Marble Mania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marble Mania
Genre Spelprogramma
Speelduur 65 minuten (incl. reclame)
Bedenker John de Mol
Jelle Bakker[1]
Dion Bakker
Presentatie Winston Gerschtanowitz
Voice-over Jack van Gelder
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Productie Talpa Entertainment Producties
Uitzendingen
Start 21 januari 2021
Afleveringen 7 (4 maart 2021)
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Talpa Network
Zender SBS6
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Marble Mania is een Nederlands televisieprogramma dat wordt uitgezonden door SBS6. De presentatie van het programma is in handen van Winston Gerschtanowitz[2], de voice-over wordt verzorgd door Jack van Gelder.[3] Giovanni Latooy gaat bij knikkeraars thuis op bezoek om hun knikkerbaan te testen.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma gaan drie bekende Nederlanders de strijd met elkaar aan in diverse knikkerspellen. Elke persoon krijgt een eigen kleur knikker die door loting wordt toegewezen voorafgaand aan de opnames. De kandidaten beginnen elke aflevering met een klein knikkerspel dat per aflevering verschilt. Kleine knikkerspellen die onder andere voorbij zijn gekomen, zijn: curling met knikkers, penalty nemen met knikkers, midgetgolf met knikkers en bowlen met knikkers. Hoe hoger men bij zo'n klein spel eindigt, hoe meer knikkers men krijgt voor op de geluksbaan. De winnaar van het kleine spel krijgt drie knikkers, de nummer twee krijgt twee knikkers, en de laatste één knikker. Bij een gelijke stand vindt een "shoot-out" plaats om de knikkers voor de geluksbaan te verdelen. Deze vindt plaats op "straat" (een als straat beschilderd plateau). Op deze straat wordt een grote groene knikker geplaatst en de personen die evenveel punten hebben, krijgen elk drie knikkers. Ze moeten hiermee proberen de grote knikker te raken. Wie dit het snelst doet is de winnaar en krijgt de meeste knikkers voor de geluksbaan.

Op de geluksbaan worden die zes knikkers op een grote knikkerbaan los gelaten en moeten ze met puur geluk langs hindernissen komen om als eerste beneden te komen. Na de geluksbaan komt weer een klein spel, gevolgd door een nieuwe geluksbaan, dit herhaalt zich zo nog een keer. Hierna volgt de grote finale waarbij 6.000 knikkers worden gebruikt. Degene die in totaal de meeste punten heeft behaald, krijgt 3.000 knikkers, de nummer twee 2.000 knikkers en de laatste krijgt 1.000 knikkers. Ook hierbij geldt dat bij een gelijke stand na drie geluksbanen een "shoot out" volgt om de knikkers te verdelen. Deze knikkers worden vervolgens tegelijkertijd op een enorme knikkerbaan losgelaten die eindigt in drie delen van elk 100 knikkers. Deze worden één voor één losgelaten op het tweede gedeelte van de knikkerbaan. Bij elk deel wint degene wiens kleur knikker als eerste beneden is, een geldbedrag voor het door hen gekozen goede doel, te weten €5000, €10.000 en €15.000. Het kan hierbij voorkomen dat een kandidaat meerdere geldbedragen wint doordat diens kleur knikker bij meerdere delen als eerste beneden is.

Afleveringsoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Uitzenddatum Gasten Kijkcijfers
1 21 januari 2021 Wesley Sneijder Ronald de Boer Giovanni van Bronckhorst 1.398.000
2 28 januari 2021 Nick Schilder Simon Keizer Kees Tol 1.377.000
3 4 februari 2021 Giel de Winter Thomas van der Vlugt Stefan Jurriens 1.164.000
4 11 februari 2021 Hélène Hendriks Hans Kraay jr. Toine van Peperstraten 1.280.000
5 18 februari 2021 Sander Lantinga Frank Dane Wietze de Jager 1.060.000
6 25 februari 2021 Inge de Bruijn Leontien van Moorsel Kjeld Nuis 1.156.000
7 4 maart 2021 John de Wolf Dennis van der Geest Anouk Hoogendijk 1.296.000

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2020 maakte televisiezender SBS6 bekend dat ze begonnen waren met het samenstellen van dit programma.[4] Het format is gebaseerd op het YouTube-kanaal Jelle's Marble Runs van Jelle Bakker en zijn broer Dion Bakker.[1] De broers hadden hiervoor diverse gesprekken met Talpa Network, echter om praktische redenen bleek een samenwerking voor het programma niet mogelijk nadat de twee partijen er niet uitkwamen samen.[5] In december 2020 werd bekend dat Winston Gerschtanowitz de presentatie van het programma op zich zou nemen.[2]

Het eerste aflevering van het eerste seizoen werd uitgezonden op donderdag 21 januari 2021 en kende ruim 1.398.000 kijkers[6]. De eerste aflevering werd echter gemengd ontvangen en ontving kritiek van onder andere televisierecensente Angela de Jong die zei dat SBS6 met dit programma doet denken alsof hun kijkers seniel zijn.[7]