Mannelijkheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mannelijkheid verwijst naar een aantal eigenschappen, gedragingen en rollen die geassocieerd worden met mannen.

Welke eigenschappen en gedragingen nu juist als mannelijk worden beschouwd, verschilt per cultuur. Wat men in de ene cultuur erg mannelijk vindt, kan in een andere cultuur of periode als 'onmannelijk' worden ervaren, of deel uitmaken van het gedrag dat als 'vrouwelijk' wordt bestempeld. In het Westen, waar genderidentiteiten doorgaans gereduceerd worden tot twee genderrollen, spelen verwachtingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid een rol in de instandhouding van die genderdichotomie of gender binary.

Ook personen van een andere sekse kunnen mannelijke eigenschappen of gedrag vertonen. Wanneer iemand zowel mannelijk als vrouwelijk gedrag stelt, wordt die als androgyn beschouwd. Wie zich overdreven mannelijk gedraagt, is een macho. Eigenschappen die in de westerse wereld als mannelijk worden gezien, zijn moed, zelfstandigheid en assertiviteit, maar ook machtswellust en agressie.

Na de opkomst van de protestbeweging #MeToo in 2017 werd giftige mannelijkheid een modieus begrip. Het politiek correcte klimaat leidde ertoe dat sommige mannen aansluiting zochten bij extreemrechtse organisaties als Proud Boys, opgericht door Gavin McInnes, die alleen mannen toelaat als lid en politiek geweld verheerlijkt.[1]

Zie ook[bewerken]

  • Sekse of geslacht, de biologische en fysiologische kenmerken die vrouwen van mannen onderscheiden
  • Gender, de eigenschappen, gedragingen en rollenpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald
  • Genderidentiteit, iemands persoonlijke beleving van hun gender
Icoontje WikiWoordenboek Zoek mannelijkheid in het WikiWoordenboek op.