactive: Dutch Game Awards. De vakprijzen voor de Nederlandse gamesindustrie, in 12 categorieën.
 • Pers & Jongeren: Prijs van de Nederlandse filmkritiek. Deze 'Persprijs' wordt vergeven door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, waarvan een select gezelschap de nominaties en winnaars uit de speelfilms en lange documentaires uit het jaaroverzicht bepaalt.
 • Pers & Jongeren: MovieZone NFF Award. De prijs wordt uitgereikt door een jongerenjury (15 t/m 18 jaar). De winnaar maakt kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma's van EYE.
 • HFM Co-Pro & HFM Work in Progress. Voor de beste projecten uit het HFM Co-Production Platform, die winnen aan de hand van de beste project pitches en presentaties. De Holland Film Meeting (HFM) is het internationale programma voor filmprofessionals. De hoofdactiviteit van de HFM wordt gevormd door de presentaties van nieuwe Europese filmprojecten: het HFM Co-Production Platform. Door dit platform vinden elk jaar ruim twintig filmprojecten hier nieuwe partners en een deel van hun financiering.
 • NFF Publiekslieveling. Voor een NFF-première (korte films, animaties, One Night Stands, documentaires en speelfilms) die door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd, toegekend door festivalbezoekers.
 • Louis Hartlooper Prijs. Voor de beste filmpublicatie, uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting.
 • Cinema.nl Afficheprijs. Voor de beste filmposter van het jaar.
 • 48 Hour Film Project. Voor de beste film uit het 48 Hours Film Project: een competitie waarin teams van filmmakers een genre, een personage, een rekwisiet en een dialoog krijgen, en 48 uur hebben om een korte film met die elementen erin verwerkt te maken.
 • The Pitch. Voor de Beste Pitch: deelnemers pitchen 30 seconden hun idee voor een volgend filmproject, deze wordt getoond tezamen met 15 seconden eerder werk.
 • VNAP VFX Award. Voor de beste visual effects in een Nederlandse productie. Uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Visual Effects Professionals (NVX).

Gast van het Jaar / NFF Masters[bewerken]

Vanaf 2014 kende het Nederlands Film Festival elk jaar een speciale, toonaangevende gast van het jaar. In 2015 heeft het Nederlands Film Festival de NFF Masters geïntroduceerd; gerenommeerde filmmakers die hun visie met de festivalbezoeker delen in de context van hun eigen vakgebied.

De gasten van het jaar / NFF Masters in de voorgaande edities van het festival waren:

Externe link[bewerken]