Decolleté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Decolleté in V-vorm
Diep decolleté

Een decolleté (van Frans décolleté, 'diepe halsuitsnijding', letterlijk 'ontkraging') is een lage uitsnijding aan de halsopening van een kledingstuk zoals een topje, japon of jurk, zodat (gedeeltelijk) zicht wordt gelaten op de hals en boezem van de vrouw.

In de Westerse cultuur worden hals, nek en borsten beschouwd als een belangrijk aspect van vrouwelijkheid. Omdat veel mensen erotisch genot beleven aan het zien van deze delen van het vrouwelijk lichaam, gebruiken vrouwen het subtiel of minder subtiel etaleren van een deel van de boezem om hun lichamelijke en seksuele aantrekkelijkheid te vergroten en hun gevoel van vrouwelijkheid te versterken.

Wanneer iemand zijn of haar kleding zo draagt, dat borsten zichtbaar zijn, wordt wel gesproken van inkijk.[1] De anatomische term voor de ruimte tussen de borsten is sulcus intermammarius.[2] Ook de Engelse term cleavage is bekend.

Geschiedenis[bewerken]

In Europa worden al sinds de 11e eeuw kledingstukken gedragen die het bovendeel van de boezem zichtbaar laten. In 1450 introduceerde Agnès Sorel, de maîtresse van koning Karel VII van Frankrijk een mode waarbij de japon zo diep uitgesneden werd, dat de borsten volledig zichtbaar waren. Ook Simonetta Vespucci, die gold als de mooiste vrouw van Florence, droeg dergelijke japonnen.[3]

Het opzichtig tonen van de boezem kwam eind 15e eeuw in zwang toen korsetten gedragen werden die het onderste deel van het bovenlichaam en de borsten insnoerden en het bovenste deel van de borsten geprononceerd deden uitkomen. In het ancien régime behoorde dit tot de gangbare mode. In kostuumopera's uit die tijd, bijvoorbeeld die van Mozart, is zulks vaak op de theaterplanken te zien.

De term decolleté komt in teksten pas voor sinds 1831.[4]

Het decolleté raakte uit de mode in de jaren 20 toen de zogenaamde flappermode een jongensachtige uitstraling van de vrouw trachtte te bewerkstelligen. De kleding die de 'flappers' droegen moest voorkomen dat tijdens het dansen de borsten te duidelijk zichtbaar werden.

In de jaren 40 kwam het decolleté weer in de mode met de sweater girl-look die door actrices als Lana Turner, Jane Russell en later Marilyn Monroe populair werd, nog gevolgd in de jaren 60 door een 'vrouwbevrijdend' modebeeld dat door Yves Saint Laurent werd gepropageerd.

Popsterren als Madonna en Britney Spears eisten een grote seksuele uitingsvrijheid op en kledingstukken met decolletés werden veelvuldig in hun garderobe gezien. In de showwereld is een diep decolleté geen zeldzaamheid, maar in milieus met meer pruderie wordt het diepe decolleté soms niet passend gevonden.

Het decolleté wordt tegenwoordig dikwijls gecombineerd met de push-up versie van de beha, alsook met in mindere of meerdere mate transparante stoffen (mesh) in kledingstukken. Ook mannen dragen steeds vaker kleding met een laag uitgesneden voorzijde, zoals T-shirts met een diep uitgesneden V-hals.

Aandoeningen[bewerken]

  • De blootliggende huid bij een decolleté zal sneller zonneschade (actinische keratose) oplopen wegens vergrote blootstelling aan zonlicht.[5]
  • Bij operaties aan de borst kan ook het decolleté een andere vorm verkrijgen. Doorgaans zal een plastisch chirurg echter zodanig opereren dat de hechtingslittekens na een borstingreep niet in het decolleté zichtbaar zijn.

Varianten en afgeleide begrippen[bewerken]

Rugdecolleté
Wanneer de kleding aan de rugkant laag uitgesneden is, spreekt men van een rugdecolleté.
Australisch decolleté
Het zichtbaar laten van het onderste deel van de boezem door het dragen van een hoogopgesneden topje wordt wel aangeduid met de term Australisch decolleté. Deze mode heeft niets met Australië te maken, maar de naam extrapoleert down under ofwel 'daarbeneden', een term die door de Engelsen voor de 'tegenvoeters' in hun voormalige kolonie gebruikt wordt.[6]
Bouwvakkersdecolleté
Wanneer iemand vooroverbuigt kan de bovenkant van de bilspleet zichtbaar worden tussen hemd en broek. Dat wordt spottend een bouwvakkersdecolleté (Engels: builder's bum, plumber butt; Duits: Maurerdekolleté) genoemd.

Galerij van historische 'decolletés'[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Alison Gernsheim, Victorian and Edwardian Fashion. A Photographic Survey. Mineola, N.Y, Dover Publications, Inc., 1981 (herdruk van de uitgave uit 1963)
  • Hanns Krammer, Das entblösste Frauenzimmer. Die Geschichte des Dekolletes, München, Heyne Verlag, 1969 (herdruk van de uitgave uit 1961)
  • Desmond Morris, Manwatching. A Field Guide to Human Behavior. London, Vintage, 2002 (herdruk van de uitgave van 1977)
  • Desmond Morris, The human sexes. Londen, Network Books, 1997
  • Desmond Morris, The Naked Woman. A Study of the Female Body. New York, Thomas Dunne Books, 2004
  • Gustave Joseph Witkowski, Tetoniana: Anecdotes historiques et religieuses sur les seins et l'allaitement comprenant l'histoire du décolletage et du corset, Paris, Maloine, 1898
  • Gustave Joseph Witkowski, Tetoniana: Curiosités médicales, littéraires et artistiques sur les seins et l'allaitement , Paris, Maloine, 1898 (Legacy Reprint: Kessinger Publishing, 2010)

Zie ook[bewerken]