Lingo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lingo
Oud-presentator François Boulangé
Oud-presentator François Boulangé
Genre Quiz
Speelduur 20 minuten
Presentatie Robert ten Brink (1989-1992)
François Boulangé (1992-2000)
Nance (2000-2005)
Lucille Werner (2005-2014)
Jan Versteegh (2019-heden)
Voice-over Michiel Eijsbouts
Jan Peter Pellemans
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Freddy Groot (1989-1991)
Harry de Winter (1989-1999)
Frank de Jonge (1999-2009)
Lennart Pijnenborg (2010-2014)
Productiebedrijf IDTV (1989-2014, 2019-heden)
Talpa Network (2019-heden)
Uitzendingen
Start 5 januari 1989
Afleveringen 5001 (26 augustus 2019)[1]
Netwerk of omroep VARA (1989-2000)
TROS (2000-2014)
AVROTROS (2014)
Talpa Network (2019-heden)
Zender Nederland 3 (1992-2000)
Nederland 2 (1991-1992, 2000-2006, 2014)
Nederland 1 (1989-1991, 2006-2013)
SBS6 (2019-heden)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Lingo is een Nederlands televisieprogramma van het programmaproductiebedrijf IDTV, en werd uitgezonden door de AVROTROS (eerder VARA en later TROS). Lingo is een woordspel dat een combinatie is van Mastermind en Bingo. Twee teams van twee mensen gaan met elkaar de strijd aan.

Het woordspelletjesprogramma was vanaf 1989 eerst wekelijks en later dagelijks te zien op een van de publieke netten. Op 2 oktober 2014 werd de laatste aflevering uitgezonden bij de AVROTROS[2], maar in juni 2019 werd aangekondigd dat het programma in het najaar van 2019 terugkeert op SBS6.[3]

Geschiedenis[bewerken]

In 1989 kwam het programma voor het eerst op de buis. Het spel is bedacht door de Amerikaan Ralph Andrews, die het spel in de Verenigde Staten en Canada zag floppen. Harry de Winter kocht de rechten en haalde het spel naar Nederland, waar het wel een succes werd.

François Boulangé was 35 jaar toen hij in 1989 eindredacteur werd van het programma. Hij zegt dat het in Nederland veel beter bekeken wordt, doordat Nederland een 'puzzelland' is en doordat er in Amerika strengere regels waren. Zo mochten de kandidaten niet zelf een bal graaien. In Nederland mocht dit altijd wel.

De voorselecties gingen destijds als volgt: de redactie van Lingo ging met flip-overs door het land om daar in gehuurde zalen Lingo te spelen met kandidaten die de woorden moesten opschrijven op de flip-overs, aangezien ze toen niet beschikten over een computer. Uit deze voorrondes werden de eerste kandidaten geselecteerd.

Toen Robert ten Brink begon met de presentatie van Lingo had hij reeds het Jeugdjournaal en Cijfers en Letters gepresenteerd. Hij werd uitgekozen omdat hij een geroutineerd presentator was.

Na Robert ten Brink volgde eindredacteur François Boulangé hem op. Hij vond de presentatie van Lingo niet heel belangrijk en noemde zichzelf meer een superscheidsrechter dan een presentator. Hij keek zelf nooit naar Lingo, omdat hij het programma al kende door de opnamen.

Vlaamse versie[bewerken]

In de jaren 90 liep er enige tijd een Vlaamse versie op de commerciële zender VTM, gepresenteerd door Zaki.[4]

Spelverloop[bewerken]

Beginnen[bewerken]

Tot 2000 werd Lingo bij de VARA uitgezonden en daar was de regel dat de nieuwe kandidaten altijd mochten beginnen. Kandidaten die sneuvelden in de finale mochten de volgende aflevering namelijk een nieuwe poging doen, tot maximaal drie pogingen. Als er geen oude kandidaten waren in een aflevering, werd er geloot.

Nadat de TROS het programma in 2000 overnam, mochten verliezend finalisten niet meer terugkomen. Toen werd er altijd geloot wie er mocht beginnen. Dit gebeurde door het opgooien van een muntje voor de opnamen.

Kaarten[bewerken]

Ieder team krijgt aan het begin van het spel een lingokaart met 25 even of oneven getallen waarvan er 8 worden weggestreept. Deze getallen variëren van nummer 1 tot en met 70. Het is de bedoeling om een rij van 5 getallen (horizontaal, verticaal of diagonaal) weg te strepen. Indien dit lukt is lingo behaald - in de cirkels verscheen dan het woord LINGO. In het oorspronkelijke spel wisselde de beurt niet en kregen beide teams een nieuwe kaart na een lingo. Later werd deze regel afgeschaft en krijgt enkel het team dat lingo haalt een nieuwe kaart, en wisselt de beurt.

Het raden van woorden[bewerken]

Lingo voorbeeld.PNG

Korte uitleg:

 1. De W was al gegeven, en staat juist. De R zit in het woord, maar staat verkeerd.
 2. De D staat juist, de "R" staat wederom verkeerd.
 3. De O staat op de juiste plaats.
 4. De A zit er niet in (dit was ook al bij het eerste woord het geval), de rest staat goed.
 5. Bij het derde woord stond de O al goed. Er hoeft dus slechts één letter bij, in dit geval een tweede O.

Oorspronkelijk werd het spel met woorden van vijf letters gespeeld en op zaterdag met woorden van zes letters. Vanaf 2002 werd het met woorden van zes letters gespeeld. In 2006 werd het spel met woorden van zeven letters geïntroduceerd. Vanaf 6 februari 2012 krijgen de kandidaten zowel woorden van vijf, zes, zeven als acht letters (vanaf februari 2014 alleen vijf, zes en zeven letters) voorgeschoteld; tevens werd toen het decor aangepast.

Het team dat aan de beurt is krijgt vijf pogingen om een woord te raden waarvan de beginletter gegeven is. De spelers krijgen hiervoor acht seconden bedenktijd per poging waarbij ze het woord moeten spellen. De lange IJ telt als één letter. Het team mag niet overleggen. Bij elke poging wordt aangegeven welke letters op de juiste plaats staan (rode vakje) en welke letters in het woord zitten maar op een verkeerde plaats (gele cirkel). Bij ongeldige woorden of overschrijding van de bedenktijd mag het andere team deze poging spelen met een bonusletter (een extra letter die op de juiste plaats wordt gezet). Hierbij mag het team wel overleggen. Indien slechts één letter van het te raden woord ontbreekt kan het team geen bonusletter krijgen.

Ongeldige woorden zijn:

 • Woorden die niet bestaan
 • Woorden die niet zelfstandig kunnen worden gebruikt
 • Woorden die met een hoofdletter beginnen
 • Woorden die zijn samengesteld
 • Woorden met een apostrof
 • Woorden die al eerder zijn ingevoerd in dezelfde beurt
 • Woorden met een verkeerde beginletter
 • Woorden die niet uit het gegeven aantal letters bestaan
 • Woorden die verkeerd gespeld zijn

Vervoegde werkwoordsvormen (loopt, rende, gehad, prate) en verbogen bijvoeglijke naamwoorden (leuke, moois) mogen wel worden gespeld, maar vormen nooit de oplossing.

Als het woord na vijf pogingen niet is geraden volgt een beurtwissel en mag het andere team een zesde poging wagen met een bonusletter. Mislukt ook deze poging, dan wordt het woord weergegeven. Er mogen geen ballen gepakt worden, maar de tegenstander blijft wel aan de beurt met een nieuw woord.

In 2008 is een nieuwe regel toegevoegd: het "kraken". Als het team dat niet aan de beurt is het woord zeker weet kan het op een knop drukken en het juiste woord proberen te raden. Het team krijgt slechts één kans. Als het woord correct is geraden wordt de score verdubbeld en behouden ze de beurt, als het mislukt wordt de score gehalveerd en gaat de beurt opnieuw naar het andere team.

Bij het laatste woord mag het team overleggen. Tussen 2002 en 2006 werd dit woord met de eindletter gespeeld i.p.v. de beginletter. Tussen 2012 en 2014 werd dit woord met acht letters gespeeld. In 2014 werd het achtletterwoord geschrapt en werd het laatste woord met zeven letters gespeeld. Het team krijgt telkens één poging om het woord te raden. Als het niet correct is gaat de beurt naar de tegenstander. De beurt wisselt totdat een team het woord raadt.

Het trekken van ballen[bewerken]

Ballenbak als er nog geen ballen uit zijn getrokken: achttien blauwe ballen (waaronder één vraagteken), drie rode ballen en drie groene ballen.

Als een team een woord raadt krijgt dat team extra punten en mag elke speler één bal trekken. De getrokken nummers worden weggestreept van de kaart. Als een speler het vraagteken trekt, mag deze zelf een getal op de kaart kiezen dat wordt weggestreept. De bal met dat getal wordt hierdoor ongeldig bij trekking. Bij het trekken van een rode bal gaat de beurt naar het andere team. In 1990 werden de groene ballen geïntroduceerd. Wanneer een speler een groene bal trekt, mag deze nog een bal trekken. Getrokken ballen worden in een gat gestopt, met uitzondering van de groene ballen. Deze worden vooraan op de desk geplaatst nadat ze zijn getrokken. Bij drie groene ballen wint het team de jackpot.

Het behalen van lingo levert 100 euro op. Na elke lingo bevat de ballenbak weer drie rode ballen. De groene ballen worden niet teruggelegd als er lingo gehaald wordt. Alleen direct nadat de jackpot is behaald, worden de groene ballen teruggestopt.

Jackpot[bewerken]

De jackpot werd geïntroduceerd in 1990. Deze kan gewonnen worden als een team in één uitzending drie groene ballen trekt. De jackpot wordt gevuld per geraden woord:

 • Bij de VARA per geraden woord 50 gulden in de jackpot. Het geld uit de jackpot wordt meegenomen naar de volgende aflevering. De jackpot begint pas weer op 0 zodra deze wordt gewonnen.
 • Bij de TROS staat de jackpot aan het begin van iedere aflevering op nul en levert elk goed gespeeld woord 100 euro op (in beginperiode 500 gulden). Ook als de jackpot wordt gewonnen, begint deze weer bij nul.

Woorden van tien letters[bewerken]

In 2002 werd het woord van tien letters geïntroduceerd. Oorspronkelijk werd het gespeeld na het trekken van de ballen. Beide teams moesten zo snel mogelijk afdrukken en het woord correct raden. Drie letters werden al ingevuld. Als een team het woord niet kan raden mag het andere team een poging wagen. Als het woord niet werd geraden werd het meegenomen naar de volgende ronde met een bonusletter. Het team dat het woord raadde won 100 euro. Indien het woord niet voor de finale werd geraden, werd de oplossing gegeven of konden de kijkers via sms een poging doen om het woord te raden voor een geldprijs. In het laatste geval kregen de kijkers als het woord wel werd geraden voor de finale een nieuw woord van tien letters dat ze moesten raden.

Vanaf 2012 werden vier woorden van tien letters per aflevering gespeeld. De letters van het woord staan door elkaar, waarvan er drie correct staan. Het raden van het woord levert nu 70 euro op. Naarmate de tijd vordert staan meer letters op de juiste plaats en vermindert het te winnen bedrag met 10 euro per letter. De tienletterwoorden vallen per aflevering binnen een bepaald thema. Dit thema wordt telkens bij het eerste tienletterwoord meegedeeld.

Gelijkspel[bewerken]

Voor de komst van de Nationale Postcodeloterij kwam het soms voor dat voor de finale de beide teams evenveel punten hadden. Dan werd een tiebreak gespeeld. Bij dit extra woord ging na elke poging de beurt over naar het andere team. Het team dat het woord raadde mocht naar de finale. Het raden ervan leverde geen punten op en het team mocht geen ballen pakken. Later verdween de tiebreak en werd dit systeem toegepast op het laatste woord.

Sinds het systeem van woorden van tien letters is omgezet naar een aantal punten dat afneemt, is de gelijkspelregel weer ingevoerd. Bij een gelijkspel na het laatste woord van tien letters wordt een extra woord van tien letters gespeeld. Het team dat dit tienletterwoord raadt, gaat dan naar de finale.

Finale[bewerken]

Het team dat na alle spelronden de hoogste score heeft, gaat door naar de finale. Het andere team krijgt, naast het gewonnen geldbedrag, een troostprijs, een Lingo-tas.

De eerdere finales[bewerken]

Doordeweeks (1989-2001)[bewerken]
Ballenbak als er nog geen ballen uit zijn getrokken: 35 blauwe ballen (16 ballen die al zijn weggestreept, 9 ballen die kunnen worden weggestreept en 10 ballen die niet op de kaart staan) en 1 gouden bal.

In de oorspronkelijke versie van Lingo (uitgezonden door de VARA) is de finale anders dan de versie van de TROS. Bij het raden van woorden krijgen de finalisten naast de beginletter een bonusletter.

Het team kreeg een lingokaart met 25 getallen, 16 werden weggestreept. Het belangrijkste verschil met de eerste ronde is dat er in de finale geen Lingo mocht worden gehaald.

De kandidaten kregen vijf kansen om een woord te raden, waarbij ze mochten overleggen. Vervolgens moesten ze evenveel ballen trekken als het aantal benodigde pogingen om het woord te raden. Indien het woord niet werd geraden moest het team 6 ballen trekken. De ballenbak bevatte 35 blauwe ballen met getallen (waaronder de 16 ballen die al zijn weggestreept, 9 ballen die kunnen worden weggestreept en 10 ballen die niet op de kaart staan) en één gouden bal. Als het team deze gouden bal trok hoefden ze die ronde geen ballen meer te trekken. Er was echter één getal dat meteen lingo gaf als het getrokken werd: 33 (bij een kaart met oneven getallen) of 42 (bij een kaart met even getallen).

De eerder behaalde score werd meegenomen naar de finale. Als de spelers een ronde doorkwamen zonder lingo te halen verdubbelde deze score en mochten ze kiezen. Ze konden nog een ronde spelen of stoppen en het gewonnen geld meenemen.

Ze konden maximaal vijf rondes spelen. Na een lingo eindigde het spel en gingen de kandidaten zonder geld naar huis. Ze mochten echter in de volgende uitzending terugkomen om het opnieuw te proberen. In totaal mochten ze maximaal aan drie afleveringen meedoen. Als ze gedurende drie afleveringen de finale verloren (lingo haalden in de finale), gingen ze met lege handen naar huis.

Toen Nance in 2000 Lingo ging presenteren, werd dit finalespel aanvankelijk meegenomen met enkele verschillen. De kandidaten kregen in de vijfde ronde een bonusletter. Ze kregen tevens het in de eerste ronde gewonnen geldbedrag mee naar huis, ook als ze lingo haalden in de finale. Een jaar later werd deze finale afgeschaft.

Zaterdagavond en vanaf 2001[bewerken]

Op zaterdag werd Lingo met woorden van zes letters gespeeld (VARA-editie) en werd de finale zonder lingokaart gespeeld. In deze finale moest het team 7 woorden raden binnen 3 minuten. Als het woord na vijf pogingen niet werd geraden, werd de oplossing gegeven. Het team mocht niet overleggen. Als de zeven woorden binnen de tijd werden geraden, wonnen de kandidaten f 10.000; indien dit niet lukte, kregen de kandidaten een Lingo-paraplu.

Tussen 2001 en 2006 werd deze finale dagelijks gespeeld. Tussen 2001 en 2002 kreeg het team drie minuten om acht woorden van vijf letters te raden. Daarna werd Lingo standaard met zes letters gedaan en werd het aantal te raden woorden weer teruggebracht naar zeven in drie minuten. Het winnen van het finalespel leverde sinds 2002 5000 euro op. Als het niet lukte, kregen de kandidaten het bedrag dat in de eerste ronde bij elkaar was gespeeld.

In 2006 werd de finaleronde opnieuw gewijzigd. Eerst kreeg het team 2½ minuut om zo veel mogelijk woorden te raden. Tussen 2006 en 2011 kreeg een team bij het spel met zevenletterwoorden in de finale drie minuten om zoveel mogelijk woorden te raden. Ook hierbij gold dat de oplossing werd gegeven als het woord na vijf pogingen niet werd geraden.

Daarna kregen ze een lingokaart met vijentwintig getallen waarvan er negen (aanvankelijk tien) worden weggestreept. Vanaf toen moest men juist wel Lingo halen om te winnen. Het getal 23 (op een oneven lingokaart) of 42 (op een even kaart) werd de (eerste) lingokans. In de eerste week van 2014 werd gevierd dat het programma 25 jaar bestond en vanaf dat moment is dit 25 (op een oneven kaart) en 50 (op een even kaart). Vervolgens mag het team net zoveel ballen trekken als het aantal woorden dat ze in 2½ minuut hebben geraden. De ballenbak bevat 15 blauwe ballen met getallen, een zilveren bal (vanaf 2009) en een roze bal (vanaf 2012). Het halen van Lingo levert sinds 2010 per geraden woord 1000 euro op. Als de zilveren bal getrokken wordt kan het team kiezen: ze stoppen en krijgen de helft van het te winnen bedrag of spelen verder. Het trekken van de roze bal levert een extra prijs op. Deze prijs wordt ook gewonnen door drie winnaars van de Vriendenloterij wier namen in beeld verschijnen voordat de finale begint. Als het niet lukt om Lingo te halen krijgen de kandidaten het in de eerdere rondes gewonnen geld mee naar huis.

Zijn er geen woorden geraden binnen de 2½ minuut, dan is de finale gelijk afgelopen nadat de tijd om is en mag het team geen ballen pakken.

De Lingo Bingo Show[bewerken]

Een speciale variant op Lingo die werd uitgezonden op Nederland 1 is de Lingo Bingo Show. Hierin speelden niet twee, maar vier teams tegen elkaar, en elk team bestond uit bekende Nederlanders. Net als bij gewoon Lingo moesten deze teams woorden raden en daarna ballen trekken. Het verschil was echter dat bij deze variant de ballenbak vijf verschillende kleuren ballen bevatte met daarop de letters B, I, N, G, en O in plaats van getallen. Ieder team moest proberen van elke kleur bal een te trekken, zodat het woord "bingo" kon worden gevormd. De finale werd gespeeld tussen de twee beste teams. Beide teams kregen 2,5 minuut de tijd om zo veel mogelijk woorden te raden. Hierbij kregen beide teams dezelfde woorden die ze moesten raden.

Uitzendingen en presentatie[bewerken]

Het programma werd oorspronkelijk uitgezonden door de VARA, gepresenteerd door Robert ten Brink respectievelijk François Boulangé.

In 2000 werd Lingo overgenomen door de TROS en werden wijzigingen doorgevoerd. De tijdsduur van het programma werd verkort en de Postcode Loterij mocht voortaan haar uitslagen bekendmaken in Lingo. Door beide wijzigingen werd de speelduur, en daarmee het aantal woorden dat gespeeld wordt, verminderd, waardoor de punten en dus het prijzengeld dat teams winnen doorgaans lager uitviel. De presentatie was voortaan in handen van Nance, de jury (Michiel Eijsbouts) was voortaan te horen. Ook werden vormgeving en spelregels (met name de finale, zie boven) vernieuwd.

Met de overstap van Nance van de TROS naar SBS in september 2005 kwam een nieuwe presentatrice: Lucille Werner, die eerder al Get The Picture presenteerde en Michiel Eijsbouts (de jury) werd vervangen door JP (Jan Peter Pellemans).

Jury en voice-over[bewerken]

Bij elke uitzending van Lingo is er een jury om te controleren of elk genoemd woord wel bestaat. Sinds 2002 is "de stem van Lingo" ook als voice-over te horen.

Tot 2002 was er tijdens de beginleader ook een voice-over die het programma aankondigde.

Einde[bewerken]

In oktober 2006 lekte uit dat netcoördinator Ton F. van Dijk (Nederland 1) het spelprogramma Lingo in 2007 van de buis zou willen halen.[5] Het spelletjesprogramma trok te veel oudere kijkers, terwijl de nieuwe indeling van de publieke omroep ook een jonger publiek aan moet trekken. Hierover ontstond enige commotie, waarbij zelfs toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende werd verleid tot uitspraken hierover.

Commerciële omroep RTL 4 gaf aan het spelletje over te willen nemen, mocht het worden afgestoten door de Publieke Omroep. De TROS kwam op 17 oktober met de mededeling dat zij het spelletje toch gingen behouden, maar nog onderzochten hoe ze het spelletje eventueel konden aanpassen voor een breder publiek.[6]

In de uitzending van 19 oktober 2006 gaf Werner te kennen dat de uitzendingen van Lingo gewoon door zouden gaan bij de TROS. In dezelfde uitzending kwam Werner een weddenschap met Robert Jensen na. Deze weddenschap hield in dat zij op televisie zou verschijnen met een diep decolleté. In ruil daarvoor heeft Jensen samen met Jan Paparazzi meegedaan met Lingo. Zij kwamen niet in de finale.

Op 30 juli 2014 werd definitief duidelijk dat Lingo van de buis gehaald zou worden. Aanvankelijk leek het erop dat het programma zou worden voortgezet als zomereditie, maar later werd bekendgemaakt dat dit tijdslot zou worden opgevuld met een Nederlandse versie van de quiz Pointless.[7][8]

Op 7 juni 2019 werd echter bekendgemaakt dat Lingo in het najaar van 2019 terug zou keren bij SBS6.[3]

Goede doelen[bewerken]

Lingo werd later tot 2009 aan de "Sponsor Bingo Loterij" (later "Vriendenloterij") gekoppeld.In het programma werden de bingogetallen bekendgemaakt en wordt door Rick Brandsteder een auto gegeven aan een winnaar. Sindsdien heet het programma ook weer "gewoon" Lingo in plaats van Postcode Lingo. Ook de Lingo Bingo Show was aan deze loterij gekoppeld en eindigde met de "Grootste Bingo van Nederland", eveneens georganiseerd door de Sponsor Bingo Loterij en uitgezonden op Nederland 1 (het tegenwoordige NPO 1).

Trivia[bewerken]

 • De eerste aflevering van Lingo werd uitgezonden op 5 januari 1989 en het eerste woord was noest. Het werd in de tweede poging geraden, na niets.[9] Tevens waren de kandidaten die de eerste aflevering wonnen nadien jarenlang actief in de jury van Lingo.
 • De opnamen van de eerste aflevering werden enkele dagen stilgelegd wegens computerproblemen.
 • De oorspronkelijke tune, gebruikt tussen 1989 en 2000, was het nummer "Awesome" van Network Music Ensemble.
 • In Frankrijk is het spel bekend onder de naam Motus. Hier krijgt een team zes kansen om woorden van zeven tot tien letters te raden. Het team krijgt twee of drie letters van het te raden woord (eerste en willekeurige). De ballenbak bevat in deze versie drie zwarte ballen in plaats van drie rode ballen. Na een 'lingo' krijgen beide teams een nieuwe kaart. In de finale moet het team tien woorden raden in een tijdsbestek van 4'30" minuten voor zeven of acht letters, vijf minuten voor negen letters of 5'30" minuten voor tien letters.
 • De uitzending van 2 maart 2011 ging de wereld over, nadat kandidaat Laurens het Engelse woord 'cumshot' (scène in een pornofilm waarin ejaculatie plaatsvindt) spelde.[10]
 • In de uitzending van 15 mei 2012 braken de kandidaten twee records: in de eerste ronde werden de meeste woorden ooit gespeeld (vijftien) en finalisten Kasper en Tjibbe wisten in 2'30" minuten acht zesletterwoorden te raden. Daarmee wonnen zij het hoogste bedrag ooit in Lingo: 8000 euro.[11]
 • De hoogste jackpot aller tijden voor het trekken van drie groene ballen bedroeg 20.450 gulden en deze viel in de uitzending van 3 oktober 1994.[12] Op 11 oktober 2011 werd deze uitzending herhaald ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Nederlandse televisie.[13]
 • In een uitzending uit 2008 bevatte de ballenbak per abuis een rode bal in het finalespel.[14]
 • De uitzending van 13 maart 2013 werd afgebroken vanwege de aankondiging dat er een nieuwe paus was (Franciscus). De uitzending werd de dag erna om 10.30 uur helemaal uitgezonden.
 • Op 6 september 2013 wonnen twee kandidaten 35.000 euro, een record aangezien Lingo voor elk geraden woord 5000 euro uitkeerde. De kandidaten raadden zeven woorden.
 • Op 7 december 2010 werden door de kandidaten de meeste keren te lange of te korte worden genoemd.[15]
 • In de aflevering van 17 december 2010 wonnen beide teams de jackpot. Dit gebeurde in deze aflevering voor het eerst. Het ene team won 700 euro en het andere 300.[16]
 • In de aflevering van 28 april 2014 werd er door een team drie keer Lingo gehaald, een nieuw record. In de finale werd er ook nog eens lingo gehaald bij de eerste bal die werd gepakt.[17]

Games en gezelschapsspellen gebaseerd op Lingo[bewerken]

Het eerste Lingocomputerspel, gebaseerd op de Robert ten Brink-periode, is in 1989 uitgebracht door Mark Lupker. Deze versie bestond uit grafische beelden, digitale geluidsfragmenten van Robert ten Brink en samples van de originele Lingo begintune. In 1989 heeft dit spel de finale van Micro Masters Emmen (1989) gehaald. Deze versie was enkel verkrijgbaar op bulletinboards en op shareware diskettes en cd-roms.

In 1989 verscheen de eerste diskette- en cd-romversie van Davilex met een eenvoudige tekstinterface en een uitgebreide gameplay.

In 1994 bracht Philips Media een spel uit voor de cd-i, gebaseerd op de François Boulangé-periode. Rond 1997 werd deze op cd-rom uitgegeven. In de periode 1999-2000 werden Lingo, Kinder Lingo en Expert Lingo uitgebracht op cd-rom, ook gebaseerd op de François Boulangé-periode. Daarnaast werd er in 2002 een spel uitgebracht dat is gebaseerd op de Nance-periode en zijn er in 2011 games uitgebracht voor de Nintendo DS, gebaseerd op de Lucille Werner-periode. Verder is er een Lingo-app voor de iPhone, gebaseerd op de Lucille Werner-periode. Sinds 2012 is deze app ook beschikbaar voor Android.

Verder verscheen er in de jaren negentig een gezelschapsspel van Lingo (Lingo de luxe). In 2014 verscheen een tweede spel van Lingo, waarmee naast vijfletterwoorden, ook zes- en zevenletterwoorden kunnen worden gespeeld.