Vrouwelijkheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrouwelijkheid oftewel femininiteit verwijst naar een aantal eigenschappen, gedragingen en rollen die geassocieerd worden met vrouwen. Welke eigenschappen en gedragingen als vrouwelijk of meisjesachtig worden beschouwd, verschilt per cultuur. Wat men in de ene cultuur erg vrouwelijk vindt, kan in een andere cultuur of periode als 'onvrouwelijk' worden ervaren, of deel uitmaken van het gedrag dat als 'mannelijk' wordt bestempeld. In het Westen, waar genderidentiteiten doorgaans gereduceerd worden tot twee genderrollen, spelen verwachtingen over vrouwelijkheid en mannelijkheid een rol in de instandhouding van die genderdichotomie of gender binary. Ook mannen (en mensen met een ander gender) kunnen vrouwelijke eigenschappen of vrouwelijk gedrag vertonen. Wie zich zowel vrouwelijk als mannelijk gedraagt, wordt als androgyn beschouwd.

Eigenschappen die in de westerse wereld en verschillende andere culturen als vrouwelijk worden gezien, zijn zachtheid, empathie en gevoeligheid. Feministische filosofen en theoretici zien in het concept vrouwelijkheid, en de invulling ervan, de hand van het patriarchaat.[1] Zo opperde de Amerikaanse feministe Betty Friedan in 1963 dat het beeld van een vrouw als passief, kinderlijk en afhankelijk de onderwerping van vrouwen mogelijk maakte.

Vrouwelijkheid krijgt vaak een normatieve fysieke invulling.[2][3] In de westerse samenleving wordt vrouwelijkheid onder andere geassocieerd met een slanke figuur, volle en ronde borsten, een smalle taille, een bleke, haarloze huid en lang hoofdhaar,[4][5][6] al bestaan er concurrerende invullingen van een 'vrouwelijk' lichaam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sekse of geslacht, de biologische en fysiologische kenmerken die vrouwen van mannen onderscheiden
  • Gender, de eigenschappen, gedragingen en rollenpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald
  • Genderidentiteit, iemands persoonlijke beleving van hun gender