First Floor Features

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

First Floor Features was een Nederlands filmproductiebedrijf dat werd opgericht in 1984 door Laurens Geels en Dick Maas. In totaal werden voor films van Geels en Maas meer dan 7 miljoen bioscoopkaartjes verkocht.[bron?]

Geels en Maas ontmoetten elkaar in Cannes. Ondanks kleine verschillen in smaak besloot het duo speelfilms te produceren, met als basisprincipe: films produceren is zowel artistiek als zakelijk het onderste uit de kan halen zonder daarbij de onafhankelijkheid te verliezen. De eerste film die ze samen produceerden was Abel (1986), onder regie van Alex van Warmerdam. De film was een succes en won een aantal gouden kalveren voor onder andere beste regie. In hetzelfde jaar volgde Flodder; een regelrechte kaskraker, en met zijn 2,3 miljoen bezoekers een van de best bezochte Nederlandse films ooit.[bron?] Ook Amsterdamned (1988) werd een grote hit.

Begin jaren negentig besloten Geels en Maas een heuse film factory te bouwen in Almere, met als opzet dat ze daar hun films zouden kunnen produceren maar ook dat andere filmproducenten uit andere landen daar films konden opnemen. Die interesse bleek echter niet zo groot als ze hadden gedacht. Het bouwen van de Factory kostte 10 miljoen gulden.[bron?] Nadat Flodder in Amerika! (1992) het goed deed in de bioscopen (1,5 miljoen bezoekers) telde FFF weer mee in de business. Het succes bleek echter maar van korte duur. De film Do Not Disturb (1999) deed het niet goed in de bioscopen en Down (2001) werd zelfs een flop. FFF raakte in financiële problemen waar het bedrijf niet meer uitkwam. In 2001 verliet Dick Maas de organisatie. In 2004 werd het bedrijf failliet verklaard.

Geproduceerde films en series[bewerken | brontekst bewerken]