Als twee druppels water

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Als twee druppels water
Alternatieve titel(s) Like Two Drops of Water; The Dark Room of Damocles; The Spitting Image; De Donkere Kamer van Damocles
Regie Fons Rademakers
Producent Alfred Heineken
Fons Rademakers
Scenario Willem Frederik Hermans
Fons Rademakers
Hoofdrollen Lex Schoorel
Nan Los
Muziek Jurriaan Andriessen
Montage Olga Servaas
Cinematografie Raoul Coutard
Distributie Cineurope
Première 21 februari 1963
Genre Drama, Misdaadfilm, Mysterie, Oorlogsfilm
Speelduur 121 minuten
Taal Nederlands
Duits
Engels
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ƒ 620.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Als twee druppels water is een Nederlandse speelfilm uit 1963 van regisseur Fons Rademakers, naar de roman De donkere kamer van Damokles (1958) van Willem Frederik Hermans, waarin het dubbelgangermotief een grote rol speelt. De film heeft als internationale titels Like two drops of water, The Dark room of Damocles en The Spitting Image. De film is zwart-wit en is Nederlandstalig.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hermans schreef aanvankelijk zelf het scenario, gebaseerd op zijn eigen roman. Volgens Rademakers zou Hermans hebben vastgehouden aan het "adequaat" verfilmen van zijn roman – wat een film van 18 uur zou hebben opgeleverd.[1] Daarop heeft Rademakers het scenario zelf voltooid, losjes gebaseerd op het boek. De achternaam van het hoofdpersonage in Hermans' roman, Osewoudt, is in de film veranderd in Ducker. Naast vele andere verschillen is het opvallendste verschil tussen boek en film de toegevoegde slotscène, die zich afspeelt op een atol en de kijker in nog meer verwarring achterlaat.

Biermagnaat Freddy Heineken, die een kleine cameo heeft, investeerde in de film, op voorwaarde dat zijn toenmalige vriendin Nan Los een rol kreeg. De film werd zijn eigendom. In 1969 besliste Heineken dat de film "om persoonlijke redenen" niet meer zou worden vertoond.[2][3] Kort daarvoor was Heinekens relatie met Nan Los stuk gelopen. Na de dood van Freddy Heineken in 2002 werd de film opnieuw uitgebracht.

Als twee druppels water deed mee aan de competitie van het filmfestival van Cannes. Circa 470.000 mensen bezochten de film, die genomineerd werd voor een Gouden Palm voor beste regie.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De goedaardige maar sullige Henri (Hennie) Ducker is sigarenwinkelier in Voorschoten. Als op een avond een parachutist landt met een missie als geheim agent voor de geallieerden, blijkt deze "als twee druppels water" op Ducker te lijken. Hij is alleen donker in plaats van blond. De man, Dorbeck genaamd, haalt Ducker over opdrachten uit te voeren voor het verzet. Ducker, die Dorbeck bewondert als een verbeterde versie van zichzelf, gaat hier gretig op in. Eerst gaat het nog om het ontwikkelen van foto's, later om sabotage en liquidatie van Duitse officieren. Ondertussen krijgt hij een relatie met de onderduikster Marianne. Tegelijkertijd heeft zijn vrouw Ria een verhouding met de NSB'er Turlings. Na de bevrijding wordt Ducker tot zijn ontsteltenis niet als een verzetsheld beschouwd, maar gearresteerd en beschuldigd van landverraad. Hij verdedigt zich door te zeggen dat Dorbeck hem kan vrijpleiten, maar die is niet te vinden en niemand weet iets van hem af.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Lex Schoorel Hennie Ducker / Dorbeck
Nan Los Marianne Mesdag
Van Doude Inspecteur Wierdeman
Guus Verstraete sr. Obersturmführer Ebernuss

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Mia Goossen Ria, Duckers vrouw
Elise Hoomans Duckers moeder
Ina van der Molen Elly
Sacco van der Made een Duitse officier
Ko Arnoldi de huisdokter
Jos Gevers oom Frans
Hans Polmans Turlings
André van den Heuvel Tonino
Jules Royaards Hubach
Frans van der Lingen Eckener
Piet Römer een marechaussee
Marianne van Waveren pseudo-Jeugdstormleidster
Siem Vroom de pater
Freddy Heineken een toeschouwer

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]