Flodder (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flodder
Regie Dick Maas
Producent Laurens Geels
Dick Maas
Scenario Dick Maas
Hoofdrollen Nelly Frijda
Huub Stapel
René van 't Hof
Tatjana Šimić
Lou Landré
Muziek Dick Maas
Montage Hans van Dongen
Camerawerk Marc Felperlaan
Distributie First Floor Features
Première 17 december 1986
Genre Komedie
Speelduur 111 min
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ƒ 4 miljoen[bron?]
Gewonnen prijzen Gouden Kalf voor beste regie.
Vervolg Flodder in Amerika!
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Ross van Lenneplaan, Sittard. Filmlocatie Zonnedael

Flodder is een Nederlandse speelfilm van Dick Maas uit 1986. De film leidde tot twee vervolgfilms en een televisieserie over het fictieve asociale gezin Flodder. De film trok ruim 2,3 miljoen bezoekers.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Als blijkt dat hun huis op een gifbelt staat, wordt het asociale probleemgezin Flodder op initiatief van maatschappelijk werker Sjakie (Sjaak/Jacques) van Kooten een luxevilla in villawijk Zonnedael aangeboden. Dit in het kader van een experiment waarbij Sjakie wil bewijzen dat verandering van leefomgeving de Flodders positief zal beïnvloeden.

De rijkelui in Zonnedael zien de familie Flodder niet zo zitten. Met name kolonel Wim Kruisman wil hen zo gauw mogelijk weg hebben. Bovendien faalt het experiment van Sjakie doordat de Flodders hun asociale levensstijl voortzetten. Dit leidt menigmaal tot problemen. Dochter Toet krijgt tijdens een wandeling met opa ruzie met een paar buurjongetjes en bedreigt hen met een stiletto. Zoon Kees wordt wegens gluren naar meisjes van de tennisclub door enkele jongens in elkaar geslagen, waarop de oudste zoon Johnny de achtervolging inzet en de jongens met auto en al in het zwembad van een van de huizen eindigen.

Daags na een wild feest met keiharde muziek, heeft Johnny bijna een aanrijding met Kruismans vrouw Yolanda. Die lost de schadekwestie op door een afspraakje met Johnny te maken. Als Sjakie later komt kijken hoe de zaak verloopt gooien de tennisjongens een molotovcocktail naar Johnny's auto, die brandschade oploopt. Sjakies voeten vliegen ook in brand.

De dag hierop gaat Johnny bij Yolanda langs die zijn schade in natura vergoedt: seks op een militair schaalmodel van haar man. Dochter Kees verleidt ondertussen buurman Neuteboom (met de beroemde uitspraak "Buurman, wat doet u nu?"), terwijl haar gelijknamige broer foto's neemt met een gestolen camera. Deze foto's worden door Johnny en zoon Kees gebruikt om Neuteboom, die autodealer is, te chanteren zodat hij hen een nieuwe auto cadeau doet. Ma Flodder krijgt in de SRV-wagen een handgemeen met enkele buurvrouwen, waarop de wagen min of meer op hol slaat en na een rampzalige rit over de snelweg, gedeeltelijk spookrijdend, eindigt in een woonwagenkamp. Met opa Flodder loopt het nog minder gelukkig af. Als hij op eigen houtje gaat kijken bij de spoorrails, wordt hij overreden door een trein.

Nadat kolonel Kruisman ontdekt dat Yolanda hem bedriegt krijgen ze ruzie en slaat hij haar in een opwelling. Yolanda loopt hierop weg en trekt meteen in bij de Flodders. Kruisman kan dit niet verwerken. De meeste buurtbewoners (op enkele genuanceerde mensen na) zijn het gedrag van de Flodders zat en besluiten een grote vergadering te beleggen op de tennisclub. De Flodders hebben intussen in opa's oude speelgoedtreinen 825.000 gulden gevonden en beschikken daardoor over genoeg geld om hun huis te kunnen kopen.

Nu de buurtbewoners zich beginnen te verenigen, krijgt Sjakie nog een laatste kans van de wethouder en wordt hij naar de vergadering gestuurd. Johnny en Yolanda hebben echter besloten om zich te verloven en komen op de vergadering binnen te zetten om de hele buurt voor een groot verzoeningsfeest uit te nodigen. De buurtbewoners willen in eerste instantie niet gaan, totdat Sjakie speculeert dat de gemeente het afwijzen van een verzoeningsgebaar niet zal waarderen en zinspeelt op het korten van subsidie voor de tennisclub.

Als gebaar van goede wil komen de buren dus toch maar langs. Uiteindelijk gaat een groot deel zich er zelfs behoorlijk thuis voelen. Beide klassen blijken niet eens zoveel van elkaar te verschillen. Wanneer de wethouder langskomt om de familie officieel mede te delen dat er een geschikte vaste woning voor de familie gevonden is, verklaart ma Flodder de villa eerder die dag al gekocht te hebben. Enkele minuten later komt kolonel Kruisman echter met een tank de straat inrijden en legt hij met enkele schoten het huis in puin. Iedereen weet op tijd weg te komen, met uitzondering van Sjakie.

Kort daarna vertrekt de familie Flodder uit hun vernielde huis, in een scène die veel lijkt op het begin van de film. Ze betrekken voorlopig het Franse vakantiehuisje van Sjakie, die in het ziekenhuis ligt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice
Ma Flodder Nelly Frijda
Johnnie Flodder Huub Stapel
Zoon Kees Flodder René van 't Hof
Dochter Kees Flodder Tatjana Šimić
Henkie Flodder Horace Cohen
Toet Flodder Nani Lehnhausen
Opa Flodder Jan Willem Hees
Sjakie van Kooten Lou Landré
Wethouder Frans Kokshoorn
Man bij zwembad Simon van Collem
Vrouw bij zwembad Inge Beekman
Buurvrouw Clarissa Neuteboom Lettie Oosthoek
Buurman Arie Neuteboom Bert André
Buurvrouw Wijnberg Gerrie van der Klei
Buurman Wijnberg Egbert van Paridon
Buurvrouw Fröbel Barbara Barendrecht
Buurman Fröbel Hennie Zwanenburg
Yolanda Kruisman Apollonia van Ravenstein /

Tanneke Hartzuiker (stem)

Wim Kruisman Herbert Flack
Kareltje Miguel Stigter
Van Putten Dick Scheffer
Hoofdagent Peter Lusse
Brigadier van Politie Lex de Regt
Generaal Hans Veerman
Journalist Pollo Hamburger
Laura Liz Snoyink
Tennisjongen Rolf Wouters
Tennisjongen Jasper de Moor
Tennisjongen Edward Montie
Tennismeisje Tatjana van Zanten
Tennismeisje Natascia Paolucci
Voorzitter van tennisclub Tom van Beek
Jonge officier Bert Kuizenga
Excentrieke buurman Cas Enklaar
Fotograaf Christiaan Lippens
Chauffeur wethouder Harry Slinger
Stemacteur Jan Wegter
Ambtenaar herhuisvesting Cees Heyne
Man met tatoeage Henk Schiffmacher
Striptease danseres Tina Shaw
Barman Robbe de Hert
Voluptueuze dame Nora Mullens

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het huis van de familie Flodder en de omliggende huizen zijn speciaal voor de film gebouwd op de wielerbaan bij Spaarndam.[2]
 • Verdere opnames werden gemaakt in de villawijk op de Kollenberg in Sittard sommige andere huizen die in beeld zijn geweest staan nog altijd aan de Ross van Lenneplaan.
 • Voor de oorspronkelijke woonplaats van de familie Flodder op de "gifbelt" en de tocht van de familie van hun oude woonplaats naar Zonnedael werden opnames gemaakt te Brussel in België. Hierbij zijn o.a. de Stalingradlaan, de Tervurentunnel en het Montgomeryplein in Brussel te zien. Ook de triomfboog van het Jubelpark is te zien.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De originele filmmuziek werd gecomponeerd door Dick Maas. Er werd ook een soundtrackalbum als lp uitgebracht van de film.

Nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Artiest(en) Duur
1 Klerelijers (titelmuziek) Dick Maas 4:00
2 Geile wijven Dick Maas 2:32
3 Vrete aan huis Dick Maas 1:59
4 Een nat pak Dick Maas 0:29
5 Uit de droom Dick Maas 1:09
6 Een goed gesprek Dick Maas 1:36
7 Tasjes Dick Maas 2:56
8 Ver van huis Dick Maas 2:35
9 Een feestje Dick Maas 2:50
10 Tonait Dick Maas 2:31
11 Op heterdaad Dick Maas 1:24
12 Als je haar maar goed zit Dick Maas 2:26
13 Rampetampe Dick Maas 2:17
14 Uit de kleren Dick Maas 3:34
15 Lage kijkcijfers Dick Maas 2:51
16 Ruw volk Dick Maas 2:27
17 Bedankt en de groeten (Eindcredits) Dick Maas 4:35
18 Gekke Chinezen (Bonus) Dick Maas 2:28
19 Releks effe (Bonus) Dick Maas 1:50

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De opnames van de film liepen van 7 mei 1986[3] tot eind augustus 1986.[4] Oorspronkelijk zouden de opnames plaats vinden tot half juli 1986[5] maar dat werd door vertraging eind augustus 1986 en zou in 50 draaidagen worden afgerond.[6]
 • Auto's die langdurig in beeld zijn, zoals die van de buren of de politie, zijn voorzien van een niet bestaand nummerbord met vijf schrifttekens. Uitzondering hierop zijn de groene Eend van Sjakie en de roze Chevrolet Caprice van Johnnie. Deze zijn voorzien van een authentiek donkerblauw, Nederlands nummerbord met zes tekens.
 • Wanneer de SRV-wagen op hol slaat en een snelweg oprijdt, krijgt deze een aanrijding met een vrachtwagen. De vrachtwagen bevat whisky van het merk Bouvier. De hond van de familie Flodder is een bouvier met de naam Whisky.
 • Simon van Collem had samen met de moeder van Dick Maas een cameo in de film als bewoners van het huis waar de auto met de tennisjongens in terechtkomt. Dit zwembad is hetzelfde zwembad als van de familie Flodder.
 • In de film zijn meerdere personages met de naam "Kees" te zien: zoon Kees, dochter Kees, de brigadier van politie (Lex de Regt), de barman waar Johnny bevriend mee is en de chauffeur van de wethouder (Harry Slinger, die in het echt helemaal geen rijbewijs heeft).
 • Vanwege de Brabantse tongval van Apollonia van Ravenstein werd haar stem nagesynchroniseerd door Tanneke Hartzuiker.
 • Aan het einde van de eerste Flodderfilm, als het huis gebombardeerd wordt, wil buurvrouw Neuteboom haar man wekken, nadat ze hem bewusteloos heeft geslagen met een whiskyfles. Ze noemt hem hier "Arie". In de televisieserie heet buurman Neuteboom echter Ed.
 • De levenspartner van Nel Frijda, politica Annemarie Grewel, speelt de reclasseringsambtenaar.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

In de laatste productie speelden Stapel en Van 't Hof niet meer mee.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]