Cameo (gastoptreden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een cameo of glimprol is een kort optreden van een beroemdheid in een speelfilm, televisieserie, stripverhaal of lied. Cameo's dient men niet te verwarren met gastoptredens: dat zijn doorgaans grotere rollen, waarbij de beroemdheid in kwestie veelal zichzelf speelt.

Variaties en nuances[bewerken]

Een cameo is doorgaans bedoeld als humoristisch knipoogje om het publiek te amuseren dat de beroemdheid herkent. Een beroemd persoon verschijnt even kort in beeld in een klein bijrolletje en verdwijnt weer. Dit kan puur om het aha-erlebnis-effect gaan, zoals bij de beroemde filmacteurs die kleine figurantenrollen hadden in The Muppet Movie, The Great Muppet Caper en The Muppets Take Manhattan. Soms heeft het cameo echter een dubbele bodem en is het bedoeld als een verwijzing of een hommage. In Quentin Tarantino's film Kill Bill, bedoeld als een ode aan de Aziatische vechtfilm, heeft één van de beroemdste acteurs in het genre, Sonny Chiba, een cameo als verkoper van samoeraizwaarden. In Pirates of the Caribbean: At World's End speelt rockgitarist Keith Richards de rol van Jack Sparrows (Johnny Depp) vader omdat Depp veel van Sparrows karakter gebaseerd had op Richards. Veel schrijvers hebben een kleine cameo in de verfilming van hun roman(s), zoals Ronald Giphart die in de film Phileine zegt sorry ironisch genoeg beweert dat de film beter is dan zijn boek.

Veel artiesten geven zichzelf geregeld een cameo-optreden in hun eigen werk. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk filmregisseur Alfred Hitchcock, die in zijn films altijd één keer in beeld verscheen als voorbijganger.

Het woord cameo wordt gebruikt sinds omstreeks 1851. Aanvankelijk sloeg het op een kleine toneelrol die een grote dramatische impact heeft. De huidige betekenis kwam omstreeks de jaren 1950 in zwang.

In de muziek komt de term cameo ook voor wanneer een bekende musicus (op de achtergrond) meespeelt met een andere artiest.

In de film- en televisiewereld krijgen beroemde acteurs de meeste cameo's. Maar ook mensen zonder acteerervaring, zoals schrijvers, atleten of politici, kunnen een cameo hebben.

Film- en tv-voorbeelden[bewerken]

Nederlandse voorbeelden[bewerken]

Vlaamse voorbeelden[bewerken]

Anderstalige voorbeelden[bewerken]

Stripverhalen[bewerken]

Zie ook[bewerken]