Humanitas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Humanitas
Logo
Ontstaansdatum 31 mei 1945
Voorzitter René Peeters
Algemeen secretaris George Sugirtharajah
Oprichter Joris in 't Veld
Hoofdkantoor Sarphatistraat 4-6 Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Type vereniging maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw
Aantal werknemers 417
Ledenaantal 10.000
Rechtspersoon vereniging
Website http://www.humanitas.nl/
Landelijk Bureau Amsterdam

Humanitas is een Nederlandse vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie op humanistische grondslag wordt op 31 mei 1945 opgericht door Joris in 't Veld, Piet Faber en Jo Boetje. De eerste jaren opereert Humanitas als stichting, maar met ingang van 1948 wordt de vrijwilligersorganisatie een vereniging. De kernwaarden van Humanitas zijn gelijkwaardigheid, behoud van regie over het eigen leven en verantwoordelijkheid voor jezelf en voor een ander. De organisatie wil op een betrokken en vraaggerichte manier werken.

Vereniging[bewerken | brontekst bewerken]

De ledenraad is het hoogste verenigingsorgaan bij Humanitas. De raad houdt toezicht op en benoemt het hoofdbestuur. Algemeen directeur ad interim Angelique van Dam legt verantwoording af aan het hoofdbestuur. Humanitas heeft ruim 80 lokale afdelingen, verdeeld over vijf districten. Het Landelijk Bureau is gevestigd in Amsterdam. Het eigen blad heet "Van Mens tot Mens".[1]

De meer dan zevenhonderd activiteiten van Humanitas richten zich op zes thema's:[2]

  • Eenzaamheid
  • Verlies (onder meer hulp bij rouw en echtscheiding)
  • Opvoeden (ondersteuning bij de opvoeding)
  • Opgroeien (Kindervakantieweken, jongerenmaatjes)
  • Detentie (hulp tijdens en na gevangenschap)
  • Thuisadministratie (hulp bij het op orde krijgen van de financiën)

Jaarlijks ondersteunen de ongeveer 24.000 geschoolde vrijwilligers zo’n 74.000 mensen. Het scholingsaanbod voor de vrijwilligers wordt georganiseerd door de Humanitas Academie.

Stichtingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit de vereniging Humanitas zijn diverse werkstichtingen ontstaan. Zij werken met toestemming van de moedervereniging onder de naam ‘Humanitas’. De stichtingen zijn echter zelfstandige organisaties met een eigen bestuursvorm. Zij bieden ondersteuning aan specifieke groepen op basis van de Humanitas-waarden. Deze werkstichtingen zijn: Stichting Humanitas (met name in Rotterdam werkzaam) , Stichting Humanitas DMH (Dienstverlening aan Mensen met een Hulpvraag), Stichting Humanitas Kinderopvang (hoofdkantoor in Heerlen), Stichting Humanitas Financiële Hulpverlening en Stichting Humanitas Onder Dak Groep (Twente). De vereniging Humanitas en de werkstichtingen komen periodiek bijeen voor beraad.

Participatie[bewerken | brontekst bewerken]

Humanitas is aangesloten bij diverse maatschappelijke organisaties zoals de Humanistische Alliantie, Solidar (een Europese koepel van maatschappelijke organisaties), de Sociale Alliantie (tegen armoede en sociale uitsluiting) en Coalitie Erbij (nationale coalitie tegen eenzaamheid).

Fondsenwerving[bewerken | brontekst bewerken]

Humanitas heeft een CBF-keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]