Stichting Lezen & Schrijven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stichting Lezen & Schrijven
Opgericht 27 mei 2004
Zetel Den Haag, Zuid-Holland,
Nederland
Personen
Voorzitter Mariëtte Hamer
Directeur Geke van Velzen
Website

Stichting Lezen & Schrijven is in 2004 opgericht door Prinses Laurentien. In januari 2014 nam Marja van Bijsterveldt de rol van prinses Laurentien over als voorzitter. Prinses Laurentien blijft betrokken bij de organisatie als oprichter. Sinds 2018 is Mariëtte Hamer voorzitter van de stichting. Oud-gemeenteraadslid van Amsterdam Geke van Velzen is sinds januari 2018 directeur van de stichting. Zij was daarvoor onder meer secretaris van de Hogeschool van Amsterdam.

In Nederland leven circa 2,5 miljoen mensen, die moeite hebben met lezen en schrijven. Stichting Lezen & Schrijven heeft het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel de korte als de lange termijn als doel. De stichting doet dit door met maatschappelijke organisaties, scholen, bedrijven en overheden samen te werken om zo gezamenlijk geletterdheid te vergroten. Het merendeel van de activiteiten speelt zich af in Nederland. Andere landen, met name lidstaten van de Europese Unie, weten de stichting steeds vaker te vinden om ervaringen uit te wisselen en gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen.

In mei 2012 is het proefprogramma "Taal voor het Leven" gestart. Motto van dit programma is ‘Meer mensen, meer geletterd’. Taal voor het Leven is in zes regio's actief: IJssel-Vecht/Twente, Amsterdam, Utrecht, Almere/Flevoland, Den Haag/Haaglanden en Rotterdam/Rijnmond. Mensen die beter willen leren lezen en schrijven krijgen de kans om in hun eigen vertrouwde omgeving een cursus of onderwijstraject te volgen. Een van de aspecten van dit programma is de inzet van vrijwilligers, die mede opgeleid door de Stichting Lezen & Schrijven, taaltraining gaan geven.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting kwam meerdere keren in opspraak. In de media verschenen berichten over verkwisting van subsidiegeld dat zou worden uitgegeven aan feestjes en daarnaast zou er sprake zijn van vriendjespolitiek bij het aanstellen van medewerkers.[1][2][3][4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]