VriendenLoterij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De VriendenLoterij steunt goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. De VriendenLoterij is op initiatief van Humanitas in 1989 opgericht en is tegenwoordig onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. De Goede Doelen Loterijen bestaan uit de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij (tot 2011 Sponsor Bingo Loterij) en de BankGiro Loterij. In de vergunning van de Kansspelautoriteit is vastgelegd dat vijftig procent uit de inkomsten van de lotverkoop is bestemd voor organisaties die werkzaam zijn op het gebied van welzijn en gezondheid.

Afdracht over 2013[bewerken]

In 2013 was de inleg van de deelnemers van de VriendenLoterij ruim 97,4 miljoen euro. Hiervan draagt de loterij de helft, te weten ruim 48,7 miljoen euro af aan organisaties die zich inzetten voor goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds 1998 is ruim 500 miljoen euro geschonken aan meer dan 3.200 (sport)clubs en verenigingen en 43 goede doelen.

Goede doelen[bewerken]

Deelnemers aan de VriendenLoterij kunnen zelf kiezen voor welk goede doel zij meespelen. De helft van de inleg gaat naar dit zelfgekozen doel. Door het verkopen van eigen sponsorloten creëren zij daarmee een eigen inkomstenbron. Wie geen keuze maakt, steunt automatisch de 43 reguliere goede doelen (onder meer Diabetes Fonds, Longfonds, Aids Fonds, Nederlandse Hartstichting, Nierstichting, Oogfonds) van de VriendenLoterij op het gebied van sport, gezondheid en welzijn.

Medewerking aan tv-programma's[bewerken]

Externe link[bewerken]