VriendenLoterij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De VriendenLoterij is een Nederlandse loterij. De loterij steunt goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen.

De VriendenLoterij is op initiatief van Humanitas in 1989 opgericht en is onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. De Goede Doelen Loterijen bestaan uit de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij (tot 2011 Sponsor Bingo Loterij) en de BankGiro Loterij. In de vergunning van de Kansspelautoriteit is vastgelegd dat minimaal 40% uit de inkomsten van de lotverkoop is bestemd voor organisaties die werkzaam zijn op het gebied van welzijn en gezondheid.

Afdracht over 2019[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 was de inleg van de deelnemers van de VriendenLoterij ruim 61,8 miljoen euro. Hiervan draagt de loterij de helft, te weten ruim 48,7 miljoen euro af aan organisaties die zich inzetten voor goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds 1998 is ruim 969 miljoen euro uitgekeerd aan goede doelen.

Goede doelen[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemers aan de VriendenLoterij kunnen zelf kiezen voor welk goede doel zij meespelen. Minimaal 40% van de inleg gaat naar dit zelfgekozen doel. Door het verkopen van eigen sponsorloten creëren zij daarmee een eigen inkomstenbron. Wie geen keuze maakt, steunt automatisch de 43 reguliere goede doelen (onder meer Diabetes Fonds, Longfonds, Aids Fonds, Nederlandse Hartstichting, Nierstichting, Oogfonds) van de VriendenLoterij op het gebied van sport, gezondheid en welzijn.

Medewerking aan tv-programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]