Macho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Burt Reynolds, die vaak machorollen heeft gespeeld

Macho is Spaans voor "mannetje" (dat wil zeggen een dier/mens van het mannelijk geslacht), maar verwijst in het Nederlands naar een man die zich overdreven mannelijk gedraagt en zijn moed, fysieke mannelijkheid, smaak voor vrouwen en agressiviteit tentoonspreidt.

Machogedrag wordt ook wel met machismo aangeduid, een zelfstandig naamwoord van Spaanse oorsprong. Wat men in het Nederlands onder macho verstaat, heet in het Spaans machista.

Volgens het clichébeeld zijn macho's voorstanders van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Ze zouden zich negatief opstellen tegenover de rechten van een vrouw om te werken, aan sporten deel te nemen, of andere traditioneel mannelijke rollen in de maatschappij na te streven. Los van hun achterliggende opvattingen, vallen macho's in ieder geval op door hun heerszuchtige gedrag.

De meest algemene Spaanse term voor een vrouw met overdreven vrouwelijke trots is feminista (zoals in feministe), hoewel sommige Spaanse sprekers het vrouwelijke equivalent van macho verkiezen: hembra ("wijfje" in het Spaans).

Heerszuchtig en nadrukkelijk mannelijk gedrag, tentoonspreiden van fysieke mannelijkheid en (sexuele) agressie worden wel in verband gebracht met het niveau van het mannelijk hormoon testosteron.[1][2]

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Archer, J. (1994). Testosterone and agression. Journal of Offender Rehabilitation, 5, 3-25
  2. Dabbs, J.M. & Morris, R. (1990). Testosterone, social class and antisocial behavior in a sample of 4,462 men. Psychological science, 1, 209-211