De avonturen van Kuifje (tekenfilmserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de tekenfilmserie uit begin jaren 90. Voor de tekenfilmserie uit de jaren 50 en 60, zie Hergé's avonturen van Kuifje.
De avonturen van Kuifje
De avonturen van Kuifje
Genre Tekenfilm
Avontuur
Mysterie
Speelduur per afl. 25 minuten
Bedenker Hergé
Hoofdrollen Nederlandstalige versie:
Michael Pas
Luk De Koninck
Bert Struys
David Davidse
Paul Codde
Regie Stéphane Bernasconi
(originele versie)
Arnold Gelderman
(Nederlandstalige versie)
Scenario Eric Rondeaux
Amélie Aubert
Aaron Barzman
Alex Boon
Martin Brossollet
Peter Meech
Christophe Poujol
Muziek Ray Parker
Jim Morgan
Tom Szczesniak
Land van oorsprong Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Canada Canada
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start Vlag van Frankrijk 2 oktober 1991 (originele versie)
Vlag van Nederland 11 december 1993
Einde Vlag van Frankrijk 24 november 1992 (originele versie)
Vlag van Nederland 11 maart 1995
Afleveringen 39
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Zender Vlag van Frankrijk La Deux
Vlag van Frankrijk France 3
Vlag van Nederland VARA
(11/12/1993 - 3/10/1997)
Vlag van Nederland KRO
(10/7/1998 - 9/6/2000)
Nickelodeon
(7/3/2004 - 6/8/2005)
Ketnet
(onbekend)
TV2
(onbekend)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De avonturen van Kuifje is een Franse-Canadese tekenfilmserie gebaseerd op de gelijknamige stripreeks De avonturen van Kuifje van Hergé. In Nederland werd de televisieserie voor het eerst uitgezonden tussen 11 december 1993 en 11 maart 1995 door de VARA. In 2004 en 2005 werd de serie uitgezonden door Nickelodeon.

Naar aanleiding van het verschijnen van de film The Secret of the Unicorn werd het eerste seizoen in 2011 opnieuw ingesproken door de Vlaamse stemacteurs uit deze film.[1]

Animatieserie[bewerken | brontekst bewerken]

Introfilmpje[bewerken | brontekst bewerken]

De tv-intro en bijbehorende muziek vormen bekende elementen van de serie. Het introfilmpje bevat allerlei fragmenten uit alle albums van de serie. Het begint met een scène uit De zonnetempel, waarin Kuifje uit een rijdende trein springt.

Nelvana[bewerken | brontekst bewerken]

De avonturen van Kuifje werden eind jaren 50, begin jaren 60 al eens tot een televisietekenfilmserie bewerkt: Hergé's avonturen van Kuifje. Deze versie werd slecht ontvangen omdat de animatie goedkoop was en regelmatig van de oorspronkelijke albums afweek. Ook Hergé was er niet over te spreken. Begin jaren 90 werden de avonturen van Kuifje opnieuw verfilmd door Nelvana, in een Frans-Canadese coproductie. De tv-serie bestaat uit afleveringen die alles bij elkaar 50 minuten duren per album en vaak tijdens de tv-uitzendingen in twee delen worden verdeeld. Drie avonturen (zie onder) omvatten één aflevering. Bij het tweede deel van een avontuur en tevens bij avonturen die een vervolg zijn op een eerder avontuur (De Blauwe Lotus, De schat van Scharlaken Rackham, De zonnetempel en Mannen op de maan) begint de aflevering met een korte samenvatting van de eerdere gebeurtenissen. Hierbij zijn beelden uit eerdere afleveringen te zien waarbij de stem van Kuifje in het kort vertelt wat er gebeurd is. Kenmerkend is dat hij deze samenvatting altijd begint met de woorden Het begon allemaal toen...'.

Deze tekenfilmversie werd over het algemeen beter ontvangen dan de eerste versie. De animatie was beter en leunde dichter aan bij de Klare lijn die Hergé hanteerde. Ook werden ditmaal de meeste albums verfilmd en ook met respect voor de originele verhalen. Af en toe werden er kleine details aangepast met het oog op de speelduur of de jeugdige doelgroep.

Opgenomen albums[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks verfilmde alle Kuifje-albums, met uitzondering van Kuifje in het land van de Sovjets, Kuifje in Afrika en het onafgewerkte Kuifje en de Alfa-kunst.

Kuifje in Amerika is opgenomen in de reeks, maar kreeg wel een compleet andere verhaallijn in vergelijking met de stripverhalen. Het gangsterverhaal kwam meer op de voorgrond te staan en de scènes bij de Indianen werden compleet weggelaten.

De serie omvat de volgende avonturen:

Stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De stemmen van de diverse personages in de Nederlandstalige versie van de serie werden door de volgende personen ingesproken:

Personage Stemacteur/actrice 1993-1995
Kuifje Michaël Pas
Bobbie Aafke Bruining
Kapitein Haddock Luk De Koninck
Professor Zonnebloem Bert Struys
Jansen David Davidse
Janssen Paul Codde
Bianca Castafiore Jean-Marie Desmet
Roberto Rastapopoulos Luc Springuel
Nestor Arnold Gelderman
Scharlaken Rackham
Allan Thompson
Dokter Müller
Bobby Smiles
Meneer Baxter
Directeur van Speedol
koning Muskar XII
luitenant Delcourt
Serafijn Lampion Kurt Van Eeghem
Tchang Jan Van Hecke
Zorrino

Overige stemmen:

Cameo van Hergé[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als eerbetoon is in de serie regelmatig een figurant te zien die eruitziet als Hergé. Hij is bijvoorbeeld te zien in De Zaak Zonnebloem, als Kuifje en Haddock in de menigte staan waar Bianca Castafiore optreedt en als Kuifje en Haddock in Cokes in Voorraad bij Hotel Excelsior vragen waar Generaal Alcazar te vinden is.